2018. 11. 15. Albert, Lipót

Itt vegyed a kenyered: Szabó Sütöde, Balatonalmádi

2013. június 17. 08:26 - Koncz Dávid
Itt vegyed a kenyered: Szabó Sütöde, Balatonalmádi

Majdnem nyolcvan éve sül a hagyományos, ropogós héjú kenyér a balatonalmádi Szabó Sütöde kemencéjében. Zsömlét nem kapsz, mert ahhoz már gépek kellenének, itt pedig minden a természetességről szól.

UPDATE (07. 18.): Ha nem akarsz korán kelni, előző nap leadhatsz rendelést arra, amit másnap szeretnél enni. Sőt, ha időben telefonálsz, a nevedre félreteszik, amit kérsz. Mindkét módszer tesztelve, mindkettő működik!

Elvben pofonegyszerű dolog a kenyérsütés, mégis kevés helyen kapsz igazán jót. Emiatt Csaba is háborgott már, én pedig csatlakozom hozzá: bátran ki merem jelenteni, hogy a legtöbb helyen ipari selejtet sóznak a vásárlókra. De nem az almádi Szabó Sütödében.

A sütödét a Baross Gábor úton találod, de vigyázz, mert itt véletlenül két pékség is van. Mondjuk, a kettőt nehéz összekeverni: az egyik amolyan éjjel-nappali bolt, Szabóék pedig minden nap (már amikor nyitva vannak) 6-11-ig árulják a frissen sütött termékeket. Hétfő és vasárnap sajnos szünnap, ilyenkor ne is próbálkozz.


Szabó Gyula még 1936-ban nyitotta az üzletet, azóta már lánya, Nagy Árpádné Szabó Éva vezeti a boltot. Éva nagyon szerény üzletvezető, ragaszkodott hozzá, hogy ne csináljak képet róla, pedig nagyon idekívánkozna egy fotó. Na, majd legközelebb.

Itt semmi nem a külsőségekről szól, a bolt kicsi, kedves és otthonos. Lehet, hogy egyébként simán elsétálnál mellette. Itt majdnem nyolcvan éve minden változatlan: egyféle kenyér készül, adalékanyagok nélkül, szigorúan kézi dagasztással. Éva azt mondja, a kenyér egyszerű dolog, nem kell hozzá semmi, csak szeretet, és egy hagyományos receptet kell jól megcsinálni. Annak örül, hogy szeretik és elismerik a munkáját, de egy szent pillanatban, amikor rajtam kívül senki nem hallja (ritka az ilyen), bevallja, hogy szerinte nincs legjobb pékség. Ő legalábbis soha nem elégedett, mert csak ilyen hozzáállással lehet napról napra jobbnak lenni.


Kenyér van egyébként többféle formájú, csak a tészta ugyanaz. Éva erre egy krumplis hasonlattal jön: ugyanazt a krumlit ugye lehet így is meg úgy is főzni, mégis más lesz az íze. A tészta is tud így is meg úgy is kelni, de ami a Szabó Pékségben biztos, hogy akármelyiket választod, elégedett leszel. Egy nagyobb vekni felét kértük (nem úgy van az, hogy ilyenkor feleződik az ár, Éva gondosan mérlegel, és csak annyit fizetsz, amekkora a szelet lett), a héja fantasztikusan ropogós, a belseje puha és karakteres ízű. Ha bevásárlóközpontos kenyéren élsz, elsőre nézel egyet, de aztán csak vágod és vágod a következő szeleteket.

Azt mondják, Szabóék kenyere egy hétig is eláll - de ennél sokkal hamarabb felfalod, szóval az elméleti határokat kár is feszegetni. Még Szabó Gyula építette azt a fatüzelésű kemencét, amelyben ma is sül a kenyér, előző este fűtik fel, éjjel egykor kezdik a dagasztást, majd négy-öt órán át kovászolják a kenyeret, hogy tökéletes legyen. Szívvel-lélekkel megy a munka. Nyitás hatkor, de legkésőbb hétre érj oda, szezonban még ilyenkor is hosszú perceket fogsz eltölteni a kígyózó sorban. Tizenegyre kifosztják a boltot, ha sokáig sütteted a hasad, lemaradsz mindenről.


Amíg a kenyértészta kell, addig elkészítik a kakaós csigákat, sajtos rudakat, pogácsákat, túrós táskákat, kuglófokat és kalácsokat. Zsömlét itt nem kapsz, mert ahhoz gépek kellenek a kemence véges kapacitása miatt már gépekre lenne szükség, azokhoz meg eleve kicsi a hely, és nem is férnek bele a koncepcióba ilyen áron nem is kell. Itt a természetességen van a hangsúly. A majdnem kiló kenyér mellé két pogácsát, túrós táskát és kakaós csigát is kértünk, és amikor nem figyeltem oda, Éva suttyomban egy sajtos rudat is becsempészett a szatyromba. Mindezt összesen egy ezresért. A pogácsa mennyei, tartalmas, szádban omlós tésztája van, legszívesebben rohantam volna vissza még egy darabért.


A kakaós csiga szintén mesés, puha, könnyű, és objektíve kicsit talán kevés benne a töltelék, én pont így szeretem. Nagyon más, mint amit a legtöbb helyen kapsz, és pont ezért jó. A túrós táska tésztája hasonló, mint a pogácsáé, nem spórolnak a porcukorral sem, szóval ezt is szeretni fogod. Egyedül a sajtos rúd tűnt a kelleténél egy fokkal szárazabbnak, de még így is átlag feletti.


Kihagyhatatlan.

Szabó Sütöde
Balatonalmádi, Baross Gábor út 43.
Tel.: +36 (88) 439-190
Nyitva tartás: keddtől szombatig 6-11 óráig

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Megmutatták, milyen lesz a felújított füredi ófalu, neked is tetszeni fog

A Kossuth utca - Alsó köz - Segesdi utca - Somogyi utca körbehatárolta terület újul meg.


Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

2018. november 12. 09:35 - I love Balaton
Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

Tihanyban évszázados hagyományt elevenítenek fel.


Elképesztő fotó bizonyítja: a Balaton közepén van a Föld széle

A Balaton az egész univerzum alfája és ómegája.


Milliókat költenek a balatoni parti sétányokra és parkokra

A strandfejlesztésekre igényelhető támogatások után újabb pályázati lehetőséget kaptak a települések


Dávid fogta ki a Balaton rekordpontyát, nemcsak a súlya, a hossza is letaglózó

Sosem fogtak még akkora pontyot hivatalosan a Balatonnál, mint a napokban.


575 Factory nevezés kupon beváltása november 4-10 között

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os vásárlási utalvány felhasználása


Új völgyhíd épül a Balaton mellett, itt húzzák fel

2018. október 31. 07:48 - I love Balaton
Új völgyhíd épül a Balaton mellett, itt húzzák fel

Lesz rajta hely a gyalogosoknak és bicikliseknek is.


Ez maga a csoda: szivárvány jelent meg a Balaton közepén, videóra vették az egészet

A balatoni viharjelzési szezon utolsó hetében az időjárás látványos szivárvánnyal búcsúzott a nyári félévtől. tovább

Amit most átadtak a Balaton mellett, az világszinten is egyedülálló, és megmentheti a Földet

A sekély vízben zajló élet megfigyelésére alkalmas kültéri tartályok jelentek meg Tihanyban.


40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

2018. október 22. 10:16 - Flander Marci
40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

Flander Marci jelenti Hawaiiról


Elköltenek egy rakás pénzt Füred óvárosára, szebb lesz, mint valaha

Jövő ősszel megkezdődhet Balatonfüreden az óvárosi rész megújítása.