2019. 01. 17. Antal

A legjobb balatoni étterem nyomában: Carpaccio

2013. június 3. 12:56 - Magyarósi Csaba
A legjobb balatoni étterem nyomában: Carpaccio

A Balatonon tengeri halakat enni szentségtörésnek is tűnhetne, pedig azért látunk erre bőven példát. Olyat viszont ritkán, hogy tényleg jó minőséget kapsz. Nem így Alsóörsön.

Egy Balatonalmádiban lakó barátom ajánlotta a Carpacciót: azt mondta, hogy ha jó tengeri halat akarok enni, mindenképp az alsóörsi éttermet keressem fel.

Egyébként mi a francért akarnék én a Balaton partján jó tengeri halat enni?

Tegyük túl magunkat ezen a kérdésen, főleg mert a nyaralók 99 százaléka az egész szezonban tengeri halat eszik, csak rosszat: hekket ugye, ami akkor látott először Balatont, amikor a sütödében kiszedték a fagyasztós zacskóból. A tóból kipiszkált halakra sem lehet építeni, mert ha mindenki azokat enné, június közepére üres lenne a Balaton, szóval szükség van a tengeri erősítésre, és ha már, együnk jót, ne rosszat.

Szóval felkerestük az alsóörsi éttermet és megnéztük, hogy tényleg olyan jó-e, ahogy mondják.

Röviden: tényleg. Az étlap hosszú, ami nem feltétlenül jó (minél kevesebb a tétel, annál biztosabb, hogy minden alapanyag friss), az árak elfogadhatók, 1500-2500 forint között van az előételek és a főételek többsége. Kérhetsz mindenféle szárnyast, mediterrán módra készített marhát, mi viszont a halakra vetettük rá magunkat, hiszen azok miatt jöttünk.

Kezdjük a fél kilónyi fokhagymás, paradicsommártásos feketekagylóval:

Tökéletesen elfogadható étel. Ettem már frissebbet is, például a tengerparton, meg egyszer Budapesten, de még országos szinten is a jobbak közé tartozik a Carpaccio kagylója, ami nagy szó, ha figyelembe veszed, hogy Alsóörsöt nem keresztezik a Nagy Kagylószállító Útvonalak. Valahogy el kell jutnia ide az alapanyagnak, ami nyilván problémásabb a Balatonnál, mint Budapesten, szóval értékeljük az erőfeszítéseket. A fokhagymás paradicsommártás egyébként bejött, nem elvett, csak hozzáadott a fogáshoz.

Megkóstoltuk az Orly-módra készített tintahalkarikákat is, kicsit nehezebb volt a bunda, és fáradtabb a tintahal, mint mondjuk Rovinjban, de messze jobb, mint amit az országos átlag hoz.

Végül nyomtunk egy hazai halat is: mandulás pisztrángot burgonyapürével és párolt zöld spárgával. A spárga egyik fele kicsit kemény volt, de összesen ennyi rosszat tudok elmondani a fogásról. A hal friss volt és remekül sütötték meg, a krumpli és a mandula is csak fokozta az összhatást, ha sehol sem adnának ennél gyengébb minőséget, a mienk lenne a legboldogabb ország Európában.

Szóval: a Carpaccio a legjobb választás, ha megfizethető áron akarsz rendes tengeri halakat enni a Balaton körül. Az adagok jók, két előétel és egy főétel képes kiütni két egészséges felnőttet (fejenként egy előétel és egy főétel tehát már gyilkos), hétezer forintból úgy laktunk jól ketten, hogy az ízekbe sem tudtunk belekötni.

Ha az északi parton, Alsóörs közelében jártok, okvetlenül keressétek fel a helyet.

Carpaccio Étterem
Alsóörs , Szent István utca 40.
Telefon: 0036702361693

Teknőc

2019. január 17. 11:02 - Kuttor Csaba
Teknőc

A teknőc az mi?


Mi a regeneráló futások tényleges haszna?

2019. január 12. 14:45 - Flander Marci
Mi a regeneráló futások tényleges haszna?

Széles körben elfogadott, hogy a regeneráló futások célja, hogy megkönnyítsék a felépülést az őket m


Hogyan „éljük” túl az előttünk álló ünnepi időszakot?

Karácsonyi mentés


A magyar triatlon jövőjéért csoport

2018. december 9. 14:55 - Kristóf Róbert
A magyar triatlon jövőjéért csoport

Transparens munkacsoport


Döntés az Országos Bajnokságokról

2018. november 15. 17:07 - 575
Döntés az Országos Bajnokságokról

2019 évi Országos Bajnokságok


Megmutatták, milyen lesz a felújított füredi ófalu, neked is tetszeni fog

A Kossuth utca - Alsó köz - Segesdi utca - Somogyi utca körbehatárolta terület újul meg.


Kezdjük újra!

2018. november 13. 19:35 - 575
Kezdjük újra!

Avagy az alapozás kezdete


Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

2018. november 12. 09:35 - I love Balaton
Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

Tihanyban évszázados hagyományt elevenítenek fel a november 16-án kezdődő Garda Fesztivál megszervezésével. tovább

Elképesztő fotó bizonyítja: a Balaton közepén van a Föld széle

A Balaton az egész univerzum alfája és ómegája.


Milliókat költenek a balatoni parti sétányokra és parkokra

A strandfejlesztésekre igényelhető támogatások után újabb pályázati lehetőséget kaptak a települések


Dávid fogta ki a Balaton rekordpontyát, nemcsak a súlya, a hossza is letaglózó

Sosem fogtak még akkora pontyot hivatalosan a Balatonnál, mint a napokban.