2018. 08. 20. István

Jó hallani: a futás tényleg mindenkié!

2018. május 31. 06:27 - Tamás Rita
Jó hallani: a futás tényleg mindenkié!

Sok a vita arról, hogy a futás egészséges-e vagy sem.

Nemrég olvastam egy könyvet, a címe az, hogy A futás világraszóló története, amelyben azt írják, hogy a legújabb kutatások szerint a futásnak köszönheti az ember az evolúciós sikerét, előbb tudott ugyanis futni, mint járni. Bárhogy is van, mi szeretünk futni, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezzel egyre többen így vannak. Az alábbiaknak, a saját kálváriámon túl, olyanokról fogok írni, akik bebizonyították, hogy a futás igenis mindenkié.
 
Az én esetem a legkevésbé érdekes és az én teljesítményem a legkevésbé számottevő, azért írom csak le, hogy megmagyarázzam, miért vagyok fogékony a nehezített körülményekkel bíró futásokra. Rólam csupán annyi elég, hogy közel öt évig zsibbadt az alsó lábszáram futás közben, mindenféle szakember látott, de senki sem tudta, mi a bajom. Ezerféle terápiát végigcsináltam, nulla eredménnyel. Végül egy kranioszakrális terapeuta, aki fascia lazítással egészíti ki a kezelését, adta vissza számomra a futás képességét. Ma ott tartok, hogy újra félmaratont futok. Reményem már alig volt, a sírból hoztuk vissza a futás élményét, de megérte: azt, amit a futás ad, nem ad semmi más.
 
Peace-love-running1
 
Amby Burfoot 1968-ban megnyerte a Boston Marathont, de most, ötven évvel később is fut. A 71 esztendős bajnok később újságíró és szerkesztő lett, és könyvet is írt a futásról. Van miről, hiszen idén is lefutotta a Boston Marathont, vagyis elmondhatja magáról, hogy végigfutotta az életét. Az egykor 2:14:28-as időt tudó atléta könyvében azt írja, hogy bárki elkezdheti a futást, a lényeg, hogy türelemmel vágjon bele. Húsz perc gyaloglás bőven elég az elején, ha már megy, lehet a tempón gyorsítani. Hetenként emelhető öt perccel az edzésadag, majd ismét lehet a tempót fokozni. Ezután következhetnek a be-beiktatott egyperces futások négyperces gyaloglásokkal, ezt követően kétperces futásokra lehet áttérni, háromperces gyaloglásokkal. 
- Sokan azt hiszik, hogy a gyors futás a jó futás – meséli a könyvéről Burfoot. – Ez óriási tévedés, a lassú futás készít majd fel a későbbi nagyobb teljesítményekre. Ami pedig a futás jótékony hatását illeti, régen azt hitték, hogy csak a szívre és a vérkeringésre jó, ma már tudjuk, hogy rengeteg más dologra is, a tudomány szinte hetente fedezi fel újabb és újabb kedvező hatását. A futás tehát tényleg az ember jó barátja, ezt már mindannyian pontosan tudjuk.
 

Tesztelj POLAR M430-at az 575 SUNSET RUN-ON - KLIKKELJ IDE!

 
Log_s_polarm430
 
*
Kathrine Switzer is 71 éves, ő az első nő, aki hivatalosan maratont futott Bostonban, igaz, csak keresztnevei kezdőbetűit használta a nevezéskor (K. V. Switzerként indult). A verseny főszervezője meg akarta állítan i futás közben, Kathrine-t a barátja és a közelében futó férfiak védték meg. Akkoriban azért számított különlegesnek és „felháborítónak” a nők indulása a maratonokon, mert nem tartották a női nemet képesnek ekkora teljesítményre. Kathrine végül teljesítette a távot, hatására 1972-ben végre indulási jogot kaptak a nők is a versenyen. Az 1967-es ideje még nem volt kiemelkedő, az a futása inkább történelmi volt a sportot és a nők jogait tekintve, később azonban Bostonban volt érmes, a New York Marathont pedig meg is nyerte.
Idén részt vett a London Maratonon és hetven felett is repesztett egy 4:44:49-et, de ennél fontosabb volt számára, amit képviselt.
- 1981 óta szerettem volna itt futni, de örülök, hogy éppen abban az évben sikerült, amikor a nők szavazati jogának századik „szülinapját” ünnepeltük – mondta a később szintén újságíróvá avanzsált futónő.
*
Jada Sezer plus size modell azzal hívta fel magára a figyelmet a London Marathonon, hogy barátnőjével, a szintén kissé telt Bryony Gordonnal együtt fehérneműben futotta le a 42 kilométeres távot. Jada azt szerette volna elérni ezzel az akcióval, hogy az emberek felfigyeljenek a mondandójára. Ő ugyanis hozzánk hasonlóan úgy véli, hogy a futás mindenkié, legyen az ember fiatal, idős, karcsú vagy éppen testesebb. 
- Nem csak az lehet egészséges és harmóniában önmagával, aki nagyon karcsú – fogalmazott közösségi oldalán Jada. – Én például bármit csinálok, ekkora vagyok, de természetesen ez nem változtat azon, hogy odafigyelek magamra. Csak nem vagyok hajlandó a kelleténél többet foglalkozni ezzel. Heti kétszer futok, egy hosszút és egy rövidet, plusz jógázni járok. Az edzés lényege számomra az, hogy jól érezzem magam, hogy a sport adjon és ne a rabjává tegyen. Az én kiegyensúlyozottságom többet ér annál a r abságnál, mint amit a magunk elé állított túl nagy célok és elérhetetlen vágyak emelnek. A futás számomra öröm, nagyobb testtel is, ezért vágtunk neki és futottuk le a maratont alsóneműben, hogy erre a véleményre és példára felhívjuk mások figyelmét is.
 
Ws-heart-run-word-4
*Michael Hickman 35 éves, de nem sok híja volt annak, hogy ezt a kort ne érje meg. Az amerikai férfi ugyanis 13 évig volt heroinfüggő. Marihuánával kezdte, aztán áttért a keményebb drogokra. Többször ült börtönben olyan bűncselekményekért, amelyeket azért követett el, hogy legyen pénze heroinra. Amikor már élő halott volt, úgy döntött, hogy részt vesz egy rehabilitációs kezelésen. Ott kezdett el futni – és azóta sem állt le.
Nemrégiben a 150 mérföldes, Buck Fifty nevű, jótékony célú váltófutáson vett részt, amelynek az a szerepe, hogy felhívja a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire. Az Ohióban megrendezett versenyen idé n 21 állam 74 csapata vett részt. A verseny szervezője arról beszélt, hogy a futás előnye a többi sportághoz képest az, hogy szinte semmi eszközigénye nincs egy futócipőn kívül, Michael pedig azt hangoztatta, hogy neki az életét mentette meg a futás – átvitt és szó szerinti értelemben is.
Szívbemarkoló, önzetlen üzenetet írt az édesanya, akinek a fia belefulladt a Balatonba

Azért mutatjuk ezt meg, hogy tudjátok, milyen fontos a vízimentők munkája.


Itt az év balatoni strandétele, és az tuti, hogy ilyesmiről még nem is hallottál

Az idei versenynek több újdonsága is volt.


Ez itt a Balaton szíve, 900 ember rajzolta meg - ki nem találnád, hogy miért

Nem mindennapi eseményre került sor vasárnap Zamárdiban.


Láttad már, mi van a Balatonban a lábad alatt? Hát jobb, ha megnézed!

Nem csak a tengerben van látnivaló, a Balaton mélye is csodálatos.


Akkora tömeg van a Balatonnál, hogy sokan az autójukban alszanak

A múlt hétvégén rekordot döntött a balatoni strandok látogatottsága.


Nagyatád 2018 - Zsinórban ötödször a dobogón

2018. augusztus 6. 15:57 - Flander Marci
Nagyatád 2018 - Zsinórban ötödször a dobogón

Flander Marci élménybeszámolója a 28. eXtremeMan versenyről


Ijesztő trend kezdődött, vészesen fogynak a Balaton szabadstrandjai

Tempósan tűnnek el a Balaton szabadstrandjai, az idén már csak húsz településen van ilyen.


Az űrkutatás legizgalmasabb titkait ismerheted meg a Balatonnál

Megújult a bakonybéli Pannon Csillagda űrkutatást szemléltető kiállítása, amelyen a Hold- és a Mars-kutatásba is bepillantást nyerhettek. tovább

575 Keszthely Triathlon számokban

2018. július 31. 16:13 - 575 Team
575 Keszthely Triathlon számokban

Infografika 575 módra, vagyis ki, mikor, miben versenyez.


Rendhagyó, különleges és imádnivaló útikönyv készült a Balatonról

Egy fiatal tervezőgrafikus olyat alkotott, amilyet még senki.


Nagy meglepetés a Kékszalagon: olyan győzött, akire talán senki sem számított

Csütörtökön gyenge szélben rendezték meg az 50. Kékszalagot, meglepő végeredmény született.