2017. 01. 22. Vince

Balatoni fogások felturbózva: megnyílt a Bock Bisztró Balaton

2014. február 24. 07:18 - kriszta
Balatoni fogások felturbózva: megnyílt a Bock Bisztró Balaton

Vonyarcvashegy ezentúl minden ínyenc számára kötelező célpont lesz. Megnyílt ugyanis a Bock Bisztró Balaton, ahová nem elmenni ciki lesz egy idő után. Mi szóltunk.

A Bock Bisztró a két budapesti és a koppenhágai étterem után most a Balatonnál terjeszkedik. A Bock József villányi borász és Bíró Lajos séf által fémjelzett étteremhálózat a magyaros konyha fogásait értelmezi újra.

A Bock Bisztró konyhájának egyik küldetése, hogy be- illetve visszahozza a köztudatba a külföldön elismert, itthon viszont kevésbé népszerű belsőségeket és nem mainstream húsrészeket, mint pl. a vesevelő, a kakashere vagy az ökörpofa. (Ez utóbbi amúgy "Ökörpofa retró" néven fut, és évek óta nem lehet levenni a fővárosi éttermek étlapjáról.) Persze, ez nem jelenti azt, hogy a szárnyasok és a halak kedvelői, valamint a vegák nagy ívben kerüljék a helyet. Az étlapra mindjárt visszatérünk.

Bock_3

A legújabb Bock Bisztrónak az általunk is tesztelt vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton ad otthont. A Bock Bisztró Balaton a szállodához tartozó Helikon Tavernában nyílt meg, ez volt a keszthelyi Festetics család szőlőbirtokának a központja a 19. század elejétől a II. világháborúig.

 Bock_2

Az étterem franchise-rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy nemcsak a kínálat jelentős része egyezik meg a budapesti Bock Bisztrókéval, hanem azt is, hogy Bíró Lajos ragaszkodik a Bock-színvonalhoz. A személyzetet a budapesti éttermekben képezték ki, és Varjú Viktor executive séf a Zenit konyháján tanította be a helyi szakácsokat. Bíró Lajos azt is elárulta, hogy a színvonalat folyamatosan ellenőrizni fogják: sokat tapasztalt törzsvendégeik és a fővárosi személyzet tagjai rendszeresen tesztelik majd a helyet.

Img_0411_jav_tott

Img_0414_jav_tott

A Bock Bisztró Balaton kínálatának kb. 70 százaléka egyezik meg a Bock Bisztrókéval, a többi 30 százalékot a régió hagyományos fogásai teszik ki, természetesen "Bock bisztrós" stílusban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Festetics halászléből egy fokkal előkelőbb halleves lett süllővel és rákfarokkal, a "Zalai totyogós palacsinta reloaded" pedig egy eredetileg túrókrémes, vaníliasodós palacsinta reinkarnációja vargabéles töltelékkel és angolkrémmel.

Img_0342_jav_tott

A "Tasziló" hagymás rostélyos egy sous vide technológiával készült bélszín. A névadója II. Festetics Tasziló gróf, aki miatt a monacói hercegné, Mary Hamilton képes volt elválni és lemondani a rangjáról és a vagyonáról. Bíró Lajosék belenyúltak a göcseji gombalevesbe is, de sajnos nem tudtuk meg, hogyan született újjá ez a fogás. A február 20-i hivatalos megnyitón rendezett borvacsorán sajnos az egyik emblematikus fogás sem szerepelt.

Bock1

Volt viszont több meglepő fordulat és fricska, a Bock Bisztrótól megszokott stílusban. A levest például az ötfogásos menü közepén szolgálták fel, a Bock pincészet egyik "nagy vöröse", a Cabernet Franc Selection után pedig egy könnyű rajnai rizlinget dobtak be. (Bíró Lajos a szerzője a Sok vagyok - Pofátlan ínyencségek, botrányos finomságok című szakácskönyvnek, rabul ejtő személyisége természetesen a borvacsorán is nyomot hagyott.)

Az előétel amúgy szajmóka (füstölt nyers szalámi) volt Szent Jakab kagylóval, ezt a Kocsonyázott bélszíntatár "érdekesen" nevű fogás követte. Szerencsére az étel fantáziadúsabb volt, mint az elnevezése:

Img_0426_jav_tott

A céklagombóccal tálalt tormakrémleves volt nálunk a befutó, aztán a negyedik fogásnál elkezdődött a durvulás. A "Vajas borjúszegy velős csonttal" méretéből és kalóriatartalmából adódóan viszont az öreg motorosokkal is kiszúrt. Hiába, a Bock Bisztró sose volt egy fogyókúrás műfaj.

Az étteremben egyébként kb. 70-féle bort tartanak, ebből 20 palack bontott. A balatoni borok mellett a Bock Pincészet borait is meg lehet kóstolni, akit pedig komolyabban érdekelnek a régió borai, menjen le a Taverna alatt található, októberben megnyílt interaktív borászati kiállítótérbe.

A Bock Bisztró Balaton izgalmas és hiánypótló kulináris célpont, reméljük, beváltja majd a hozzáfűzött reményeket. Az élesben üzemelő étterem teljesítményét majd egy másik alkalommal teszteljük.

A képek forrása: bockbisztrobalaton.hu és Zenit Hotel Balaton.

High5 - A frissítőnk - 2. rész

2017. január 20. 16:16 - Molnár Gergő
High5 - A frissítőnk - 2. rész

A Keszthely Triatlon frissítő partnere 2017-ben is a High5 lesz.


Helyzetjelentés

2017. január 19. 15:30 - I love Balaton
Helyzetjelentés

Nem tudom hány nap van vissza de közeledünk.


Az egész világon sztárok lettek a fonyódi kacsák, akik egyébként idióták

A fél világot bejárta a balatoni kacsákról és a tó jegén kialakult lékről készült videó.


Totális megújulás! Új helyszínen és új időpontban az I love Balaton Éjszakai Futás!

Írásunkból megtudhatjátok a változás okait.


Koko - 2. rész - Út egy féltávig

2017. január 18. 09:48 - Molnár Gergő
Koko - 2. rész - Út egy féltávig

2. epizód, út egy féltávig, az Atádi érzés, és a közösségi sport.


Nyerd meg a nevezésed és sok-sok értékes ajándékot

2017. január 18. 09:00 - I love Balaton
Nyerd meg a nevezésed és sok-sok értékes ajándékot

Több, mint 100 ezer forint értékben sorsolunk.


Nem váratunk sokáig Benneteket! Ilyen a kollekció következő női és férfi felsője!

Klikkeljetek az újdonságokért.


A befagyott Balatonról készült videókon ámul az egész világ

Még a brit sajtóba is beszivárgott egy jeges-balatonos videó. tovább

Elképesztő kacsás drónvideó készült a Balatonnál

2017. január 15. 13:27 - I love Balaton
Elképesztő kacsás drónvideó készült a Balatonnál

Lőrincz Balázs Fonyódon készített szenzációs videót a tőkés récék téli világáról.


High5 - A frissítőnk - 1. rész

2017. január 13. 11:30 - Molnár Gergő
High5 - A frissítőnk - 1. rész

A Keszthely Triatlon frissítő partnere 2017-ben is a High5 lesz.


 Február 9-én indul a nevezés a 2017-es I love Balaton Éjszakai Futásra

Több, mint futóverseny.