2018. 06. 20. Rafael

Jó hallani: a futás tényleg mindenkié!

2018. május 31. 06:27 - Tamás Rita
Jó hallani: a futás tényleg mindenkié!

Sok a vita arról, hogy a futás egészséges-e vagy sem.

Nemrég olvastam egy könyvet, a címe az, hogy A futás világraszóló története, amelyben azt írják, hogy a legújabb kutatások szerint a futásnak köszönheti az ember az evolúciós sikerét, előbb tudott ugyanis futni, mint járni. Bárhogy is van, mi szeretünk futni, és örömmel tapasztaljuk, hogy ezzel egyre többen így vannak. Az alábbiaknak, a saját kálváriámon túl, olyanokról fogok írni, akik bebizonyították, hogy a futás igenis mindenkié.
 
Az én esetem a legkevésbé érdekes és az én teljesítményem a legkevésbé számottevő, azért írom csak le, hogy megmagyarázzam, miért vagyok fogékony a nehezített körülményekkel bíró futásokra. Rólam csupán annyi elég, hogy közel öt évig zsibbadt az alsó lábszáram futás közben, mindenféle szakember látott, de senki sem tudta, mi a bajom. Ezerféle terápiát végigcsináltam, nulla eredménnyel. Végül egy kranioszakrális terapeuta, aki fascia lazítással egészíti ki a kezelését, adta vissza számomra a futás képességét. Ma ott tartok, hogy újra félmaratont futok. Reményem már alig volt, a sírból hoztuk vissza a futás élményét, de megérte: azt, amit a futás ad, nem ad semmi más.
 
Peace-love-running1
 
Amby Burfoot 1968-ban megnyerte a Boston Marathont, de most, ötven évvel később is fut. A 71 esztendős bajnok később újságíró és szerkesztő lett, és könyvet is írt a futásról. Van miről, hiszen idén is lefutotta a Boston Marathont, vagyis elmondhatja magáról, hogy végigfutotta az életét. Az egykor 2:14:28-as időt tudó atléta könyvében azt írja, hogy bárki elkezdheti a futást, a lényeg, hogy türelemmel vágjon bele. Húsz perc gyaloglás bőven elég az elején, ha már megy, lehet a tempón gyorsítani. Hetenként emelhető öt perccel az edzésadag, majd ismét lehet a tempót fokozni. Ezután következhetnek a be-beiktatott egyperces futások négyperces gyaloglásokkal, ezt követően kétperces futásokra lehet áttérni, háromperces gyaloglásokkal. 
- Sokan azt hiszik, hogy a gyors futás a jó futás – meséli a könyvéről Burfoot. – Ez óriási tévedés, a lassú futás készít majd fel a későbbi nagyobb teljesítményekre. Ami pedig a futás jótékony hatását illeti, régen azt hitték, hogy csak a szívre és a vérkeringésre jó, ma már tudjuk, hogy rengeteg más dologra is, a tudomány szinte hetente fedezi fel újabb és újabb kedvező hatását. A futás tehát tényleg az ember jó barátja, ezt már mindannyian pontosan tudjuk.
 

Tesztelj POLAR M430-at az 575 SUNSET RUN-ON - KLIKKELJ IDE!

 
Log_s_polarm430
 
*
Kathrine Switzer is 71 éves, ő az első nő, aki hivatalosan maratont futott Bostonban, igaz, csak keresztnevei kezdőbetűit használta a nevezéskor (K. V. Switzerként indult). A verseny főszervezője meg akarta állítan i futás közben, Kathrine-t a barátja és a közelében futó férfiak védték meg. Akkoriban azért számított különlegesnek és „felháborítónak” a nők indulása a maratonokon, mert nem tartották a női nemet képesnek ekkora teljesítményre. Kathrine végül teljesítette a távot, hatására 1972-ben végre indulási jogot kaptak a nők is a versenyen. Az 1967-es ideje még nem volt kiemelkedő, az a futása inkább történelmi volt a sportot és a nők jogait tekintve, később azonban Bostonban volt érmes, a New York Marathont pedig meg is nyerte.
Idén részt vett a London Maratonon és hetven felett is repesztett egy 4:44:49-et, de ennél fontosabb volt számára, amit képviselt.
- 1981 óta szerettem volna itt futni, de örülök, hogy éppen abban az évben sikerült, amikor a nők szavazati jogának századik „szülinapját” ünnepeltük – mondta a később szintén újságíróvá avanzsált futónő.
*
Jada Sezer plus size modell azzal hívta fel magára a figyelmet a London Marathonon, hogy barátnőjével, a szintén kissé telt Bryony Gordonnal együtt fehérneműben futotta le a 42 kilométeres távot. Jada azt szerette volna elérni ezzel az akcióval, hogy az emberek felfigyeljenek a mondandójára. Ő ugyanis hozzánk hasonlóan úgy véli, hogy a futás mindenkié, legyen az ember fiatal, idős, karcsú vagy éppen testesebb. 
- Nem csak az lehet egészséges és harmóniában önmagával, aki nagyon karcsú – fogalmazott közösségi oldalán Jada. – Én például bármit csinálok, ekkora vagyok, de természetesen ez nem változtat azon, hogy odafigyelek magamra. Csak nem vagyok hajlandó a kelleténél többet foglalkozni ezzel. Heti kétszer futok, egy hosszút és egy rövidet, plusz jógázni járok. Az edzés lényege számomra az, hogy jól érezzem magam, hogy a sport adjon és ne a rabjává tegyen. Az én kiegyensúlyozottságom többet ér annál a r abságnál, mint amit a magunk elé állított túl nagy célok és elérhetetlen vágyak emelnek. A futás számomra öröm, nagyobb testtel is, ezért vágtunk neki és futottuk le a maratont alsóneműben, hogy erre a véleményre és példára felhívjuk mások figyelmét is.
 
Ws-heart-run-word-4
*Michael Hickman 35 éves, de nem sok híja volt annak, hogy ezt a kort ne érje meg. Az amerikai férfi ugyanis 13 évig volt heroinfüggő. Marihuánával kezdte, aztán áttért a keményebb drogokra. Többször ült börtönben olyan bűncselekményekért, amelyeket azért követett el, hogy legyen pénze heroinra. Amikor már élő halott volt, úgy döntött, hogy részt vesz egy rehabilitációs kezelésen. Ott kezdett el futni – és azóta sem állt le.
Nemrégiben a 150 mérföldes, Buck Fifty nevű, jótékony célú váltófutáson vett részt, amelynek az a szerepe, hogy felhívja a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire. Az Ohióban megrendezett versenyen idé n 21 állam 74 csapata vett részt. A verseny szervezője arról beszélt, hogy a futás előnye a többi sportághoz képest az, hogy szinte semmi eszközigénye nincs egy futócipőn kívül, Michael pedig azt hangoztatta, hogy neki az életét mentette meg a futás – átvitt és szó szerinti értelemben is.
Vigyázz, mostantól fizetni kell a Balaton egyik leghosszabb szabadstrandjánál

Kellemetlen meglepetés érheti a déli parton nyaralókat.


Elkezdődött az egyik, ha nem a legmenőbb balatoni fesztivál, le ne maradj róla!

Megtartották az ünnepélyes megnyitót, a buli a készlet erejéig tart.


Nagy dolog ért véget a Balatonnál, és éppen időben: így lesz tökéletes a szezon

Befejeződött a dél-balatoni vasútvonal felújítása, gyorsabban járnak majd a vonatok.


Az idei Balaton-átúszás olyan monumentális lehet, mint még soha

A tervek szerint június 30-án kerül sor a 36. Balaton-átúszásra. Meglepő dolog derült ki róla.


Át nem vett rajtcsomagok

2018. június 12. 09:59 - Kovács Erika
Át nem vett rajtcsomagok

Így kaphatod meg, ha nem tudtál eljönni


Káprázatos balatoni panorámát ígér az új kilátó, már építik

Ha minden jól megy, a kirándulók júliusban birtokba is vehetik a több mint 17 méter magas kilátót.


575 Keszthely Triathlon Rövidtáv - Eredmények

2018. június 10. 12:46 - Kovács Erika
575 Keszthely Triathlon Rövidtáv - Eredmények

Vasárnapi eredmények


575 Keszthely Triathlon Középtáv - Eredmények

2018. június 10. 10:12 - Kovács Erika
575 Keszthely Triathlon Középtáv - Eredmények

Kedves Versenyzőink, tovább

575 Sunset Run - Eredmények

2018. június 10. 09:39 - Kovács Erika
575 Sunset Run - Eredmények

7k és 14k eredmények a versenyről


Egyedülálló, és minden nyaraló számára nagyon fontos program indul a Balatonnál

Mentőöv néven új balatoni vízbiztonsági programot dolgoztak ki.


Az utolsó két nap!

2018. június 7. 12:23 - Borza Gyula
Az utolsó két nap!

Verseny előtti csekklista