2018. 12. 15. Valér

Kezdjük újra!

2018. november 13. 19:35 - 575
Kezdjük újra!

Novemberben talán kicsit furcsa arról írni, hogy milyen az újrakezdés.

Az utóbbi években viszont a korábbi „menjünk nyaralni augusztusban” mottó helyett a „toljunk egy őszi mission-t” kezd kialakulni. Azaz a triatlonos családok vagy korábban nyaralnak, vagy még nem hajlandóan lemondani a melegről, így egyre jellemzőbb a szeptemberi, vagy akár október eleji szezonzárás. Az alapozás kezdete ezzel már áttolódik novemberre.

Mik az első lépések?

Elemezz!

Nézd át a versenyeidet! Mi hiányzott, ha hiányzott valami? Volt-e sérülésed, ami visszavetett, és amelynek esetleg egy könnyen megszüntethető oka van? A mezőnyhöz képest mik az erősségeid, mik a gyengeségeid? A felkészülésedbe belefér-e a gyengeségek javítása? Itt például a hiányzó kerékpáros állóképesség fejlesztése a leginkább időigényes, ami heti 10óra feletti edzésmennyiség beiktatását követelheti meg.

 

 !!! Középtávú Országos Bajnokság 2019-ben: 575 - Keszthely Triathlon ITT Tudsz nevezni !!! 

 

Vissza az alapokhoz!

Mielőtt bármibe is belecsapnál, érdemes olyan dolgokra is időt szakítani, melyekre esélytelen rászánnod akár perceket is akkor, amikor már a terhelésed határon van mind ráfordított idő, mint fizikai teherbírás tekintetésben. Ezek azok az apróságok, melyek később azt fogják segíteni, hogy serülés-mentesen tudj felkészülni. Hogy egy közhelyet is eldurrantsak, a Ferrari motor semmit sem fog érni, ha Trabant a kasztni. Lefordítva triatlon nyelvre, edzhetsz ezerrel, és edzheted a keringésed éjjel-nappal, de ha az ízületeid, és a támasz gyenge, akkor saját magadat fogod idővel leséríteni! Alapozáskor a heti két alkalom teljes körű erőfejlesztés a hiányosságokra fókuszálva hatalmasat lendíthet rajtad. Annál biztos többet, mint mondjuk egy semmit sem fejlesztő szintén egy órát igénybe vevő 30km kerékpározás… Ugyanígy érdemes minden számban ráfeküdni picit a technikára. Most nem az a lényeg, hogy a rendelkezésre álló 1órás úszóedzésbe mondjuk, belepréseljünk 4ezer métert. Ilyenkor belefér, hogy szép lassan, nagy pihenőkkel, a technikánkat rendbe tegyük, úszáson rengeteget lábazzunk, maszatoljunk, kerékpáron egy lábazzunk, ügyességi pályázunk, futáson lépcsőzgessünk, futóiskolázzunk, futó gimnasztikázzunk. Ne legyen bűntudatod, hogy kevés fért az edzésbe. A kevesebb most több!

Kezdd elölről a létrát!

Előfordulhat, hogy szezonban már bizonyos edzéstartományokban egyáltalán nem edzünk. Ezek a lassú és gyors (!) tartományok ugyanolyan fontosak. A lépcső egyetlen lépcsőfokát sem szabad kihagyni. Fuss nagyon lassan, fuss ilyenkor olyan tempókat, ahol a mozgás még kontrollált, amikor még minden technikai dologra tudsz figyelni. De ugyanúgy fuss gyorsan! Fuss dombot, fuss emelkedőt, mindenféle repülőket, lépcsőt! Ezek komoly savasodás nélkül az idegrendszert fejlesztik, a mozgáskoordinációdat javítják, és gyakorlatilag funkcionális erősítésnek is felfogható az izmok komolyabb erőkifejtése miatt. Úszáson is mehet a tetű tempó, és a folyamatos úszásoknál sem szégyen a tudatosan lassú úszás ekkor. Bringán, ha még kimész, jöhet az MTB, mellyel az ügyetlen triatlonos sokat dobhat a technikáján, ha országútizol, akkor meg vedd le a kerós órát, és csak pörgess!

Figyeld a tested jeleit!

Minden kezdet nehéz, ezt tudjuk ugyebár. Ne higgyük, hogy triatlonban újra kezdeni egy leányálom. Nem feltétlenül megy ez izomláz, meg fájdalmak nélkül Találd meg az arany középutat! Ne csapd szép magad, de minden óvatosságod ellenére, ha egy-két edzés nehezebben indul, vagy kicsit nyüszög a gépezed, fel ne add! Akkor csak lassabban fog eljönni az az állapot, amikor már a mennyiségtől semmi bajod sincs. Ugyanakkor vedd észre időben, ha valami „természetellenes” problémád van! Ha úgy fáj a csonthártyád, ami már nem normális, vagy szúr a forgód, esetleg hasogat a hátad, vagy csak olyan izomlázad lett, hogy létezni nem bírsz. Ilyenkor időben lépj. Masszőrhöz, terapeutához fordulni nem szégyen.

Emelj ésszel!

A terhelést mindig csak óvatosan emeld! Szakirodalom 10% körüli emelést mond, ami adaptálható. Én azért a 20%-ot is megadom, de vedd figyelembe, hogy ez nem számháború. Nem csak a méter számít. Ha semmit sem változtatsz, csak a kilométereket gyűjtögeted, akkor mehet a 20%, de ha több extra inger is belép a képbe, az mind csökkenti az emelés lehetőségét. Érdemes egyszerre csak 1-2 tényezőhöz nyúlni. Például az első ciklusban a technikázások mellett csak az ingersűrűséget emelni, és az edzések hosszát növelni lassan. Aztán bejöhet a fokozott erősítés, az erőfejlesztés minden formája, de akkor a mennyiségi tényezőkhöz ne nyúlj, vagy ne annyit. És így tovább. Egy seggel több lovat megülni sosem megy! 

Felszerelés

Talán érdemes erre is vesztegetni pár gondolatot. Úszáson nehéz lesérülni, ott inkább a felszerelés kérdéskör a teknőc/pipa/nyolcas beszerzését érinti, azaz ne félj kipróbálni pár újdonságot! Futáson fogadjuk el, hogy a mai futócipők keveset bírnak. Egy alapozásnak nekimenni több éves kopott futócipővel, öngyilkosság. Akinek problémás a lába, az egy talpvizsgálatot is megejthet ilyenkor, hogy a lehető legjobb cipőt tudja beszerezni. Sok helyen, akár a Nyúlcipőboltban ezt el tudják már végezni. Ugyanígy a megfelelő téli ruházatot is érdemes felfrissíteni. Kerékpáron a mínuszokban relatíve kevesen mozgolódnak. Görgőzéshez pedig nem kell annyi extra. Kerékpáron talán abban érdemes gondolkodni azoknak, akik megtehetik, hogy a wattmérőt ilyenkor érdemes beüzemelni, és tavaszig amellett, hogy görgőn kicsit kitanuljuk a watt-mérés csinját-binját, olyan szuper dolgokban is részt vehetünk vele, mint a Zwift, mellyel a komoly motivációt szerezhetsz az otthoni tekeréshez.

A magyar triatlon jövőjéért csoport

2018. december 9. 14:55 - Kristóf Róbert
A magyar triatlon jövőjéért csoport

Transparens munkacsoport


Döntés az Országos Bajnokságokról

2018. november 15. 17:07 - 575
Döntés az Országos Bajnokságokról

2019 évi Országos Bajnokságok


Megmutatták, milyen lesz a felújított füredi ófalu, neked is tetszeni fog

A Kossuth utca - Alsó köz - Segesdi utca - Somogyi utca körbehatárolta terület újul meg.


Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

2018. november 12. 09:35 - I love Balaton
Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

Tihanyban évszázados hagyományt elevenítenek fel.


Elképesztő fotó bizonyítja: a Balaton közepén van a Föld széle

A Balaton az egész univerzum alfája és ómegája.


Milliókat költenek a balatoni parti sétányokra és parkokra

A strandfejlesztésekre igényelhető támogatások után újabb pályázati lehetőséget kaptak a települések


Dávid fogta ki a Balaton rekordpontyát, nemcsak a súlya, a hossza is letaglózó

Sosem fogtak még akkora pontyot hivatalosan a Balatonnál, mint a napokban.


Új völgyhíd épül a Balaton mellett, itt húzzák fel

2018. október 31. 07:48 - I love Balaton
Új völgyhíd épül a Balaton mellett, itt húzzák fel

Lesz rajta hely a gyalogosoknak és bicikliseknek is. tovább

575 Factory nevezés kupon beváltása november 4-10 között

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os vásárlási utalvány felhasználása


Ez maga a csoda: szivárvány jelent meg a Balaton közepén, videóra vették az egészet

A balatoni viharjelzési szezon utolsó hetében az időjárás látványos szivárvánnyal búcsúzott.


Amit most átadtak a Balaton mellett, az világszinten is egyedülálló, és megmentheti a Földet

A sekély vízben zajló élet megfigyelésére alkalmas kültéri tartályok jelentek meg Tihanyban.