2018. 07. 19. Emília

Itt vegyed a kenyered: Szabó Sütöde, Balatonalmádi

2013. június 17. 08:26 - Koncz Dávid
Itt vegyed a kenyered: Szabó Sütöde, Balatonalmádi

Majdnem nyolcvan éve sül a hagyományos, ropogós héjú kenyér a balatonalmádi Szabó Sütöde kemencéjében. Zsömlét nem kapsz, mert ahhoz már gépek kellenének, itt pedig minden a természetességről szól.

UPDATE (07. 18.): Ha nem akarsz korán kelni, előző nap leadhatsz rendelést arra, amit másnap szeretnél enni. Sőt, ha időben telefonálsz, a nevedre félreteszik, amit kérsz. Mindkét módszer tesztelve, mindkettő működik!

Elvben pofonegyszerű dolog a kenyérsütés, mégis kevés helyen kapsz igazán jót. Emiatt Csaba is háborgott már, én pedig csatlakozom hozzá: bátran ki merem jelenteni, hogy a legtöbb helyen ipari selejtet sóznak a vásárlókra. De nem az almádi Szabó Sütödében.

A sütödét a Baross Gábor úton találod, de vigyázz, mert itt véletlenül két pékség is van. Mondjuk, a kettőt nehéz összekeverni: az egyik amolyan éjjel-nappali bolt, Szabóék pedig minden nap (már amikor nyitva vannak) 6-11-ig árulják a frissen sütött termékeket. Hétfő és vasárnap sajnos szünnap, ilyenkor ne is próbálkozz.


Szabó Gyula még 1936-ban nyitotta az üzletet, azóta már lánya, Nagy Árpádné Szabó Éva vezeti a boltot. Éva nagyon szerény üzletvezető, ragaszkodott hozzá, hogy ne csináljak képet róla, pedig nagyon idekívánkozna egy fotó. Na, majd legközelebb.

Itt semmi nem a külsőségekről szól, a bolt kicsi, kedves és otthonos. Lehet, hogy egyébként simán elsétálnál mellette. Itt majdnem nyolcvan éve minden változatlan: egyféle kenyér készül, adalékanyagok nélkül, szigorúan kézi dagasztással. Éva azt mondja, a kenyér egyszerű dolog, nem kell hozzá semmi, csak szeretet, és egy hagyományos receptet kell jól megcsinálni. Annak örül, hogy szeretik és elismerik a munkáját, de egy szent pillanatban, amikor rajtam kívül senki nem hallja (ritka az ilyen), bevallja, hogy szerinte nincs legjobb pékség. Ő legalábbis soha nem elégedett, mert csak ilyen hozzáállással lehet napról napra jobbnak lenni.


Kenyér van egyébként többféle formájú, csak a tészta ugyanaz. Éva erre egy krumplis hasonlattal jön: ugyanazt a krumlit ugye lehet így is meg úgy is főzni, mégis más lesz az íze. A tészta is tud így is meg úgy is kelni, de ami a Szabó Pékségben biztos, hogy akármelyiket választod, elégedett leszel. Egy nagyobb vekni felét kértük (nem úgy van az, hogy ilyenkor feleződik az ár, Éva gondosan mérlegel, és csak annyit fizetsz, amekkora a szelet lett), a héja fantasztikusan ropogós, a belseje puha és karakteres ízű. Ha bevásárlóközpontos kenyéren élsz, elsőre nézel egyet, de aztán csak vágod és vágod a következő szeleteket.

Azt mondják, Szabóék kenyere egy hétig is eláll - de ennél sokkal hamarabb felfalod, szóval az elméleti határokat kár is feszegetni. Még Szabó Gyula építette azt a fatüzelésű kemencét, amelyben ma is sül a kenyér, előző este fűtik fel, éjjel egykor kezdik a dagasztást, majd négy-öt órán át kovászolják a kenyeret, hogy tökéletes legyen. Szívvel-lélekkel megy a munka. Nyitás hatkor, de legkésőbb hétre érj oda, szezonban még ilyenkor is hosszú perceket fogsz eltölteni a kígyózó sorban. Tizenegyre kifosztják a boltot, ha sokáig sütteted a hasad, lemaradsz mindenről.


Amíg a kenyértészta kell, addig elkészítik a kakaós csigákat, sajtos rudakat, pogácsákat, túrós táskákat, kuglófokat és kalácsokat. Zsömlét itt nem kapsz, mert ahhoz gépek kellenek a kemence véges kapacitása miatt már gépekre lenne szükség, azokhoz meg eleve kicsi a hely, és nem is férnek bele a koncepcióba ilyen áron nem is kell. Itt a természetességen van a hangsúly. A majdnem kiló kenyér mellé két pogácsát, túrós táskát és kakaós csigát is kértünk, és amikor nem figyeltem oda, Éva suttyomban egy sajtos rudat is becsempészett a szatyromba. Mindezt összesen egy ezresért. A pogácsa mennyei, tartalmas, szádban omlós tésztája van, legszívesebben rohantam volna vissza még egy darabért.


A kakaós csiga szintén mesés, puha, könnyű, és objektíve kicsit talán kevés benne a töltelék, én pont így szeretem. Nagyon más, mint amit a legtöbb helyen kapsz, és pont ezért jó. A túrós táska tésztája hasonló, mint a pogácsáé, nem spórolnak a porcukorral sem, szóval ezt is szeretni fogod. Egyedül a sajtos rúd tűnt a kelleténél egy fokkal szárazabbnak, de még így is átlag feletti.


Kihagyhatatlan.

Szabó Sütöde
Balatonalmádi, Baross Gábor út 43.
Tel.: +36 (88) 439-190
Nyitva tartás: keddtől szombatig 6-11 óráig

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Hihetetlenül menő lesz az új Sió-zsilip, új közösségi tér születhet Siófokon

A tender iránt eddig heten érdeklődtek, a terepmunkák várhatóan jövő tavasszal kezdődhetnek.


Idén is elefántokat fürdettek a Balatonban, ilyen volt a buli

Idén is elefántfürdetéssel indult szombaton Balatonlellén a Cirkuszok éjszakája.


Elképesztő programdömping lesz szombaton a Balatonnál, nem lesz könnyű választanod

Akármerre indulsz, szinte biztosan belefutsz valamilyen nagyszabású programba a tó mellett.


Véget ért a legfontosabb verseny, ezek most a Balaton legjobb strandjai

Harmincnégy balatoni strandon loboghat Kék Hullám Zászló, íme a legjobbak közülük.


Magyarország legmenőbb buszmegállója a Balaton mellett van, itt jó várni a buszra

A Tapolca környékén lakók tudják, hogyan kell kellemesebbé tenni a várakozással töltött időt.


Szombaton új világ kezdődik a balatoni hajózásban

2018. július 6. 08:38 - I love Balaton
Szombaton új világ kezdődik a balatoni hajózásban

Már nagyon sokan várták, hogy ez megtörténjen.


Kezdődik a Balaton legnagyobb fesztiválja, 160 ezer ember jön

Már tizenkettedszer Balaton Sound Zamárdiban, rengeteg újdonsággal.


Ötvenméteres óriáskerékkel ünnepli alapításának 50. évfordulóját Siófok

Már meg is nyitották az új látványosságot. tovább

IRONMAN NICE

2018. június 30. 07:27 - Flander Marci
IRONMAN NICE

Miért éppen Nizza? Hát, mert Alaszkában túl hideg van nekem ironman-t csinálni.


Még pont időben csinálták meg a legfontosabb felmérést: kiderül, melyik balatoni strand a legjobb

Az eredményhirdetést sem húzzák sokáig, hamarosan minden kiderül.


Van egy rossz hírünk a balatoni strandolóknak, valami történt a vízben

A korai melegnek és tiszta víznek vannak nem várt kellemetlen következményei.