2018. 11. 14. Aliz

Természetes teljesítményfokozók, igen, vannak ilyenek!

2018. április 25. 17:01 - Tamás Rita
Természetes teljesítményfokozók, igen, vannak ilyenek!

A teljesítményfokozó szót hallva mindenkinek a doppingszer jut eszébe, teljes joggal.

Ugyanis a mai profi – és sokszor már az amatőr – sportban is elképesztő méreteket ölt a koksz használata. Ám léteznek olyan természetes teljesítményfokozók, amelyek nem károsak, egyszerűen csak felkészítik, támogatják a szervezetet a nagyobb teljesítmény elérésében. Nézzük, melyek ezek!
 
Először is érdemes a teljesítményfokozókat hatásuk szerint kategorizálni. 
 
1. Az energiafokozók növelik az energiaszintet, valamint a mentális és fizikai teljesítőképességet.
 
2. A savasodásgátlók a fizikai fáradtság jeleit mérséklik, semlegesítik, illetve segítségükkel a fáradtságküszöb kitolható, az edzésintenzitás növelhető.
 
3. Az edzés közbeni tápanyagpótlók gondosko dnak arról, hogy folyamatos legyen a tápanyag ellátottság edzés közben is, ezzel mérséklik a szervezet leépítő folyamatait.
 
4. A regenerálódást segítő készítmények felgyorsítják a szervezetben végbemenő helyreállító és fejlődési folyamatokat.
 575_sunset_run_hirdetes_180x267__1_
 NEVEZÉSHEZ KLIKKELJ IDE 
 
A következőkben felsorolt – főként növényi – anyagokat nem fogom ennyire szigorúan kategorizálni, mert vannak olyanok közülük, amelyek több feladatot is ellátnak, de a sorrenddel azért igyekszem a kategóriák logikáját követni.
 
Az egyik legismertebb energiafokozó a ginzeng, akinek már volt durva vizsgaidőszaka, biztos hallott róla. A ginzeng ugyanis nem csak a nagy testi, de az extra szellemi igénybevétel esetén is jó szolgálatot tesz. Hatóanyagainak köszönhetően kiválóan alkalmas a teljesítmény fokozására, a koncentrálóképesség javítására, de fogyasztása mértékletességet követel: fontos odafigyelni, hogy az esti pihenésünkbe ne zavarjon be!
 
A gyömbér egyre népszerűbb idehaza is, ami nem csoda. Ám nem csupán az influenza idején érdemes élni vele, hanem a sportolóknak az egyszerű hétköznapokban is jól jöhet, ugyanis azon túl, hogy kiváló immunerősítő, remek gyulladáscsökkentő, görcsoldó és vértisztító, rendben tartja a bélrendszert, fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően ízületi panaszokra is kiváló.
 
A zöld tea hatóanyagainak köszönhetően gátolja az öregedést, serkenti az anyagcserét, jótékonyan hat az agy működésére és a fizikai teljesítőképességünkre. Túl sokat persze a zöld teából sem szabad inni, hiszen fontos, hogy az esti pihenésünket ne kockáztassuk!
 
A cékla szinte az összes teljesítményfokozó kategóriába beletartozik, hiszen az egyik leghasznosabb növényi eledelünk. Én mégis a savasodásgátláshoz illeszteném be, hiszen azon kevés „eszközök” egyike, amelyekkel ki lehet tolni a fáradtságküszöbünket: a cékla fogyasztása pozitívan hat a vér oxigénszállító kapacitására, tágítja az ereket, javítja a keringést és csökkenti az izomszövetekben az oxigénigényt terhelés közben.
 
A másik természetes módszer a savasodásgátlás kategóriájában a magaslati edzőtáborozás, de amatőr sportolók esetében ez szinte teljes mértékben kivitelezhetetlen.
 
Az edzés közbeni tápanyag ellátottság úgy valósítható meg, ha nem csupán vizet fogyasztasz, hanem izotóniás italt is. Csakhogy a boltban kapható italok tele vannak mesterséges anyagokkal. Érdemes hát az izotóniás italodat otthon elkészítened. Az egyik leghasznosabb anyag, amit belerakhatsz az otthon elkészített italodba a zeller és a spenót, mindkettő igazi vitamin- és ásványi anyag bomba. Amit még jó, ha raksz mellé, az citrom és az alma, valamint egy kis só. De otthon magadnak is ki tudod kísérletezni, hogy melyik az a kombináció, amelyik nem oxidálódik annyira, hogy edzés közben is meg tudd még inni, plusz fontos szempont, hogy ne okozzon hasmenést. A búzafűlevet is gyakran ajánlják edzés előtti és közbeni energizálónak, de én még nem hallottam olyanról, akit ne hajtott volna meg. Szóval csak óvatosan vele!
 
A regenerálást elősegítő anyagok közül kiemelném a citromfüvet, amely a pihenést segíti elő. De még ennél is hatásosabb a glicin nevű fehérjealkotó aminosav, amely a legrosszabb alvónak is tökéletes alvást biztosít. Az alvásnál pedig nincs jobb regeneráló módszer. Egy másik aminosavra, a glutaminra is ki kell térnünk, a glutamin ugyanis, a glicinhez hasonlóan, szinte csodaszer. Nem elég, hogy a fehérje beépülését segíti, de csökkenti az izom leépülését, valamint segíti a regenerációs folyamatokat. Ezen felül támogatja az immunrendszert, plusz csökkenti a gyulladást a szervezetünkben. Aki stresszes életet él és sokat edz, annak szinte kötelező a glutamint pótolnia a szervezetében!
 
És egy utolsó tipp: a spirulina alga hatékony immunerősítő, támogatja az idegrendszert, antioxidáns hatása következtében megvéd számos betegségtől, jól hat a vérképzésre és az erekre. Plusz tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyet az emberi szervezet nem képes előállítani, vagyis fehérjepótlásra is kiválóan alkalmas – ez utóbbi tulajdonsága miatt illesztettem a regenerációs kategóriába. 
 
************************************************************************************
 
Szeretsz futóversenyeken indulni és boldogsággal tölt el, ha gazdag a rajtcsomag? Nevezz be az 575 Sunset Run 14 kilométeres távjára és az alábbi felsők közül az általad választottal meglepünk a rajtcsomagodban! 
 
Nevezéshez klikkelj ide!
 
575_sunset_run_1_7_noi

575_sunset_run_1_7_ferfi

Megmutatták, milyen lesz a felújított füredi ófalu, neked is tetszeni fog

A Kossuth utca - Alsó köz - Segesdi utca - Somogyi utca körbehatárolta terület újul meg.


Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

2018. november 12. 09:35 - I love Balaton
Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

Tihanyban évszázados hagyományt elevenítenek fel.


Elképesztő fotó bizonyítja: a Balaton közepén van a Föld széle

A Balaton az egész univerzum alfája és ómegája.


Milliókat költenek a balatoni parti sétányokra és parkokra

A strandfejlesztésekre igényelhető támogatások után újabb pályázati lehetőséget kaptak a települések


Dávid fogta ki a Balaton rekordpontyát, nemcsak a súlya, a hossza is letaglózó

Sosem fogtak még akkora pontyot hivatalosan a Balatonnál, mint a napokban.


575 Factory nevezés kupon beváltása november 4-10 között

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os vásárlási utalvány felhasználása


Új völgyhíd épül a Balaton mellett, itt húzzák fel

2018. október 31. 07:48 - I love Balaton
Új völgyhíd épül a Balaton mellett, itt húzzák fel

Lesz rajta hely a gyalogosoknak és bicikliseknek is.


Ez maga a csoda: szivárvány jelent meg a Balaton közepén, videóra vették az egészet

A balatoni viharjelzési szezon utolsó hetében az időjárás látványos szivárvánnyal búcsúzott a nyári félévtől. tovább

Amit most átadtak a Balaton mellett, az világszinten is egyedülálló, és megmentheti a Földet

A sekély vízben zajló élet megfigyelésére alkalmas kültéri tartályok jelentek meg Tihanyban.


40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

2018. október 22. 10:16 - Flander Marci
40 év álmai – avagy Ironman Világbajnokság 2018

Flander Marci jelenti Hawaiiról


Elköltenek egy rakás pénzt Füred óvárosára, szebb lesz, mint valaha

Jövő ősszel megkezdődhet Balatonfüreden az óvárosi rész megújítása.