2017. 10. 23. Gyöngyi

Kona 2017 – avagy mire számíthatunk szombat éjszaka

2017. október 13. 10:49 - Flander Marci
Kona 2017 – avagy mire számíthatunk szombat éjszaka

  Alig egy nap, és itt van a verseny, amire csak nézőként várni is borzongató érzés. Igen, a Hawaii-i Vb már itt van a spájzban. Ezerrel megy az esélylatolgatás, hogy ki, mikor, mennyivel, hogyan végez majd az igencsak embert próbáló nap végén. Nem könnyű jósolni. Nem csak azért nem, mert a világ krémje gyűlik megint össze, hanem a hely sajátosságai miatt sem. Nem véletlen, hogy az ironman vb még mindig Konan van, és nem egy másik csodálatos helyszínen, ahol lehetséges volna kétszer ennyi indulónak is versenybe szállnia. 1978-ban innen indult minden, és azóta egy olyan varázs alakult ki a helyszín és a táv összekapcsolódásával, ami egyedülálló a sportágak között. Ez az érzés pedig mindenkit elér, aki a Nagy Szigetre valaha is betette a lábát (mindegy hogy versenyzőként vagy kísérőként tette azt). A versenynek óriási a tétje, legyen szó korosztályos vagy profi versenyzőkről. A profiknál ez a tét egyértelmű (siker, pénz, csillogás), míg az AG versenyzők esetében inkább arról szól, hogy képesek lesznek e az ironman „megszentelt” földjén elérni a céljukat.

Az egyszerűség kedvéért próbáljuk csak azt megjósolni, hogy a profik részéről milyen versenyzésre számíthatunk. Alapvetés, hogy a sportág legjobbjai sorakoznak fel a rajtvonalnál, ettől függetlenül azért elég nagy különbségek vannak versenyző és versenyző között. A végső győzelemre azoknak lehet esélye, akik mindhárom számban kiegyensúlyozottan, és jól képesek teljesíteni, vagy a kerékpáron, és futáson emelkednek ki a mezőnyből (nagyon). Haladjunk azonban számról-számra, és vegyük gór cső alá, miként tervezhetik meg versenyüket a profi triatlonosaink.

Úszás

Mind a férfi, mind a női mezőnyben akadnak kiemelkedően jó úszók, akik ha nem is taktikai megfontolásból, már csak presztízsből is meghúzzák a sort. Mivel a vízhőmérséklet igencsak kellemes ebben az évszakban Hawaii-on, a neoprén használata nem lesz engedélyezve. Ez nem annyira jó hír a kevésbé jó úszóknak, így számukra majd kerékpárra marad a zárkózás kivitelezése. Véleményem szerint egy kisebb csoport (8-10fő) megpróbál majd némi előnyre szert tenni az úszáson. Ebben a csoportban lesz valószínűleg Jan Frodeno, Andy Potts, Josh Amberger, James Cunnama, Pete Jacobs, Harry Wiltshire, Cameron Wurf. Őket követi majd nem is olyan nagy különbséggel egy nagyobb csoport, aminek a végét, ha összejön az úszás, elérheti a Kienle-Sanders páros. A profi nők szerintem jobban együtt fognak maradni az úszás végére, és 1-1,5 percen belül fog kijönni az első 15-20 versenyző, köztük a nagy esélyesek Ryf, Beranek, Crowly, Charles, Vesterby, Piampiano.

Kerékpár

Nem én vagyok az egyedüli, aki a verseny dinamikáját előzetesen vizsgálni kezdte. Egy legenda, a Hawaii-i 6-szoros bajnok, Dave Scott is megosztotta már gondolatait ebben a témakörben.

Ő azért a profik világát, mint versenyző, és mint edző is testközelből ismeri, így érdemes vigyázó szemeinket az ő elképzelésein is végigfuttatni. Az úszáson kialakult első csoport a kerékpár elején szépen összeáll majd, és próbál egy egyenletesebb tempót tekerni. Hátulról azonban az erőgépek vezetésével (Kienle, Sanders, Stein) érkezik majd egy csoport, aki hátránytól függően 25-35 mérföld között felér az élbolyra.

Így könnyen kialakulhat majd egy 30+ emberből álló szerelvény, akik közül csak kevesen fognak a fordító előtt lévő Havi emelkedőig lemorzsolódni. A verseny első kritikus pontja a Havi-nál lévő emelkedő lesz. Itt kapják majd a versenyzők először telibe az oldal szembeszelet, mindezt egy 5-6 kilométeres emelkedővel megterhelve. Az erősebb kerékpárosok is itt kezdik először tesztelni, hogy ki hogy reagál a magasabb watt értékekre. Itt már lesznek páran, akik ledobják a vasmacskát, és diplomatikusan fogalmazva saját tempóra váltanak. Úgy hiszem, mire elindulnak vissza Kona felé, ez a csoport olyan 15-18 főre olvad. Lefelé aztán a hátszélben megindul az igazi adok-kapok. Aki itt kicsit is elbambul, az könnyen kieshet a ringből. A következő kritikus pont Kawaihae citynél van, ahol szintén van egy rövidebb emelkedő. Ez után következik az utolsó 70km a Queen K-n. Tavaly egy 7 fős társaságnak sikerült együtt maradnia erre a szakaszra, ami szerintem idén olyan 8-10 fő lesz (benne a dobogóra esélyesekkel). Ezen az utolsó szakaszon már csak pár versenyző fogja felvállalni a vezetést, és olyan jellegű belerántásokra számítok, amik célja, hogy a jobb futók lábait gyengítse. A nőknél a helyzetet kicsit másképp látom. Annak ellenére, hogy viszonylag többen fognak együtt kijönni a vízből, nem alakul majd ki egy nagy összefüggő sor. Pár kisebb, 6-8 fős bolyra számítok, akik szépen együtt dolgozva törekednek majd a lehető leggyorsabb kerékpározásra. A férfiakkal ellentétben a nők nem fogják hirtelen iramváltásokkal megtörni a ritmust. Az élen Daniela Ryf fog haladni, és csak ideig-óráig fog hozzá csatlakozni egy-egy bringán erős hölgy.

Valószínűsíthető, hogy akinek ez sikerül, az az összetettben is szép eredményre számíthat. A bringa végén, Ryf után egyesével vagy párosával fognak a depóba szállingózni a lányok, nagyobb 6-8fős csoport nem hiszem, hogy ki fog alakulni.

Futás

És végül a döntő szám. Ahogy a Sebastian Kienle-től idézett pár sor is mutatja, nagyon vékony a határ siker és bukás között. Kockázat nélkül nincs nyereség, de nagyon okosan kell majd 19-re lapot húzni. Már a depózás során ki fog alakulni némi különbség az élboly tagjai között. Tavaly a Kienle-Frodeno páros borzolta a kedélyeket az első 16km-en. Úgy gondolom, idén ők kiegészülnek majd a Sanders-Hoffman duóval, akik egyértelműen a King of Kona címre pályáznak. A négyest majd kisebb nagyobb különbséggel követik a többiek, míg hátulról is fog érkezni pár, valamiért hátrább maradt jó futó. Az első négyes a Palani road-i emelkedőig biztos, de szerintem még tovább, egészen az Energy Lab-ig együtt marad.

Itt Sanders bele fog egyet váltani, és vele Frodeno fog tudni csak elmenni, míg Kienle és Hoffman lemarad némiképp.

Hátulról jönnek majd a jobb futók (Lange, Arnouts, McNamee, Thomas), de csak lassan fognak közeledni az első négyesre. Az első helyért újra egy IronWar-t láthatunk majd Sanders és Frodeno között, ami az utolsó kilométereken fog eldőlni egy kicsivel, valamelyikük javára. Az idő 8 órán belül lesz, vagy csak éppen azon kívül. A harmadik helyért is hasonló csata fog lezajlani a Kienle-Hoffman duó között. A futás a lányoknál talán még jobban átrendezi majd a végső sorrendet. Daniela Ryf futáson már megint érinthetetlen lesz, és kicsivel megdönti saját pályacsúcsát. Miranda Carfrae távollétével teret kapnak majd a szintén jól futó hölgyek, és ki mit tud alapon fogják leosztani a helyezéseket. Esetükben a türelmes, okos versenyzés lehet a jó szereplés kulcsa, mivel a közelmúlt sok olyan példával szolgált, hogy a túl korán túl erősen taktika nem hozta az elvárt eredményeket.

A fenti scenárió, habár nem nélkülöz bizonyos tényeket és alapokat, teljesen a fantáziám szüleménye, így rajtam semmilyen formában sem számonkérhető J Titkon persze reménykedem valami hasonló kimenetelben, de ha nem is így fog történni, izgalmasnak mindenképpen izgalmas lesz.

Jó szurkolást és szórakozást hozzá Mindenkinek!

!!! Már csak 200 hely van a Keszthely Triathlonra !!! Fizethetsz részletre is, ha ide kattintatsz !!!! 

!!!!! Nevezni itt tudsz !!!!!

#enjoythedifference #nofukinstandards  

Aloha

 

Ironman Hawaii!

2017. október 22. 10:05 - Weöres Szabolcs
Ironman Hawaii!

Szabolcs beszámolója Konáról


Ufókarambol történhetett a Balaton közelében

2017. október 20. 10:17 - I love Balaton
Ufókarambol történhetett a Balaton közelében

Repülő csészealj és MiG-21-es vadászgép ütközött össze, de persze titkolják!


Az elmúlt 10 nap és az idei verseny

2017. október 19. 04:25 - I love Balaton
Az elmúlt 10 nap és az idei verseny

Ilyen volt a 2017-es rendezvényünk


Soha nem látott újítás a Balatonnál, jön az igazi téli strandolás

Meglepő, hogy ez még senkinek sem jutott eszébe.


Legnépszerűbb márkák Hawaiion!

2017. október 17. 15:10 - 575
Legnépszerűbb márkák Hawaiion!

Ezeket a márkákat használják az indulók.


1 millió forint értékben sorsolunk - Legyél Te az egyik szerencsés!

Nyerj 575 Factory vásárlási utalványt


Kiderült valami nagyon fontos a balatoni halakról, amire korábban senki sem gondolt

A kutatók is most jöttek rá, hogy valami nagyon zavarhatja őket.


Videó bizonyítja, hogy a Föld tényleg lapos, és pont a Balatonnál van a vége

Szürreális felvételek készültek a tóról. tovább

A nevezésnyitás Facebook live sorsolás nyertesei

2017. október 12. 10:58 - I love Balaton
A nevezésnyitás Facebook live sorsolás nyertesei

A szerencsések több, mint 200 ezer forint értékben nyertek


Elképesztő halszörnyeket fogtak ki a Balatonból, megmutatjuk őket

Évek óta senki sem látott ilyen fogásokat.


Nevezés menete a 2018-as versenyre

2017. október 9. 17:35 - I love Balaton
Nevezés menete a 2018-as versenyre

Fontos információk - klikkelj!