2018. 03. 24. Emőke

Mit tehetünk a tökéletesebb futótechnikáért?

2018. március 14. 10:04 - Flander Marci
Mit tehetünk a tökéletesebb futótechnikáért?

Triatlonosként azért előfordul, hogy ellátogatok egy-egy futóversenyre, ahol mindig érdeklődve figyelem a különböző futóstílusokat.

A futásra is igaz, hogy ahány ember, annyi stílus, és persze az is, hogy nem feltétlen a legszebb stílusú futó a leggyorsabb. Vannak azonban olyan alapvető dolgok, amire odafigyelve lényegesen javulhat a stílusunk, ezáltal a hatékonyságunk/teljesítményünk. Az alábbi összetevőket említették sportágunk legjobb futói, mint odafigyelésre legalábbis érdemes területeket.

1. Figyeljünk a karlendítésre. Fontos, hogy futás közben a vállunkat lazán, a karjainkat a testünkhöz közel tartsuk. Mindenképpen próbáljuk elkerülni a testünk előtti keresztbe karlendítéseket (ez ugyanis egyfelől előre nem visz csak energiát emészt fel, másfelől összenyomja kicsit a mellkasunkat, ami által az oxigénfelvételünk is romolhat). A karlendítésnek a hosszabb távú futásoknál inkább egyensúlyozó szerepe van, mintsem az előre irányuló mozgás elősegítése. A könyökünk hajlítottsága karlendítések közben 90-110fokos szögben az ideális.

170610vanik_ktrifutas_185

2. Egyenes és kihúzott törzstartás. Úgy képzeljük ezt el, mintha egy bábjátékos a fejünkhöz erősített zsinóron keresztül felfelé húzna minket. Az ilyen testtartás elősegíti, hogy ne görnyedjünk össze, és ezáltal elkerülhetővé válik a csoszogásba hajló futótechnika is. Érdemes erre a hosszabb futások vége felé kifejezetten odafigyelni, mert jellemzően ekkor jön elő.

3. Erős medence. Talajfogáskor minél kevesebb energia jut át a medencénken, annál jobb. Amennyiben túl laza a medencénk, megnő az azon keresztüli energiavesztésünk, ami akár a sebességünk csökkenéséhez is vezethet hosszútávon.

4. Ne keresztezzük a középvonalunkat. Ahogy karlendítés közben, úgy a lépésinknél is figyeljünk oda, hogy ne keresztezzük a testünk képzeletbeli felezővonalát. Ideális esetben a lábaink a csípő vonalában mozognak előre hátra. Amennyiben ez nem így van, az egy jelzés, hogy nem elég erősek a futó far és hasizmai a medencén keresztüli elsődleges talajfogás támogatására. Amellett, hogy ez rontja a futás hatásfokát, sajnos még sérüléseket is eredményezhet.

170610vanik_ktrifutas_187

2018. június 9-10. 575 Triathlon Keszthely - Nevezz a versenyünkre még ma!

5. Stabil térd. A térdsérülések gyakran fordulnak elő a futók és triatlonosok körében. Ennek oka egyfelől a nem elég erős farizmok, ami miatt talajfogáskor a térdeink enyhén befelé dőlnek. Ennek vége csípő, térd és talpfájdalom is lehet. Érdemes tehát térderősítő feladatokat csinálni, mint pl. a guggolásos feladatok.

6. Csípő rugalmassága. Minél rugalmasabb a csípőnk, annál gyorsabban leszünk képesek futni. Ennek oka, hogy minél nagyobb az a szög, amit a csípő izmaink engednek nekünk, annál nagyobb lesz a lépéshosszunk. Adott lépésszám mellet tehát messzebbre jutunk, vagy adott távolságra ugyanolyan frekvenciával gyorsabban. Ehhez elengedhetetlen a csípőizmaink nyújtása. Mind statikus (pl. törökülés), mind dinamikus feladatokat (pl. támadójárás, láblendítéses feladatok) érdemes az edzéseinkbe iktatni.

7. Fejtartás. Sem a túl felfelé, sem a túl lefelé irányuló fejtartás nem előnyös futás közben. A túlzottan felfelé való tekintet miatt a testünk önkéntelenül is hátrafelé dől kicsit, ami hatására lassulunk, míg a túlságosan lefelé irányuló tekintet miatt rövidül a lépéshosszunk, és a testtartásunk is elkezd befeszülni és görnyedtté válni. Ideális esetben próbájunk 10-15 méterrel magunk elé nézni.

8. Talajfogás, lépésfrekvencia, lépésmagasság. Az elsődleges talajfogás kulcsfontosságú a jó futótechnika szempontjából. Amennyiben túlzottan a csípőnk vonala előtt fogunk talajt a lábunkkal (angolul ezt over striding-nak hívják), bizonyos értelemben fékezzük magunkat, mivel a futás gördülékenységéből fakadó lendületünket csökkentjük. Emellett könnyebben szedhetünk be különféle, a folyamatos fékezésből fakadó sérüléseket is. Az over striding ellen hatásos gyakorlat a lépésfrekvencia növelése. Ezt csak úgy tudjuk hatásosan csinálni, ha inkább a testtömeg középpontunkhoz közel fogunk talajt. A talajfogás során nyugodtan használjuk a teljes talpunkat, ezzel is kihasználva az ott „gyárilag „meglévő ütődéselnyelő rendszert, a boltívünket. Lépésmagasság tekintetében is az arany középút a nyerő. A túl alacsony, mármár csoszogás, valamint a túl magasra emelt térd sem a leghatékonyabb. Értelemszerűen minél kisebb az az ív, amennyit a térdünk leír, annál kisebb az energiafelhasználás, és nagyobb a frekvencia. Ezek pedig mind hatékonyabbá teszik a futásunkat.

170610vanik_ktrifutas_258

Természetesen a korábban felsoroltakat nem lehet egyik pillanatról a másikra javítani, és egy tökéletes futóstílust előrántani a szekrényből. Első lépésben csak figyeljük kicsit oda magunkra futás közben, vagy kérjük meg erre edzéspartnerünket/futótársunkat (legjobb eset). Amint megvan mit lenne szükséges javítani, haladjunk lépésről lépésre. Egyszerre csak egyet fejlesszünk, és amíg az nem megfelelő, ne lépjünk tovább. Nem lesz rövid folyamat, de a végeredmény egészségesebb, gyorsabb, na meg szebb futóstílus, ami szerintem megéri a ráfordított időt.

 

Top tipp:

Ha pedig rásegítenél a regenerációra, akkor ajánljuk a hivatalos frissítőpartnerünk, a HIGH5 termékét a protein recoveryt. Az 575 Shopban is megtalálható, klikkelj ide.

High5proteinrecovery

 

 

 

 

Ilyet még a helyiek sem nagyon láttak, meglepő dolog történt a balatonalmádi strandnál

Ilyesmi nem történik minden nap, és milyen jó, hogy így van.


RADKA KHALEFELDT-VODICKOVA ismét ott lesz a női mezőnyben

Jó kis mezőny lesz ismét


575 Triathlon - Középtáv kerékpárpálya 2018

2018. március 21. 16:50 - 575 Team
575 Triathlon - Középtáv kerékpárpálya 2018

Erre számíthattok 2018-ban


Nézd meg a Balatont, ahogyan még soha nem láttad! - videó

2018. március 21. 09:37 - I love Balaton
Nézd meg a Balatont, ahogyan még soha nem láttad! - videó

Egyedülálló természetfilm készült a tóról, tévében és moziban is megnézheted!


Az 5 leggyakoribb triatlonos hiba

2018. március 20. 09:00 - Flander Marci
Az 5 leggyakoribb triatlonos hiba

Nagyjából 5 perc olvasási idő, tele hasznos infókkal és a legnagyobb bakikkal


Olvass, ha jobban akarsz futni!

2018. március 19. 11:18 - Tamás Rita
Olvass, ha jobban akarsz futni!

Kedvenc könyveinket mutatjuk be


Nagy a baj a Balatonnál, komoly árvízveszély van a tónál - fotók

Harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el a Balaton több településén.


Vedd komolyan a futás utáni teendőket!

2018. március 14. 15:47 - Tamás Rita
Vedd komolyan a futás utáni teendőket!

Amíg az ember fiatal, mindenre legyint, amit az idősebbek mondanak neki, amikor pedig idősebb, veri a fejét a falba, hogy fiatalon nem hallgatott a bölcsekre. tovább

SZERDA - FACEBOOK LIVE

2018. március 17. 10:21 - 575 Team
SZERDA - FACEBOOK LIVE

Nézzetek minket!


Van egy elég rossz hírünk azoknak, akik autóval utaznak Balatonfüredre

Döntöttek egy változásról, és ennek sokan nem fognak örülni.


Ő a második férfi PRO versenyző, aki rajthoz áll Keszthelyen

A horvát klasszis megint rajthoz áll