2017. 02. 26. Edina

Balatoni fogások felturbózva: megnyílt a Bock Bisztró Balaton

2014. február 24. 07:18 - kriszta
Balatoni fogások felturbózva: megnyílt a Bock Bisztró Balaton

Vonyarcvashegy ezentúl minden ínyenc számára kötelező célpont lesz. Megnyílt ugyanis a Bock Bisztró Balaton, ahová nem elmenni ciki lesz egy idő után. Mi szóltunk.

A Bock Bisztró a két budapesti és a koppenhágai étterem után most a Balatonnál terjeszkedik. A Bock József villányi borász és Bíró Lajos séf által fémjelzett étteremhálózat a magyaros konyha fogásait értelmezi újra.

A Bock Bisztró konyhájának egyik küldetése, hogy be- illetve visszahozza a köztudatba a külföldön elismert, itthon viszont kevésbé népszerű belsőségeket és nem mainstream húsrészeket, mint pl. a vesevelő, a kakashere vagy az ökörpofa. (Ez utóbbi amúgy "Ökörpofa retró" néven fut, és évek óta nem lehet levenni a fővárosi éttermek étlapjáról.) Persze, ez nem jelenti azt, hogy a szárnyasok és a halak kedvelői, valamint a vegák nagy ívben kerüljék a helyet. Az étlapra mindjárt visszatérünk.

Bock_3

A legújabb Bock Bisztrónak az általunk is tesztelt vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton ad otthont. A Bock Bisztró Balaton a szállodához tartozó Helikon Tavernában nyílt meg, ez volt a keszthelyi Festetics család szőlőbirtokának a központja a 19. század elejétől a II. világháborúig.

 Bock_2

Az étterem franchise-rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy nemcsak a kínálat jelentős része egyezik meg a budapesti Bock Bisztrókéval, hanem azt is, hogy Bíró Lajos ragaszkodik a Bock-színvonalhoz. A személyzetet a budapesti éttermekben képezték ki, és Varjú Viktor executive séf a Zenit konyháján tanította be a helyi szakácsokat. Bíró Lajos azt is elárulta, hogy a színvonalat folyamatosan ellenőrizni fogják: sokat tapasztalt törzsvendégeik és a fővárosi személyzet tagjai rendszeresen tesztelik majd a helyet.

Img_0411_jav_tott

Img_0414_jav_tott

A Bock Bisztró Balaton kínálatának kb. 70 százaléka egyezik meg a Bock Bisztrókéval, a többi 30 százalékot a régió hagyományos fogásai teszik ki, természetesen "Bock bisztrós" stílusban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Festetics halászléből egy fokkal előkelőbb halleves lett süllővel és rákfarokkal, a "Zalai totyogós palacsinta reloaded" pedig egy eredetileg túrókrémes, vaníliasodós palacsinta reinkarnációja vargabéles töltelékkel és angolkrémmel.

Img_0342_jav_tott

A "Tasziló" hagymás rostélyos egy sous vide technológiával készült bélszín. A névadója II. Festetics Tasziló gróf, aki miatt a monacói hercegné, Mary Hamilton képes volt elválni és lemondani a rangjáról és a vagyonáról. Bíró Lajosék belenyúltak a göcseji gombalevesbe is, de sajnos nem tudtuk meg, hogyan született újjá ez a fogás. A február 20-i hivatalos megnyitón rendezett borvacsorán sajnos az egyik emblematikus fogás sem szerepelt.

Bock1

Volt viszont több meglepő fordulat és fricska, a Bock Bisztrótól megszokott stílusban. A levest például az ötfogásos menü közepén szolgálták fel, a Bock pincészet egyik "nagy vöröse", a Cabernet Franc Selection után pedig egy könnyű rajnai rizlinget dobtak be. (Bíró Lajos a szerzője a Sok vagyok - Pofátlan ínyencségek, botrányos finomságok című szakácskönyvnek, rabul ejtő személyisége természetesen a borvacsorán is nyomot hagyott.)

Az előétel amúgy szajmóka (füstölt nyers szalámi) volt Szent Jakab kagylóval, ezt a Kocsonyázott bélszíntatár "érdekesen" nevű fogás követte. Szerencsére az étel fantáziadúsabb volt, mint az elnevezése:

Img_0426_jav_tott

A céklagombóccal tálalt tormakrémleves volt nálunk a befutó, aztán a negyedik fogásnál elkezdődött a durvulás. A "Vajas borjúszegy velős csonttal" méretéből és kalóriatartalmából adódóan viszont az öreg motorosokkal is kiszúrt. Hiába, a Bock Bisztró sose volt egy fogyókúrás műfaj.

Az étteremben egyébként kb. 70-féle bort tartanak, ebből 20 palack bontott. A balatoni borok mellett a Bock Pincészet borait is meg lehet kóstolni, akit pedig komolyabban érdekelnek a régió borai, menjen le a Taverna alatt található, októberben megnyílt interaktív borászati kiállítótérbe.

A Bock Bisztró Balaton izgalmas és hiánypótló kulináris célpont, reméljük, beváltja majd a hozzáfűzött reményeket. Az élesben üzemelő étterem teljesítményét majd egy másik alkalommal teszteljük.

A képek forrása: bockbisztrobalaton.hu és Zenit Hotel Balaton.

Bekövetkezett az elkerülhetetlen a Balatonnál

2017. február 24. 10:11 - I love Balaton
Bekövetkezett az elkerülhetetlen a Balatonnál

Muszáj volt ellensúlyozni, hogy csökkent az idegenforgalmi adó után fizetett állami hozzájárulás.


High5 - A frissítőnk - 5. rész

2017. február 23. 16:40 - Molnár Gergő
High5 - A frissítőnk - 5. rész

A Keszthely Triatlon frissítő partnere 2017-ben is a High5 lesz.


Szezonindító verseny - Állj rajthoz a keszthelyi sprint távon!

Nem csak egy jó kis verseny, hanem szuper programok is várnak.


Nem tudsz lemondani az édességekről? 6 tipp, hogy győztesen kerülj ki a harcból!

Segítünk csökkenteni a cukorfogyasztásod.


Új gyorsforgalmi út épül a Balatonnál

2017. február 22. 09:31 - I love Balaton
Új gyorsforgalmi út épül a Balatonnál

A közúthálózat fejlesztésére összesen 3000 milliárd forintot fordítanak a következő években.


Újabb esély, hogy tavaszra megnyerd a futónadrágod! Meghosszabbítottuk a játékunkat!

Az új határidő március 12-e péntek éjfél!


Olyan kutatás indult a Balatonnál, ami az egész világnak fontos lehet

Tavi üledékmintákat gyűjtenek kutatók a Balaton jegéről.


Elképesztő látványt nyújt 30 kilométer magasból a befagyott Balaton

Az Időkép.hu csapata újabb meteorológiai ballont eresztett fel, csodás fotók készültek a Balatonról. tovább

Hogyan fuss sérülésmentesen?

2017. február 16. 08:45 - I love Balaton
Hogyan fuss sérülésmentesen?

6 tipp a sikeres felkészülés érdekében.


Játssz velünk és nyerd meg a 20 futónadrág egyikét!

2017. február 14. 18:00 - I love Balaton
Játssz velünk és nyerd meg a 20 futónadrág egyikét!

Valentin napi játék, nem csak szerelmeseknek!


Kedvezményes szállásfoglalási lehetőség az Éjszakai Futás hétvégéjére

Biztosítsd be magad! 12 hotel, 12 lehetőség, a legkedvezőbb árakon.