2018. 05. 20. Bernát, Felícia

Imádjuk a futást, de sokszor gusztustalan!

2018. április 24. 07:36 - Tamás Rita
Imádjuk a futást, de sokszor gusztustalan!

Aki ezen az oldalon nézelődik, az nyilván nem véletlenül tévedt ide, a futás a fő téma:

hogyan javíthatod az állóképességedet, mit egyél futás/verseny előtt, melyik pulzuszóna mire jó, mit ajánlatos tenni futás után. Na de a test kevésbé népszerű reakcióival még nem foglalkoztunk. Ezeket vegyük most sorra, tabuk nélkül.
 
1. Ne fuss hosszú lábkörömmel!
Én már jártam úgy, hogy a cipőm nem volt tökéletes, a lábujjaimon a körmök pedig hosszabbak voltak a kelleténél: egy életre tönkrement a jobb lábam nagy ujján a körmöt termelő gyökér (mátrix), vagyis amíg élek, beteg köröm fog nőni a rendes köröm helyett. Irtó kellemetlen, mert nem csak csúnya, de fájdalmas is, hiszen a beteg köröm másképp viselkedik, mint az egészséges, ráadásul a mátrix azt érzékeli, hogy nincs körmöd, ezért újra és újra növeszt egyet, rá a már meglévőre… Vagyis: figyelj arra, hogy olyan cipőben fuss, amelyik fél-egy számmal nagyobb a lábadnál, de még nem csúszkálsz benne és arra is ügyelj, hogy a körmöd rövid legyen. Ne frissen vágd le verseny előtt, mert ha megsérted, az is roppant kellemetlen, én azóta a versenyek/futások előtt 2-3 nappal szabadulok meg a feleslegtől.
 
How_to_choose
 
2. Ha köpsz vagy turházol, nézz hátra!
Hosszú, de igazából kevésbé hosszú versenyeken is előfordul, hogy az ember a szájában összegyűlt nyálat kiköpi vagy az orrából felgyülemlett „anyagtól” út közben, nem rendeltetésszerűen szabadul meg. Ha nincs nálad zsebkendő (legyen!), vagy fáradt vagy elővenni, kérlek, úgy fújd ki menet közben az orrodból a „cuccot”, és a felesleges nyáladtól is úgy szabadulj meg, hogy nézz hátra, ne kapd telibe a mögötted futót!
 
3. Legyen nálad wc-papír, jól jöhet!
Kaki-pisi ügyek férfiaknál és nőknél egyaránt gondot jelenthetnek. A kisdolgok esetében a fiúk dolga könnyebb, gyakran a verseny előtti toi-toi állomásokat sem kell igénybe venniük, bármelyik bokor megteszi. A lányoknak, ugye, már a kisdolgok is felvetik az intimitás kérdését, de verseny előtt még belefér egy jó kis sorban állás a dobozos wc-khez. Verseny közben azonban már mindenki improvizál, és ott intézi el, ahol tudja, éppen ezért fontos, hogy lehetőség szerint legyen nálad egy kis wc-papír (nálam mindig van, én gumirozott övtáskával futok, abba rakom bele, ami kell), hogy a továbbhaladás minél kevésbé legyen kellemetlen. Ultrások „fosnak/hánynak” menet közben, nekik teljesen mindegy, de ők úgysem ebből a cikkből fognak tájékozódni.
Amit tehetsz magadért amúgy ebben az ügyben, hogy a verseny előtti naptól fogva már nem eszel rostos élelmiszert, nem tömöd tele magad gyümölcslével és a verseny közben sem próbálsz ki olyan frissítőt, amit előtte nem teszteltél le.
 
4. Vazelin, a futók jó barátja.
Nem kell rosszra gondolni, ha azt mondom: vazelin. A férfiak legtöbbször a mellbimbójukat kenik be vele, hogy a futómez ne dörzsölje ki az intim részüket, de gyakori, hogy a nadrág a combtőnél irritálja az ember bőrét, ott sem árt kenőcködni egy kicsit rajt előtt. Nőknél szintén a lábtő okozhat gondot, valamint a felkar belső része, főleg annak, aki topban fut. Ezeket a ruhadarabokat is érdemes tesztelni verseny előtt, én már jártam úgy, hogy a felkarom napokig sebes volt egy versenyen történt kidörzsölős baleset után.
 575-flandermarci_9
 Vadiúj, PRO női és férfi futófelsők az 575 Shopban
 
5. Hajpánt, csitt csatt, tök mindegy, csak láss!
Főleg a hőségben megrendezett versenyek idején idegesítő az ember küzdelme a saját hajával. A frufru nélküli frizura is gyakran ki-kibújik a hajgumi szorításából, frufrusok – köztük én is – könnyen kerülhetnek agyvérzés közeli állapotba a szemükbe lógó hajzuhataguk miatt. Nekem a hátul bekapcsolható, rugalmas, fésüs hajráf (más néven indián hajráf) vált be: nem nyom, minden hajszálat visszatart attól, hogy a szemem előtt szálldogáljon és legfőképp nem mozog. Mindegy, hogy neked mi segít, a lényeg: ezt is kísérletezd ki a verseny előtt!
 
6. Nem trendiség kérdése a „napszemcsi”
Sokan vannak úgy vele, hogy még egy kilométert sem futottak le, még egyszer sem mentek le az edzőterembe, de az edzőcuccuk már tökéletes, van telefonos applikációjuk, telefontokjuk, neon színű zoknijuk, trendi gatyájuk és színben harmonizáló baseball-sapkájuk, na meg ott a fejükön a legkorszerűbb napszemüveg. Jelentem: az utóbbi jóval fontosabb annál, mint gondolnánk. Figyelj rá, hogy legyen UV-szűrős a szemüveged, ne legyen túl sötét, sőt, ha borús az idő, sárga lencsés szemüvegre is szükséged lesz. A legjobb az, ha váltogatható lencséjű szemüveget veszel, meglátod, borongós időben, esetleg erdős utakon nagyon jól fog jönni a fényviszonyokat kiegyenlítő sárga lencse.
 Oakley-radar-pace-1-2-470x310_2x
 Ha még nincs napszemüveged, klikkelj ide
 
7. Ügyelj a zoknidra, ha nem akarsz vízhólyagot!
Ugyan az imént zoknikérdésben egy picit (ön)ironikus voltam (az én zoknijaim is neonszínűek…), de a zokni kérdése is sokkal fontosabb, mint azt elsőre hinné az ember. A legjobban a varrás nélküli zoknikat szeretem, mert nem piszkálják össze-vissza az ember lábujjait verseny közben a durva, varrott részek. Aztán az sem mindegy, hogy milyen vastagságú zoknit választasz. Télen jó, ha puha, vastag zokniban futsz, azonban ha nyáron is maradsz a vastagabb változatnál, szinte biztos, hogy az izzadságtól csúszkálni fogsz benne és vízhólyagokat is összeszedsz. Nyilván van az a táv, amikor már teljesen mindegy, hogy milyen zokni viselsz, de „emberi” távoknál megóvhatnak az évszaknak megfelelő vékony, nedvszívű, nem t úl szoros, de nem is lötyögős, gumírozott zoknik.
 
8. Használj deót, aztán persze lehet, hogy nem segít!
Nekem egy dezodor van, amelyik bejön, a többi csak arra jó, ha ragadjak tőlük. De az az egy futás esetén is enyhíti a kellemetlen „melléktermékek” kiáramlását, illetve csillapítja a szageffektusokat. Futóversenyek alkalmával gyakran érzem úgy, hogy a többség minden mindegy alapon vág neki a távjának, pedig egy kis előkészület segíthet ezen a téren is. A befutók utáni ölelkezésekről meg végképp nem beszélek… Nem mintha az lenne a cél, hogy mindenki rózsaillatúan teljesítse a távját, de attól még, mert futunk, odafigyelhetünk magunkra ebben a tekintetben is.
 
9. Óvatosan a tangával és a hálós sortokkal!
Lányoknak komolyan megfontolandó, hogy milyen bugyit húzzanak a futónadrág alá. A tanga, ha olyan, elképesztő károkat tud tenni kidörzsölés tekintetében a far legérzékenyebb tájékain, magyarán: úgy ki tudja marni a popsidat, hogy belesajdulsz verseny közben. Teszteld verseny előtt, ne a harmadik kilométernél derüljön ki, hogy baromi rossz és még van hátra 11 gyötrelmes kilométered… Fiúknál a hálós sortok megbízhatatlanságára hívnám a figyelmet. Van, hogy kicsusszan az altáji „iránytűtök”, nem árt verseny előtt gondosan elhelyeznetek intim alkatrészeiteket. És ha verseny közben a nézők közül túl sokan röhögnek, miközben szembe futtok velük, jó, ha ellenőrzitek a gatyeszt.
 
Borat
 Valahová tenni kell az iShuffle-t :-)
 
10. Cicifix: kicsi, nagy, szorít, dörzsöl…
Örök igazság, hogy egy mell soha nem lehet tökéletes. Akinek kicsi van, nagyot akar, akinek nagy van, kisebbet akar, akié nagy, annak lóg, akié kicsi, azé meg nőietlen. Nos, ennél csak a melltartó kérdése bonyolultabb, pláne ha futásról van szó. Mert a nagymellű leszorítana inkább és fixálna, a kismellű futás közben is csinos akar lenni , ezért szivacsosban gondolkozik. Nekem mindkét mellemet leoperálták, ezért én péládul csak az egészen finom kiképzésű, de jól tartó topokat tudom elviselni, máskülönben úgy érzem, leszakad mindkét implantátumom, ha pedig durva a varrás, elképesztően irritálja a sebemet. Szóval: melltartó kérdésében is verseny előtt kell kísérletezni, megértem, hogy mindenki csinos akar lenni, de a futást segítő kényelem és praktikum még a szépségnél is fontosabb.
 
A hasznos tanácsok után, pedig versenyezni invitálunk! Gyere el a nyár futóversenyére, nevezz be 7 vagy 14 kilométeren. Minden, amit tudni kell a versenyről, ide kattintva olvashatod el!
 Fb_coverhez_es_web_fejlechez
 
 
 
 

Mesés kúriát adnak el 490 millióért Tihanyban

2018. május 18. 10:03 - I love Balaton
Mesés kúriát adnak el 490 millióért Tihanyban

Csend, nyugalom, minőség - szerény félmilliárd forintért.


575 Keszthely Triathlon 2018 - IDŐREND

2018. május 17. 17:28 - Straub Ágoston
575 Keszthely Triathlon 2018 - IDŐREND

Kattints a részletekért...


Nyílt vízi tájékozódás, és csoportos helyzetek kezelése

Felkészítünk a versenyre


Balatoni alkotás lett az év magyar fagyija, igazi különlegesség a győztes

Az országos fagylaltversenyen balatoni győzelem született, Gyenesdiás öt díjat is nyert.


NEVEZÉS IDŐTARTAM VÁLTOZÁSOK

2018. május 15. 15:17 - 575 Team
NEVEZÉS IDŐTARTAM VÁLTOZÁSOK

Ha még nem neveztél vagy a gyermekedet szeretnéd benevezni, akkor olvasd el a változásokat


A futócipő-vásárlás legfontosabb szempontjai

2018. május 15. 14:50 - Tamás Rita
A futócipő-vásárlás legfontosabb szempontjai

Újabb top-tipp Ritától


Hegyi felkészülés hegyek nélkül? Van megoldás.

2018. május 14. 16:49 - Flander Marci
Hegyi felkészülés hegyek nélkül? Van megoldás.

Így készülj Keszthelyre!


Ritkán látható égi jelenséget rögzített egy kamera a Balatonnál

Nem sokszor láthatjátok így az égi eseményeket. tovább

Megválasztották a Balaton legjobb kávéját és koktélját

Igazi ínyencségeket választottak győztesnek, szeretni fogjátok őket.


Példátlan őrület zajlik a Balatonnál, ebből senki sem akar kimaradni

Ami most a Balatonnál megy, arra évekkel ezelőtt gondolni sem mertünk volna.


Ezekre figyelj, ha nagy hőségben futsz!

2018. május 8. 13:54 - Tamás Rita
Ezekre figyelj, ha nagy hőségben futsz!

Olvasd el figyelmesen és vigyázz magadra!