2018. 10. 19. Nándor

IM 70.3 Világbajnokság Dél-Afrika – kire érdemes figyelni

2018. augusztus 31. 15:02 - Flander Marci
IM 70.3 Világbajnokság Dél-Afrika – kire érdemes figyelni

Itt van az ősz, itt van újra, s szép, mint mindig, énnekem. Nem vitás, hogy Petőfi költészete legalább olyan hatással van rám, mint triatlonosként az őszi versenyidőszak várása.

 

 

Nekünk, hosszútávosoknak ugyanis, ilyenkor pár héten belül két esemény is előrehozott karácsonyként funkcionál. Az egyik a féltávú (70.3-as) a másik a teljes távú IM világbajnokság, amit mostmár rendre szeptember és október folyamán rendeznek meg. A 70.3-as kistestvér helyszíne immáron évről évre vándorol, ami szerintem egy nagyszerű újítás volt a szervezők részéről. Az idei évben Dél-Afrika a szerencsés, aki a rendezvénynek otthont adhat, és ezzel együtt világszerte bemutathatja milyen csodálatos környezetet kínál a sportolni vágyók számára. A sokezer korosztályos versenyző mellett persze mindenki a profi nők, és férfiak vetélkedésével foglalkozik. És van is miért. Nem emlékszem nagyon olyan évre, amikor ennyi olimpiai, világ és egyéb bajnok gyűlt volna össze, hogy magának követelje a trónt. Ez viszont jó táptalajt kínál egy kire érdemes figyelni kis szösszenetnek, amit Matt Lieto vélekedésével alátámasztva engedelmetekkel most elétek tárnék.

Az udvariassági szabályokat betartva kezdjünk a hölgyekkel. A rajtlistájukat elnézve elég sok ismeretlen nevet láthatunk, de ez nem azt jelenti, hogy amatőrökkel lenne dolgunk. Vannak viszont olyan nevek, akik már nagyon is ismerősen csengenek, még a triatlonban nem annyira képzettek számára is. Talán a legismertebb az a Daniela Ryf, aki szombaton a 7. világbajnoki címe megszerzésére készül a 70.3 és teljes távok tekintetében. Nem lehet azt mondani, hogy rossz formában lenne, mivel a Frankfurti IM Európa bajnokságon csak 12 perccel, igen jól hallottátok, 12 perccel tekert rosszabbat a később férfi győztes Jan Frodenonál, hogy aztán a lengyel 70.3-as versenyt minden idők legjobb női 70.3-as idejével nyerje meg. Igazi három számos versenyző, aki legtöbbször már kerékpáron eldönti a versenyt. Idén talán kicsit nehezebb dolga lesz, mert olyan, nemrég még ITU versenyeken induló hölgyek is helyet kértek maguknak az asztalnál, mint Sarah True vagy Anne Haug. Anna Haug nem mellesleg villámgyors lábáról is ismert (1.14-es félmaratont is villantott már 70.3-as versenyen). Aztán ismét harcba száll a dobogóért a tavalyi második, szöszi, Emma Pallant, aki idén már a teljes távra is kikacsintott Klagenfurtban, és nem sokon múlott, hogy ne egyből győzelemmel debütáljon.

Futó múltjának köszönhetően, ha lőtávolban tud maradni a bringa végéig, biztos nagy szaladásra számíthatunk tőle is. Van olyan hölgy is az indulók között, akinek a nevét a Keszthelyen indulók is jól ismerhetik. Ő Radka Vodickova (ma már Radka Khalefeld). Gyermeke születése óta mondhatni élete formájában versenyez, szóval sötét lóként rá is érdemes fél szemmel figyelni. Friss hír, hogy Lucy Charles is rajthoz áll a hétvégén, így úszáson is már igencsak kapaszkodniuk kell azoknak, akik a végelszámolásnál ott szeretnének majd lenni. A nemzetközi nagyok között persze magyar hölgy is lesz majd Halász Annamari személyében, aki erős kerékpáros és futó formájának köszönhetően remélhetőleg meglep majd minket egy szép eredménnyel. Gyanítom, hogy az első pár hely sorsa a kerékpár végéig eldől már, de titkon reménykedek abban, hogy legalább 30-an fognak együtt leszállni a bringáról, és futáson is sokáig együtt marad az élsor.

Térjünk azonban rá a férfiakra, mert náluk aztán tényleg tűzijáték lesz a javából. Ahogy korábban írtam, nem emlékszem olyan 70.3-as VB-re, ahol két korábbi olimpiai bajnok csapott volna össze világbajnokokkal és korábbi dobogósokkal. Vasárnap viszont egy ilyen nap lesz, mert a 2008-as olimpiai bajnok Jan Frodeno, a 2012-es és 2016-os kétszeres olimpiai bajnok Alistair Brownlee csap össze többek között a többszörös 70.3-as világbajnok Javier Gomezzel, valamint további nagyszerű sportolókkal, akik nem egy versenyen bizonyították már, hogy joggal szerepelnek ezen a rajtlistán.

A verseny hihetetlenül izgalmasnak és gyorsnak ígérkezik az elejétől a végéig. Gyakorlatilag megértük, hogy egy középtávú versenyt majdnem rövidtávos intenzitással kell végigtolni, ahhoz, hogy minimum top 10-be kerülhessen valaki. Vasárnap már az úszáson valószínűsíthető, hogy páran próbálnak majd meglépni a Kanute express lábvizén. Erre a rajtlistát elnézve 4-5 embernek van igazán nagy esélye, ami már elég ahhoz, hogy a bringa során is összedolgozzon a csoport. Sanders és Kienle távolmaradásával azonban nem látom azt az erőt, ami képes lesz majd az 1-2 perc hátrányban partot érőket lőtávolba navigálni.

!!! Új férfi száras úszónadrágok !!!

(katt a képre)

Habár a kerékpáros pálya nehézségét főleg a partvidékre jellemző szeles időjárás jelenti, egy elől összeálló 5-10 fős csoportnak már jó esélye lehet eltávolodni az üldözőktől. A végső helyekről pedig véleményem szerint egy nagyon izgalmas futóverseny fog majd dönteni a 3 nagy között (Frodeno, Brownlee, Gomez). Aki esetleg még megrángathatja a bajszukat az Braden Currie, Sam Appleton vagy Ryan Fischer. Michi Weiss, ha sikerül bringán kellően felzárkóznia talán még beleszólhat a top5-be, bár ahhoz az úszását ismerve egy óriásit kellene bringáznia (elnézve viszont a formáját, ez még meg is történhet).

Összességében érdemes lesz nyomon követni a hétvégén a 70.3-as VB eseményeit, mert a profik mellett jópár magyar korosztályos fiúnak és lánynak szurkolhatunk.

Lányoknál: Cser Beatrix, Nagy Ivett, Gulyas Genia,

Fiúknál: Morovián Attila, Kovács Gábor, Lukács Levente, Pajor Gábor

Mindenkinek kellemes, és izgalmakban gazdag hétvégét kívánok!

 

 

Izgulhatnak a vízibiciklizők, szigorítás jöhet a Balatonnál

Több kérdésben is a jogi háttér vizsgálatát kezdeményezte a Balaton Fejlesztési Tanács.


5.000 Ft v. 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon az első 3 napon nevezőknek

Akik az első 3 napon neveznek, garantált ajándékot kapnak


Adót fizettetnének azokkal, akiknek a háza a Balaton-parton van, és élvezik a panorámát

Akinek az ingatlana a Balatonig ér, és élvezi a balatoni panorámát, az fizessen több helyi adót!


Nevezés tudnivalók

2018. október 15. 20:42 - 575
Nevezés tudnivalók

Fontos információk - klikkelj!


A regisztráció folyamata a 2019-es versenyre

2018. október 15. 20:09 - 575
A regisztráció folyamata a 2019-es versenyre

Kövesd útmutatásunkat és nem fogsz elakadni


Lefújták a nagy balatoni közlekedésfejlesztést, az indoklás kissé bicskanyitogató

Visszavonta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Balaton fejlesztésére kiírt közbeszerzést.


Hawaii 2. rész, Pajor Gábor első napjai

2018. október 12. 20:16 - Pajor Gábor
Hawaii 2. rész, Pajor Gábor első napjai

Konáról jelentkezünk


Valami olyat akarnak építeni a Balatonnál, ami egymillió embert vonzana

Régi gondolat, hogy kellene valami nagy attrakció a Balaton-régióba. tovább

Flander Marci jelenti Hawaiiról

2018. október 11. 20:33 - Flander Marci
Flander Marci jelenti Hawaiiról

beszámoló az első napokról


Ez most az egyik legszebb kert a Balaton mellett - fotók

2018. október 10. 10:44 - I love Balaton
Ez most az egyik legszebb kert a Balaton mellett - fotók

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Virágos Balatonfüredért versenyt.


Training for Keszthely

2018. október 9. 10:37 - 575
Training for Keszthely

Training for Keszhely