2018. 12. 15. Valér

A bor, ami a szerelemből született

2012. október 16. 11:25 - I love Balaton
A bor, ami a szerelemből született

A bor, ami a szerelemből született

Mi a jele annak, hogy egy borásznő biztosan szerelmes? Mit kezd egy háromdiplomás fiatal nő a családi szőlőbirtokkal? Balatoni borásznőket bemutató sorozatunk első részében Szabó Tündét látogattuk meg a Szent György-hegyen.

A káptalantóti piacon kezdődött az egész, amikor megkóstoltuk egy nagyhangú, tűzrőlpattant fiatal nő borait. Igazából nem is volt más választásunk, olyan hévvel és kedvességgel kínálta a „Szerelembornak" nevezett kékfrankost „Tünde asszony" . Elhatároztuk, hogy közelebbről is megnézzük a birodalmát, a Bajnóczy pincét, és nemcsak a borok miatt. Kíváncsiak voltunk, hogyan él a hegyen és mit kezd a családi birtokkal egy 33 éves, háromdiplomás nő.

Tünde és férje, Halmosi Áron évek óta a Szent György-hegy déli lejtőjén élnek egy kis házban, a családi birtokon. A területet 1928-ban vette Tünde dédapja, Bajnóczy István. Jóval nagyobb volt, mint a mostani, de sok volt az örökös, ezért lassan felaprózódott. A panoráma mesés, előttünk a szigligeti vár és a Balaton, az asztalon pedig négyféle saját bor vár arra, hogy megkóstoljuk a tartalmát.

Tünde egyszerűen „belenőtt" a szőlőművelésbe, meséli. Az előmetszés, a fattyazás és a többi teendő már gyerekkorában a hétköznapok része volt. A fizikai munka 10 évesen persze még nem tartozott a kedvenc időtöltései közé, főleg, hogy nyáron is a szőlőben kezdődött a nap, csak akkor mehettek játszani, strandolni a testvéreivel, ha végeztek a rájuk szabott feladatokkal.

Mosolygós vendéglátónk eredetileg szociálpedagógusi pályára készült. Azon a nyáron azonban, amikor megtudta, hogy felvették az egyetemre, rájött, hogy mennyire „megszerette a szőlőt". Így levelezőn elvégezte a kertészmérnökit is, aztán szerzett egy szőlész-borász szakmérnöki diplomát. A balatonfőkajári Feind Borház volt az első munkahelye, aztán Liszkay Mihály monoszlói birtokán dolgozott. A kevés szabadidejében, ami maradt, a családi birtokot művelte. Persze voltak generációs problémák, nem mindenben érett egyet az édesapjával, de végül mindenki megtalálta a helyét. Többet akart kihozni a kitűnő adottságokkal rendelkező ültetvényből, palackozni kezdte a család borát. Kért egy területet, ahol minden munkát ő végzett el, és idővel vevőket is talált a borainak. A bevételt fejlesztésre fordította. Aztán eljött a pillanat, amikor elhatározta, hogy kizárólag a családi pincészetnek szenteli minden idejét. Nehéz döntés volt, de feladta a stabil megélhetést, és a sorsa bízta magát.

Szőlők és szerelem

Szőlőt művelni kőkemény munka, és helyhez köti az embert. Egy borásznőnek éppen ezért a társkeresés sem egyszerű. „Kitaláltam, hogy nekem Balaton-felvidéki borász pasi kell, mert mással úgyse tudom összeegyeztetni a programomat. Olyan embert akartam, aki nem duruzsol folyton a fülembe, hogy adjam el a szőlőt" - meséli Tünde. A terv be is jött, meg nem is: a szerelem végül a diplomaosztó utáni évfolyam-találkozón talált rá szekszárdi hallgatótársa, Áron személyében. A Szekszárd - Balaton-felvidék távolságot sokáig nehéz volt áthidalni, aztán Áron végül döntött, és a Szent-György-hegyre költözött. A szekszárdi birtokot is művelik, a szerelem is megmaradt. „Nemcsak mi házasodtunk össze, hanem a borvidékek is" - mondja Tünde. „"Ez a borkóstolókon is nagyon jól jön, két régió borait is be tudjuk mutatni."

„Onnan tudtam, hogy komoly a kapcsolatunk, hogy beengedtük a másikat a saját szőlőnkbe" - folytatja Tünde a sztorit. Ez egy borásznál legalább olyan komoly szintlépés, mint az első éjszaka. 30 éves korára kialakultak az embernek a saját elképzelései, rutinja a szőlőművelésben, nehezen engedi meg már ebben a korban, hogy más is kotnyeleskedjen a pincéjében. Ez Tündééknél úgy tud működni, hogy tiszteletben tartják egymás borkészítési morálját, mindig mindent megbeszélnek. Áron gyakrabban avatkozna be a bor fejlődésébe, több technológiát alkalmaz. Tünde inkább a természetre bízza a dolgot. Az olaszrizling nagy része fahordóban erjed, nincs semmi trükközés. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha alacsony a savtartalom, nem pótolja. „Nem összerakni akarom a bort. Úgyis vigyáznak rá fentről. Ha nincs benne hitünk, és magunkban, nem is érdemes nekiállni" - mondja.

Sárkánytangó és Örömkönny

Jelenleg a két hektárnyi saját terület mellett több mint 6 hektárt művelnek bérben, illetve a termésért. Az olaszrizlingből tavaly késői szüretelésű bor is készült, a bérelt területről származó cabernet franc-ból rozé lesz. A kifejezetten macerásnak és kiszámíthatatlannak titulált badacsonyi hungarikummal, a kéknyelűvel is megpróbálkoztak tavaly, kíváncsiságból. (A kéknyelű azért nem egyszerű eset, mert minden tőkéje nővirágú, ezért mindig egy másik szőlővel, általában budai zölddel együtt ültetik, hogy a beporzás létrejöjjön. Hozama kiszámíthatatlan, régebben „úri szőlőnek" nevezték.) Tünde szerint a kéknyelűt kicsit túlmisztifikálja a szakma és a közönség, ha megfelelően gondozott, művelt ültetvényről szedik, jól terem. A borásznő a nagy testű vörösökért is rajong, a szekszárdi birtok terméséből kékfrankost, cabernet franc-t is készít. Jelenleg háromféle palack van forgalomban: a Sárkánytangó név saját készítésű Szent György-hegyi olaszrizlinget takar. Az Örömkönny, vagyis a „szerelembor" a szekszárdi birtok termése. Már a címkéje miatt is imádjuk. A Szemenszedett pedig a vásárolt szőlőből készült borok márkaneve, ilyen például a kéknyelű vagy a zeusz.

Kora tavasztól késő őszig kemény munkával telnek a hétköznapok, a hétvégéken pedig a káptalantóti piacon és a hévízi termelői piacon árulják, kóstoltatják a borokat. A vevők egy része még mindig nem ismeri el, hogy egy nő is érthet ehhez a szakmához. „Van egy réteg, aki nem tud ezzel azonosulni. Gyakoriak az olyan beszólások, mint a „tényleg maga kapálja a szőlőt? Hadd nézzem a kezeit!" - mondja Tünde. „Amikor bort árulunk, megadom a módját, csinosan felöltözöm, bedobom a dekoltázst, sminkelek. Sokan egyáltalán nem tartanak partnernek, van, aki csak a férjemmel hajlandó kommunikálni. Mert fiatal vagyok, és határozott véleményem van." Szerencsére ez csak a vevők kisebb részére igaz.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy badacsonyi borvidék a borásznő véleménye szerint két évtizedes lemaradásban van. „Nincs elég lendület. Szeremley Huba nagyon sokat tett, hogy ez megváltozzon, de ez mégse elég. Nincs összefogás a fiatal borászok között" - mondja. Sokan még mindig az elvihető műanyag hordókkal és a „száraz rizling – félédes muskotály – édes szürkebarát" trióval azonosítják ezt a borvidéket.

Mindezek ellenére Tünde már döntött a bor mellett. „A bor nekem maga az átalakulás. Szakrális történet, ami túl van az emberen. Részt vehetsz benne, de irányíthatod. A bor számomra varázslat, csoda."

Chilembu Krisztina

Ajánlott írás: Szüretre mentünk, de lenyomtak minket a nyugdíjasok

A magyar triatlon jövőjéért csoport

2018. december 9. 14:55 - Kristóf Róbert
A magyar triatlon jövőjéért csoport

Transparens munkacsoport


Döntés az Országos Bajnokságokról

2018. november 15. 17:07 - 575
Döntés az Országos Bajnokságokról

2019 évi Országos Bajnokságok


Megmutatták, milyen lesz a felújított füredi ófalu, neked is tetszeni fog

A Kossuth utca - Alsó köz - Segesdi utca - Somogyi utca körbehatárolta terület újul meg.


Kezdjük újra!

2018. november 13. 19:35 - 575
Kezdjük újra!

Avagy az alapozás kezdete


Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

2018. november 12. 09:35 - I love Balaton
Kezdődik az egyik legmenőbb balatoni fesztivál

Tihanyban évszázados hagyományt elevenítenek fel.


Elképesztő fotó bizonyítja: a Balaton közepén van a Föld széle

A Balaton az egész univerzum alfája és ómegája.


Milliókat költenek a balatoni parti sétányokra és parkokra

A strandfejlesztésekre igényelhető támogatások után újabb pályázati lehetőséget kaptak a települések


Dávid fogta ki a Balaton rekordpontyát, nemcsak a súlya, a hossza is letaglózó

Sosem fogtak még akkora pontyot hivatalosan a Balatonnál, mint a napokban. A gigászi hal Hoffer Dávid horgán akadt fent. tovább

575 Factory nevezés kupon beváltása november 4-10 között

5.000 Ft v. 10.000 Ft-os vásárlási utalvány felhasználása


Új völgyhíd épül a Balaton mellett, itt húzzák fel

2018. október 31. 07:48 - I love Balaton
Új völgyhíd épül a Balaton mellett, itt húzzák fel

Lesz rajta hely a gyalogosoknak és bicikliseknek is.


Ez maga a csoda: szivárvány jelent meg a Balaton közepén, videóra vették az egészet

A balatoni viharjelzési szezon utolsó hetében az időjárás látványos szivárvánnyal búcsúzott.