2018. 08. 20. István

A Strava és társai, avagy a virtuális edzésnaplók bűvöletének előnyei és hátrányai

2018. március 30. 19:01 - Flander Marci
A Strava és társai, avagy a virtuális edzésnaplók bűvöletének előnyei és hátrányai

Szia! Stravan fenn vagy?

Majdhogynem mindennapi kérdés két sportoló között. A sportórák és egyéb, edzést rögzítő kütyük és programok oda vezetnek, hogy az előbbi párbeszéd már abszolút nem egy valóságtól elrugaszkodott lehetőség. Nincs is ezzel semmi gond, viszont érdemes a helyén kezelni a dolgot. Ami a legfontosabb, hogy ne váljunk az ilyen oldalak/programok rabjává. A strava gyakorlatilag a sportolók facebookja (és ugye a facebooknál tudjuk, hogy ami nincs postolva, az ugye meg sem történt), és könnyen beszippanthat minket. Amikor azt vesszük észre, hogy az edzéseinket már csak azért nyomjuk, hogy minél több „kudost” kapjunk rá, vagy mi legyünk egy szegmens királya, és nem azért, mert az szükséges a sportban kitűzött célunk eléréséhez, akkor Grétsy László tanár úr szavaival élve: Álljunk meg egy szóra! Ezután pedig gondoljuk át mit szeretnénk. A való világban, hús vér emberekkel versengeni ugyanazon helyen és időben, vagy egy virtuális világban lengetni egy kupát, amit egy 123,5méteres szegmens megnyeréséért kaptunk. Ne az előzőekből induljunk viszont ki, főleg azért ne, mert ha van mit postolni, az azt jelenti, hogy csináltunk is valamit. Inkább nézzük meg, hogy milyen előnyökkel is jár a különböző edzést rögzítő/összesítő/elemző programok használata, és miként tudjuk esetlegesen a fejlődésünk követésére felhasználni őket.

Cycling_still

Sokan vagyunk, akik edzést edzés után rögzítünk az arra hivatott programokban, de igazából a mennyiségi összehasonlításon kívül nem túl sok időt fordítunk arra, hogy a kinyert adatokkal behatóbban megismerkedjünk. Való igaz, hogy a kütyüinkből kinyert adatrengetegben elég könnyű elveszni, és biztos vannak olyan kimutatások, amik egy átlagos sportoló számára nem is feltétlenül szükségesek. Az is igaz viszont, hogy a kinyert adatoknak többnek kell lennie, mint egy átlagsebességnek, vagy egy jól sikerült strava szegmensnek, amiben sikeresen lenyomtuk a szomszéd Józsit. Következik-e egy-egy ilyen adatból automatikusan, hogy fejlődünk, és jó irányba halad a felkészülésünk? Maximum az, hogy aznap milyen formában voltunk. Természetesen minden egyes edzésre szükségünk van, hogy fejlődhessünk (van amelyikre jobban, van amelyikre kevésbé), viszont ezeket önmagukban, külön-külön vizsgálni nem a legszerencsésebb. Tekintsünk a kütyüinkre úgy, mintha az edzőnk folyamatosan rajtunk tartott szeme lenne, és a rögzítő/kiértékelő programokra, mint egy edzői konzultációra (ami alapján a valóságban tényleg történhet edzői kiértékelés).

Triatlonkerekpar-futas__31_of_418_

575 - Keszthely Triathlon, gyere és légy részese az év triatlonos eseményének, még van pár hely, nevezz be!

Amikor egy felkészülést elkezdünk, érdemes az alábbi, állóképességi sportokra jellemző alapvetésből kiindulni. A megfelelő fejlődéshez, az edzésmunkák 75%-át a maximális intenzitásunk 80%-a alatt célszerű végezni (alapozó időszakban ez még kicsit több is lehet). Csupán az edzéseink 25%-ban lenne szükséges magas intenzitású, résztávos feladatokat végrehajtani (ebben a zónában fejlesztjük ugyanis a fájdalomtűrő képességünket, a versenytempónkat, erőt és gyorsaságot is részben). Az óránk segítségével jól nyomon tudjuk követni, hogy a kitűzött tartományokat mennyire tartjuk, és ez segít abban, hogy egy edzés ne forduljon át pl. szegmensekért folytatott versengésbe. Másfelől az edzőnk is pontosabb képet kaphat, hogy az általa kiírt edzést, hogyan sikerült elvégezni (a programok előnye, hogy akár véleményezhetjük is magát az edzést). A rendszerességet szem előtt tartva, akár mi is össze tudjuk hasonlítani a teljesítményünket hétről-hétre, vagy akár hónapról-hónapra. Ehhez mindig azonos intenzitású tartományok értékeit viszonyítsuk egymáshoz, mert ez tükrözi hitelesen, hogy van e fejlődés a teljesítményünkben vagy sincs.

V800

Polar V800 - társad az edzésben. Elérhető több színben az 575 Shopban.

Jómagam is használom a Stravat és az egyéb kütyüimhez kapcsolódó programokat. Véleményem szerint a legnagyobb pozitívumuk (természetesen az akkurátus adatkezelés és kiértékelés mellett) a motiváló hatásuk. Itt nem arra gondolok, hogy megnézem XY-t, hogy azon az útvonalon, ahol edzeni tervezek milyen időket tekert vagy futott, hanem arra, hogy látom, XY is edzett, és ha nem szeretnék lemaradni tőle, akkor nekem is követnem kell a példáját. Régebben többször kaptam azt a kérdést is, hogy hetente pl. mennyit edzek, és ez, hogy oszlik meg a különböző számok között. Akkoriban válaszul csak a vállamat vonogattam, míg ma pontos adatokat tudok mondani ezeknek a programoknak köszönhetően (persze, ha rendesen vezetem az edzéseim dokumentálását). Többen, főleg az elit versenyzők közül, nem szívesen osztják meg nyilvánosan az edzéseiket, ami egyfelől érthető. Én úgy gondolom, hogy nincs különösebb oka annak, hogy „titkosan” kezeljem ezeket. Egyfelől azért, mert bízom abban, hogy motiválni tudok velük másokat, másfelől pedig, egy feltöltött edzésadat csak egy szám. Abból senki nem tudja megmondani, hogy mit éreztem az adott edzés közben. Éppen ezért csak bátorítanék mindenkit, hogy csinálja utánam őket, és viselje a következményeket

Szívbemarkoló, önzetlen üzenetet írt az édesanya, akinek a fia belefulladt a Balatonba

Azért mutatjuk ezt meg, hogy tudjátok, milyen fontos a vízimentők munkája.


Itt az év balatoni strandétele, és az tuti, hogy ilyesmiről még nem is hallottál

Az idei versenynek több újdonsága is volt.


Ez itt a Balaton szíve, 900 ember rajzolta meg - ki nem találnád, hogy miért

Nem mindennapi eseményre került sor vasárnap Zamárdiban.


Láttad már, mi van a Balatonban a lábad alatt? Hát jobb, ha megnézed!

Nem csak a tengerben van látnivaló, a Balaton mélye is csodálatos.


Akkora tömeg van a Balatonnál, hogy sokan az autójukban alszanak

A múlt hétvégén rekordot döntött a balatoni strandok látogatottsága.


Nagyatád 2018 - Zsinórban ötödször a dobogón

2018. augusztus 6. 15:57 - Flander Marci
Nagyatád 2018 - Zsinórban ötödször a dobogón

Flander Marci élménybeszámolója a 28. eXtremeMan versenyről


Ijesztő trend kezdődött, vészesen fogynak a Balaton szabadstrandjai

Tempósan tűnnek el a Balaton szabadstrandjai, az idén már csak húsz településen van ilyen.


Az űrkutatás legizgalmasabb titkait ismerheted meg a Balatonnál

Megújult a bakonybéli Pannon Csillagda űrkutatást szemléltető kiállítása, amelyen a Hold- és a Mars-kutatásba is bepillantást nyerhettek. tovább

575 Keszthely Triathlon számokban

2018. július 31. 16:13 - 575 Team
575 Keszthely Triathlon számokban

Infografika 575 módra, vagyis ki, mikor, miben versenyez.


Rendhagyó, különleges és imádnivaló útikönyv készült a Balatonról

Egy fiatal tervezőgrafikus olyat alkotott, amilyet még senki.


Nagy meglepetés a Kékszalagon: olyan győzött, akire talán senki sem számított

Csütörtökön gyenge szélben rendezték meg az 50. Kékszalagot, meglepő végeredmény született.