2018. 09. 19. Vilhelmina

Kik lesznek a nagyágyúk Hawaii-on?

2017. október 8. 09:27 - Flander Marci
Kik lesznek a nagyágyúk Hawaii-on?

PRO és kontra (avagy kiből lehet a cserebogár a Hawaii Ironman világbajnokságon)

Alig egy hét van már csak vissza, hogy a konai móló végén megint eldördüljön az ágyú, és elrajtoljon a 2017-es Ironman világbajnokság. Ilyenkor minden hosszútávos triatlonista már hetek óta lázban ég, és nagyban megy egymás közt a találgatás, hogy idén vajon melyik sztárnak jön ki legjobban a lépés. Ebbe a sorba szeretnék én is becsatlakozni, és felvázolni pár általam igencsak esélyesnek tartott hölgyet és urat. Amire támaszkodni próbálok, az a tavalyi verseny, valamint az idei szezonban mutatott forma. Mivel Hawaii igencsak speciális verseny simán lehet, hogy még a fentiek ellenére is lesznek kapufák (végülis a világ legjobbjai közül szemezgetünk, és bárkinek lehet egy jó napja, mint nekem Nagyatádon :-)

 

A hölgyektől elnézést kérve most az általam legesélyesebbeknek gondolt urakkal kezdeném a sort:

Jan Frodeno. Aligha kell bemutassam a triatlon világát ismerőknek. A tavalyi címvédő, aki nem mellesleg a világ leggyorsabb ironman távú idejét (7:35:39) is magáénak tudhatja. Idén is nyert szinte mindent, kivéve egy féltávot, ahol defekt miatt kiállni kényszerült. Mindhárom számban nagyon erős versenyző, aki mindig éhes a győzelemre. Ha megszorongatják, remélhetőleg itt is bemegy 8 óra alá.

Sebastian „Sebi” Kienle. Szintén a német iskola kiemelkedő alakja. Többszörös 70.3-as világbajnok, és többszörös Európa bajnok ezen a távon. 2014-ben pedig Hawaii-on már kipróbálta milyen a dobogó legmagasabb fokán állni. Tavaly – Frodenoval keményen csatázva – a második helyet szerezte meg. Idén Frankfurtban majdnem sikerült megdöntenie az IM sorozat legjobb idejét. Hihetetlen erős kerékpáron, és futáson sem szokott nagyon kiengedni.

Tim Don. Az IM sorozat legjobb idejének (7:40:23) birtokosa idén tavasztól, amit a brazil ironman-en ért el, magasan leiskolázva a mezőnyt. Féltávon is nagyon ott van a szeren, pár hete 3. helyen végzett a Chattanooga-i vb-n. Úgy tűnik, hogy nagyon sokat erősödött kerékpáron, így minden esélye megvan arra, hogy az élbolyban kezdje meg a futást, ami az egyik erőssége.

Lionel Sanders. 70.3-as versenyeken idén verhetetlen, és bár nem tervezte eredetileg a Hawaii-on való indulást, szerencsére az évközi eredményei a döntés megváltoztatására sarkallták. Onnantól, hogy elhagyja a vizet, nem nagyon lesz, aki megállítsa. Amennyiben bringán felér az elejére, akár még a VB címre is esélyes lehet.

Ben Hoffman. A jelenlegi talán legerősebb amerikai versenyző. 2014-ben volt már második, és idén nagyon eltökélt, hogy még feljebb léphessen. Tavasszal a dél-afrikai ironman versenyen egy nagyon komoly 8órán belüli pályacsúcsot ment, ami jól jelzi mennyire komolyak a céljai. Mindhárom számban stabil versenyző, így végig érdemes rá odafigyelni.

Patrick Lange. A tavalyi bronzérmes, aki 2016-ban sokkolta a mezőnyt a futásával. Egy Hawaii-i legenda, Mark Allen, 27 éve fennálló futó szakaszrekordját adta át a múltnak. A mezőny egyik legjobb futója. Ha a tavalyi futóformáját idén is sikerül előkapnia, és büntetést sem kap, eléggé elől végezhet megint.

Josh Amberger. Számomra az egyik sötét ló, aki igencsak nagy meglepetést okozhat, ha kijön neki a lépés. Június óta, csak egyszer, az ITU hosszútávú világbajnokságán végzett második helyen 70.3 vagy ironman versenyen. Ott, a már korábban méltatott Lionel Sanders tudta csak futáson épphogy megfogni. Rendkívül bevállalós, mondhatni „kamikaze” stílusban versenyző srác, így biztos felrázza majd az állóvizet. Úszáson, és kerékpáron brutál, ha futásra is marad ereje, bármi lehetséges.

 

A hölgyeknél még nehezebb jósolni, mint az uraknál, leszámítva Daniela Ryf-et, aki csak néha-néha tűnik triatlon versenyeken halandó embernek. Véleményem szerint az alábbi lányokat láthatjuk majd leghamarabb az Alii Drive-on bekocogni.

Daniela Ryf. 2014 óta nem sok versenyen végzett az elsőnél rosszabb helyen (ezen kevés alkalommal tűnt halandónak). Többszörös 70.3-as és ironman világbajnok, aki Hawaii-on a női pályacsúcsot is birtokolja. Több férfi örömmel nyugtázza, ha a közelében tud végezni egy-egy versenyen. Minden számban erős, de általában kerékpáron szakad el a többiektől, és onnantól már a saját versenyét futja.

Sarah Crowley. 2015 óta versenyez PRO kategóriában, de ennek ellenére már tavaly is megtapasztalhatta a Hawaii-i feelinget. Idén pedig két regionális IM verseny megnyerésével (mindezt 4 héten belül) igencsak előkelő helyre lépett elő a trónvárományos lányok között. Habár saját elmondása szerint, csak 2018-ban készül igazán nagy dobásra, én nem hinném, hogy kiugrik kávézni a Lava Java-ba, ha túl jó helyen áll.

Lucy Charles. 2012-ben a londoni olimpián még úszóként vett részt, így valószínűsíthető, hogy nem a mezőny végén fog a vízből kitántorogni. A májusi Lanzarote-i győzelme, pedig arra enged következtetni, hogy kerékpározni is tud, ha akar. A futásáról meg csak annyit, hogy én láttam a Challange Samorin 70.3-as versenyen mit művelt a futás utolsó kilométerein. Amennyiben a fentieket Hawaii-on is sikerül reprodukálnia, simán a dobogón találhatja magát.

Heather Jackson. Az amerikai hölgy tényleg olyan kemény, mint ahogy a tetkóiból gondolnánk. Többszörös 70.3 és ironman bajnok, tavaly pedig felállhatott a dobogó 3. fokára a nagy szigeten. És, aki egyszer már állt azon a dobogón, az vágyik oda vissza nagyon.

Anja Beranek. A német iskola nem csak a férfiaknál termel ki kiváló triatlonistákat. Tavaly Anja volt az, aki a legtovább képes volt tartani a lépést az akkor épp „Angry Bird” üzzemódban versenyző Daniela Ryf-fel. Ez végül egy 4. helyet eredményezett számára. Amennyiben sikerült a futását a kerékpáros tudása szintje közelébe felhozni, egy csillogóbb medál birtokosává válhat.

Susie Cheetham. A 2016-os, sérülésekkel tarkított év után, Susie igencsak erős formát villantott a szezon elején (a brazíliai regionális bajnokságot 9 órán belüli idővel nyerte). Úgy hírlik, hogy a világklasszis kerékpáros és futóformája mellé, sikerült az úszását is felfejlesztenie. Amennyiben ez igaz, igencsak bele fog lihegni az előtte haladók nyakába.

Michelle Vesterby. Péter Attila tuti minden évben neki adná a legszebb mosolyért járó különdíját. Michellet azonban a dán szelek keményítették, így ne tévesszen meg minket a mosolygós pofija. Ha kell, képes az utolsó leheletéig is küzdeni. Tavaly a 6. helyen érkezett, egy kicsit megfáradós maraton végén. Úszáson és kerékpáron az élmezőnybe várhatjuk, és remélhetőleg a futás végén is majd egy jó időnek, és helyezésnek örülhet.

Nem szeretném túl bő lére ereszteni ezen fiúk és lányok méltatását, pedig simán folytathatnám a felsorolást a nevezési lista további szereplőivel. Amiben biztos vagyok, hogy nagyon izgalmas meccseknek lehetünk majd tanúi október 14-én este 6 órától. Van egy olyan sanda megérzésem is, hogy a fiúk nagyon meg fogják közelíteni a Hawaii-on eddig még bűvös, 8 órás álomhatárt. A lányok meg… Elvis óta tudjuk, hogy a lányok angyalok :-)

!!! 575 - Keszthely Triathlon nevezés kezdete október 10., kedd 19:00!!! A nevezéshez regisztrálnod kell, vagy ha már regisztráltál frissítened kell, az adatait !!!!    Ide kattints! 

Van egy kis baj az új balatoni bicikliúttal, lehet, hogy sose lesz kész

Lassan halad az új balatoni kerékpárút építése, a fejlesztés el-elakad.


Nagy a baj, veszélyben a szőlőtermelés a Balaton-felvidéken

2018. szeptember 14. 11:15 - I love Balaton
Nagy a baj, veszélyben a szőlőtermelés a Balaton-felvidéken

A mostani termésátlagok és felvásárlási árak mellett veszteséges a szőlőtermelés.


Vége a kísérletnek, megtörténik, amire évek óta várunk a Balatonnál

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának emelése.


Elképesztő: ezt látod, ha kiugrasz egy helikopterből a Balaton fölött

Most tényleg az van, hogy tériszonyosok inkább ne kattintsanak.


Elhúzott egy műhold a Balaton fölött, és olyat látott, ami egyszerre csodálatos és félelmetes

Csodálatos pillanatot kapott lencsevégre az Európai Űrügynökség műholdja.


Ilyen, amikor lecsap egy brutális vihar a Balatonra - videóval

2018. szeptember 5. 09:35 - I love Balaton
Ilyen, amikor lecsap egy brutális vihar a Balatonra - videóval

Szeptember elején déli irányból egy gyors mozgású zivatarlánc érte el a Balatont.


Lement a főszezon, ezt tette a sok fürdőző a Balaton vízminőségével

Nem érintette kedvezőtlenül a régóta tartó nyár, illetve a hosszan tartó kánikula a Balaton vizét.


IM 70.3 Világbajnokság Dél-Afrika – kire érdemes figyelni

2018. augusztus 31. 15:02 - Flander Marci
IM 70.3 Világbajnokság Dél-Afrika – kire érdemes figyelni

Itt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig, énnekem. Nem vitás, hogy Petőfi költészete legalább olyan hatással van rám, mint triatlonosként az őszi versenyidőszak várása. tovább

Kitaláltak valami nagyon jót, amire még nem volt példa a Balaton közelében

Európai filmeket vetítenek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz kapcsolódóan.


Olyan örömteli dolog történt a Balatonnál, aminek már nagyon régen ideje volt

Lassan vége annak, amitől idegbajt kap mindenki.


Az űrhajósnak is leesett az álla attól, hogy milyen gyönyörű a Balaton a Nemzetközi Űrállomásról

Csodás képet lőtt 400 kilométerrel a Föld fölött.