2018. 09. 19. Vilhelmina

Itt vegyed a kenyered: Szabó Sütöde, Balatonalmádi

2013. június 17. 08:26 - Koncz Dávid
Itt vegyed a kenyered: Szabó Sütöde, Balatonalmádi

Majdnem nyolcvan éve sül a hagyományos, ropogós héjú kenyér a balatonalmádi Szabó Sütöde kemencéjében. Zsömlét nem kapsz, mert ahhoz már gépek kellenének, itt pedig minden a természetességről szól.

UPDATE (07. 18.): Ha nem akarsz korán kelni, előző nap leadhatsz rendelést arra, amit másnap szeretnél enni. Sőt, ha időben telefonálsz, a nevedre félreteszik, amit kérsz. Mindkét módszer tesztelve, mindkettő működik!

Elvben pofonegyszerű dolog a kenyérsütés, mégis kevés helyen kapsz igazán jót. Emiatt Csaba is háborgott már, én pedig csatlakozom hozzá: bátran ki merem jelenteni, hogy a legtöbb helyen ipari selejtet sóznak a vásárlókra. De nem az almádi Szabó Sütödében.

A sütödét a Baross Gábor úton találod, de vigyázz, mert itt véletlenül két pékség is van. Mondjuk, a kettőt nehéz összekeverni: az egyik amolyan éjjel-nappali bolt, Szabóék pedig minden nap (már amikor nyitva vannak) 6-11-ig árulják a frissen sütött termékeket. Hétfő és vasárnap sajnos szünnap, ilyenkor ne is próbálkozz.


Szabó Gyula még 1936-ban nyitotta az üzletet, azóta már lánya, Nagy Árpádné Szabó Éva vezeti a boltot. Éva nagyon szerény üzletvezető, ragaszkodott hozzá, hogy ne csináljak képet róla, pedig nagyon idekívánkozna egy fotó. Na, majd legközelebb.

Itt semmi nem a külsőségekről szól, a bolt kicsi, kedves és otthonos. Lehet, hogy egyébként simán elsétálnál mellette. Itt majdnem nyolcvan éve minden változatlan: egyféle kenyér készül, adalékanyagok nélkül, szigorúan kézi dagasztással. Éva azt mondja, a kenyér egyszerű dolog, nem kell hozzá semmi, csak szeretet, és egy hagyományos receptet kell jól megcsinálni. Annak örül, hogy szeretik és elismerik a munkáját, de egy szent pillanatban, amikor rajtam kívül senki nem hallja (ritka az ilyen), bevallja, hogy szerinte nincs legjobb pékség. Ő legalábbis soha nem elégedett, mert csak ilyen hozzáállással lehet napról napra jobbnak lenni.


Kenyér van egyébként többféle formájú, csak a tészta ugyanaz. Éva erre egy krumplis hasonlattal jön: ugyanazt a krumlit ugye lehet így is meg úgy is főzni, mégis más lesz az íze. A tészta is tud így is meg úgy is kelni, de ami a Szabó Pékségben biztos, hogy akármelyiket választod, elégedett leszel. Egy nagyobb vekni felét kértük (nem úgy van az, hogy ilyenkor feleződik az ár, Éva gondosan mérlegel, és csak annyit fizetsz, amekkora a szelet lett), a héja fantasztikusan ropogós, a belseje puha és karakteres ízű. Ha bevásárlóközpontos kenyéren élsz, elsőre nézel egyet, de aztán csak vágod és vágod a következő szeleteket.

Azt mondják, Szabóék kenyere egy hétig is eláll - de ennél sokkal hamarabb felfalod, szóval az elméleti határokat kár is feszegetni. Még Szabó Gyula építette azt a fatüzelésű kemencét, amelyben ma is sül a kenyér, előző este fűtik fel, éjjel egykor kezdik a dagasztást, majd négy-öt órán át kovászolják a kenyeret, hogy tökéletes legyen. Szívvel-lélekkel megy a munka. Nyitás hatkor, de legkésőbb hétre érj oda, szezonban még ilyenkor is hosszú perceket fogsz eltölteni a kígyózó sorban. Tizenegyre kifosztják a boltot, ha sokáig sütteted a hasad, lemaradsz mindenről.


Amíg a kenyértészta kell, addig elkészítik a kakaós csigákat, sajtos rudakat, pogácsákat, túrós táskákat, kuglófokat és kalácsokat. Zsömlét itt nem kapsz, mert ahhoz gépek kellenek a kemence véges kapacitása miatt már gépekre lenne szükség, azokhoz meg eleve kicsi a hely, és nem is férnek bele a koncepcióba ilyen áron nem is kell. Itt a természetességen van a hangsúly. A majdnem kiló kenyér mellé két pogácsát, túrós táskát és kakaós csigát is kértünk, és amikor nem figyeltem oda, Éva suttyomban egy sajtos rudat is becsempészett a szatyromba. Mindezt összesen egy ezresért. A pogácsa mennyei, tartalmas, szádban omlós tésztája van, legszívesebben rohantam volna vissza még egy darabért.


A kakaós csiga szintén mesés, puha, könnyű, és objektíve kicsit talán kevés benne a töltelék, én pont így szeretem. Nagyon más, mint amit a legtöbb helyen kapsz, és pont ezért jó. A túrós táska tésztája hasonló, mint a pogácsáé, nem spórolnak a porcukorral sem, szóval ezt is szeretni fogod. Egyedül a sajtos rúd tűnt a kelleténél egy fokkal szárazabbnak, de még így is átlag feletti.


Kihagyhatatlan.

Szabó Sütöde
Balatonalmádi, Baross Gábor út 43.
Tel.: +36 (88) 439-190
Nyitva tartás: keddtől szombatig 6-11 óráig

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Van egy kis baj az új balatoni bicikliúttal, lehet, hogy sose lesz kész

Lassan halad az új balatoni kerékpárút építése, a fejlesztés el-elakad.


Nagy a baj, veszélyben a szőlőtermelés a Balaton-felvidéken

2018. szeptember 14. 11:15 - I love Balaton
Nagy a baj, veszélyben a szőlőtermelés a Balaton-felvidéken

A mostani termésátlagok és felvásárlási árak mellett veszteséges a szőlőtermelés.


Vége a kísérletnek, megtörténik, amire évek óta várunk a Balatonnál

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának emelése.


Elképesztő: ezt látod, ha kiugrasz egy helikopterből a Balaton fölött

Most tényleg az van, hogy tériszonyosok inkább ne kattintsanak.


Elhúzott egy műhold a Balaton fölött, és olyat látott, ami egyszerre csodálatos és félelmetes

Csodálatos pillanatot kapott lencsevégre az Európai Űrügynökség műholdja.


Ilyen, amikor lecsap egy brutális vihar a Balatonra - videóval

2018. szeptember 5. 09:35 - I love Balaton
Ilyen, amikor lecsap egy brutális vihar a Balatonra - videóval

Szeptember elején déli irányból egy gyors mozgású zivatarlánc érte el a Balatont.


Lement a főszezon, ezt tette a sok fürdőző a Balaton vízminőségével

Nem érintette kedvezőtlenül a régóta tartó nyár, illetve a hosszan tartó kánikula a Balaton vizét.


IM 70.3 Világbajnokság Dél-Afrika – kire érdemes figyelni

2018. augusztus 31. 15:02 - Flander Marci
IM 70.3 Világbajnokság Dél-Afrika – kire érdemes figyelni

Itt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig, énnekem. Nem vitás, hogy Petőfi költészete legalább olyan hatással van rám, mint triatlonosként az őszi versenyidőszak várása. tovább

Kitaláltak valami nagyon jót, amire még nem volt példa a Balaton közelében

Európai filmeket vetítenek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz kapcsolódóan.


Olyan örömteli dolog történt a Balatonnál, aminek már nagyon régen ideje volt

Lassan vége annak, amitől idegbajt kap mindenki.


Az űrhajósnak is leesett az álla attól, hogy milyen gyönyörű a Balaton a Nemzetközi Űrállomásról

Csodás képet lőtt 400 kilométerrel a Föld fölött.