2019. 01. 17. Antal

Vedd komolyan a futás utáni teendőket!

2018. március 14. 15:47 - Tamás Rita
Vedd komolyan a futás utáni teendőket!

Amíg az ember fiatal, mindenre legyint, amit az idősebbek mondanak neki, amikor pedig idősebb, veri a fejét a falba, hogy fiatalon nem hallgatott a bölcsekre.

A futás utáni regenerációs műveletekre szükség van. Ezt a kijelentést az idősebbek tényként fogadják el, a rutintalanok okoskodásnak tartják. Üzenem a fiataloknak: ők is lesznek lábfájós, derékleszakadós, rozzant „öregek” – ha nem fogadják meg a bölcsek tanácsait. Az alábbi gyűjteményt 45 évesen teszem közzé, egy közel öt éven át tartó futósérülést legyőzve, de a keserveket nem feledve…
Szóval az alábbi tanácsokra érdemes odafigyelni:
 
1. Kérlek, figyelj az alvásra!
Na ez az egy tanács az, amit magam is nehezen fogadok meg, de nem azért, mert hanyag lennék, hanem azért, mert alapvetően rossz alvó vagyok, értelmem ébredése óta irtó kevés alvással is beérem. Ez sajnos kihat életem számos területére, de talán éppen ezért állíthatom teljes bizonyossággal: ha tudok aludni, hegyeket mozgatok meg, klasszisokkal jobb teljesítményt nyújtok. Az erősítő edzéseim is jobban mennek, de az állóképességi sportágak – futás, úszás – terén valóban olyan, mintha két különböző ember lennék, amikor alszom előtte rendesen és amikor nem. Persze joggal kérdezitek, hogy ez, ugye, mitől regenerálódás, hiszen a futás előtti alvásról beszéltem eddig, nos, futás után is nagyon hasznos, ha tudtok aludni. Nyilván hét közben nem megoldható, de a vasárnapi kiadós, hosszú futás után, ha van lehetőségetek, nyugodtan szundítsatok egy kicsit, meg fog térülni. És persze az alvásra hosszú távon is érdemes odafigyelni!
 
How-to-sleep-897368
 
2. Egyél rendesen, időben, jót!
Nemrég a futás előtti étkezésről írtam bővebben, most elkerülve azt, hogy a sporttáplálkozást hosszasan taglaljam, csak annyit mondok: futás után is figyelj oda, hogy mit eszel. Közvetlenül az edzés befejezése után 20-30 perccel fehérjedús táplálékkal tudod megóvni az izmaidat a leépüléstől, hatékonyabb a kosztod, ha gyorsan felszívódó szénhidrát is van benne. Vannak effajta fehérjeporok, én személy szerint csak egy fajtát vagyok hajlandó fogyasztani, de ha körbejárjátok a témát, egész biztos, hogy találtok jó minőségű, szénhidrátot is tartalmazó fehérjét.
 
High5proteinrecovery
 Jó minőségű fehérje, szénhidráttal, kifejezetten futóknak, bővebb leírás itt
 
3. Vezess le, megéri!
Mielőtt ennél, vezess le. Miután teljesítetted a távodat, 2-3 perc könnyű futással, majd sétával hagyd, hogy az izomzatod megpihenjen, a légzésed helyreálljon, a szervezted visszaálljon a megszokott üzemmódba. Ha vannak olyan testrészeid, amelyek érzékenyebbek, dinamikus levezetéssel – guggolással, kitöréssel, dinamikus nyújtással – dolgozz rájuk, egy kis keringésfokozással elősegíted a helyi regenerálódást.
 Squat
 
 
4. Nyújts, de most tényleg!
Éppen marad még időd a levezetés után és az étkezés előtt egy kis nyújtásra is. Manapság, amikor trendek jönnek, mennek, sokan megkérdőjelezik a nyújtás fontosságát, hasznosságát, szerintem kikerülhetetlen. A megrövidült, igénybe vett izomzatot igenis óvatosan, statikus nyújtással hozzá kell segíteni a gyorsabb regenerálódáshoz, és az ízületeknek is jót tesz, ha a mobilitásukat fejlesztjük.
 
Strech
 
5. Lelkileg is engedj ki!
Nekem szerencsém van, mert mindig autóval megyek fel az erődhöz, ahol futok, így miután elvégeztem a szokásos ceremóniámat, még van időm az autóban lelkileg is ellazulni. Mindig valamilyen nyugodt CD-t rakok be, lassan és indulatmentesen vezetek, ami csak fokozza a futás okozta élményt, a lelkemmel harmóniában a testem is kienged közben.
 
6. A meleg fürdő csodát tesz!
Futás után mindig veszek meleg fürdőt, a kádban folytatom a nyújtást, a vízbe mindig rakok izomlazító, izomlázcsökkentő fürdősót, vagyis nem csak a meleg és a nyújtómozdulatok segítenek ellazítani az izmaimat, hanem a fürdősó hatóanyagai is.
 
7. SMR-henger, a 21. századi kínzóeszköz
Én tudom, hogy fáj… Nekem is. De irtó hatékony. A szakszerű erősítő edzések során bemelegítés során használják, de higgyétek el, futás után is kiváló szolgálatot tesz az SMR-henger, amely nyilván nem helyettesít egy szakértő sportmasszőrt, de helyesen használva jó kiegészítés.
 
8. Sportkrémek, masszázsolajok és egyéb praktikák
Van egy krémmárka, amely számos kiváló gyógynövényes krémet gyárt, ezekből mind-mind van nekem otthon egy tubussal: árnika, rozmaring, levendula, fekete nadálytő, vadgesztenye és ördögcsáklya. Mindig azt használom aktuálisan, ami az akkori panaszomhoz illik, de van, hogy mixelem is őket, sőt, az árnikával borogatok is. A borogatáshoz állott vizet használok és nem borogatom magam túl annyira, hogy a bőröm szétázzon. Az árnikából masszázsolaj is létezik, izomlazító jelleggel, ha nincs masszőr, én magam gyúrom át a lábaimat. És még ott a jegelés, amelyhez nyilván a patikai jégkása a legmegfelelőbb eszköz, de emelje fel a kezét, aki nem jegelt még mirelit zöldborsóval! Fontos megjegyezni: a jég és a bőr közé kerüljön textil, mert különben a jég szétégeti a bőrödet, jegelni amúgy sérülés vagy nagy megterhelés után ajánlott, tízperces szakaszokban, húszpercenkénti ismétléssel.
 
9. Fordulj szakemberhez, ha jön a baj!
Ha mindenre figyelsz, akkor is megsérülhetsz. Engem lábzsibbadás hátráltatott a futásban közel öt évig, rengeteg szakembernél jártam. Végül nem az orvosok tudtak segíteni, hanem egy manuálterapeuta, majd később egy kranioszakrális terapeuta. A lényeg: ne add fel és ne hanyagold el a sérülésedet, addig keress, kutass, amíg nem találod a megoldást – a regenerálódás fontos része, hogy a bajra rögtön reagálsz.
 
10. Szauna és jégszauna, a két jó barát
A szaunát sokan ismerik, szerintem maga a csoda. Engem a hagyományos változat jobban tisztít, lazít, mint az infra változat. A jégszauna kevésbé ismert, én magam imádom. A három perc a mínusz 180-190 fokban olyan mértékben gyorsítja fel az öngyógyító folyamatokat a szervezetben, hogy szinte elfáradsz tőle, az éjszakai alvást is elősegíti a kimerítő „fagyoskodás.”
 
Krioterapia
Mi ide járunk és szívből ajánljuk
 
Utólag elolvasva megkérdeztem magamtól: minek fut az ember, ha ennyi plusz melóval jár és ennyi nyavalyát generál. Nos, ha nem futnék, akkor meg más – talán sokkal nagyobb – bajom lenne, boldogan kiegyezem a mostani nyűgeimmel, mert mindre van megoldás.

 Ha futóversenyen szeretnél indulni, akkor ajánljuk az 575 Sunset Run-t Keszthelyen. Rajt a naplementében, rajt a Balaton-partról futás a legszebb részeken, cél ismét a Balaton-part. Ne habozz! Nevezz be még ma!

Legszebb__1_

 

Teknőc

2019. január 17. 11:02 - Kuttor Csaba
Teknőc

A teknőc az mi?


Mi a regeneráló futások tényleges haszna?

2019. január 12. 14:45 - Flander Marci
Mi a regeneráló futások tényleges haszna?

Széles körben elfogadott, hogy a regeneráló futások célja, hogy megkönnyítsék a felépülést az őket m


Hogyan „éljük” túl az előttünk álló ünnepi időszakot?

Karácsonyi mentés


A magyar triatlon jövőjéért csoport

2018. december 9. 14:55 - Kristóf Róbert
A magyar triatlon jövőjéért csoport

Transparens munkacsoport


Döntés az Országos Bajnokságokról

2018. november 15. 17:07 - 575
Döntés az Országos Bajnokságokról

2019 évi Országos Bajnokságok


Megmutatták, milyen lesz a felújított füredi ófalu, neked is tetszeni fog

A Kossuth utca - Alsó köz - Segesdi utca - Somogyi utca körbehatárolta terület újul meg.


Kezdjük újra!

2018. november 13. 19:35 - 575
Kezdjük újra!

Avagy az alapozás kezdete


Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

2018. november 12. 09:35 - I love Balaton
Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

Tihanyban évszázados hagyományt elevenítenek fel a november 16-án kezdődő Garda Fesztivál megszervezésével. tovább

Elképesztő fotó bizonyítja: a Balaton közepén van a Föld széle

A Balaton az egész univerzum alfája és ómegája.


Milliókat költenek a balatoni parti sétányokra és parkokra

A strandfejlesztésekre igényelhető támogatások után újabb pályázati lehetőséget kaptak a települések


Dávid fogta ki a Balaton rekordpontyát, nemcsak a súlya, a hossza is letaglózó

Sosem fogtak még akkora pontyot hivatalosan a Balatonnál, mint a napokban.