2020. 08. 12. Klára

Szörnyek és borok Szigligeten

2012. október 22. 10:35 - I love Balaton
Szörnyek és borok Szigligeten

Szörnyek és borok Szigligeten

Aki volt már kánikulai hétvégén a szigligeti strandon, az tudja, hogy milyen, amikor az tele van. Ezt most meg kell szorozni kettővel, a jó idő, a 4 napos hétvége és a süllők által nyújtott gasztronómiai élmények ígérete megtette a hatását. Eszméletlenül sokan voltunk, de igazából ez csak a parkolásnál zavart.

Valószínűleg a szervezőket is meglepte az a tömeg, ami a VI. Süllőfesztiválon elárasztotta Szigligetet (a fesztivál hétfőn is tart, itt lehet olvasni a programról és a lejutási lehetőségekről). A faluban komoly dugók alakultak ki, meg sem próbáltunk kocsival eljutni a fesztivál helyszínéig, a strandig, hanem letettük az első szabad helyre az autót és inkább gyalogoltunk negyedórát. Jobban jártunk, bár a keskeny járdán parkoló és a járdára is felfutó kocsik között lavírozni egyáltalán nem volt kellemes élmény. Reméljük, a szervezők jövőre kitalálnak valamit, hogy egy kicsit se legyen életveszélyes a helyszín megközelítése.

Gyorsan tisztázzuk, hogy a süllő ugyanaz, mint a fogas. A másfél kilónál kisebb példányokat süllőnek hívják, a nagyobbakat fogasnak. A ragadozó hal sok hazai vízben jól érzi magát, de a balatoni fogast mindig is valamilyen misztikum és rajongás övezte, a gasztroforradalom előtt is balatoni (vagyis annak mondott) süllővel és fogassal csábították a gulyástól besokalló turistákat a vendéglátósok. A süllő népszerűsége töretlen, sőt, ma is képes tízezreket megmozgatni a fővárostól csaknem 200 km-re levő helyszínen.

Ez egy olyan fesztivál, ahol a süllőért meg kell küzdeni. Legalább egy órát kell sorban állni érte, de a szigligeti strand ikonikus keszegsütőjének, Oszi bácsi családjának büféjében 1 óra 45 perc volt szombat délután a várakozási idő. A sorban állást láthatóan jól viselték az emberek, különböző stratégiákat alkalmaztak, hogy elviselhetővé tegyék ezt az időt. Népesebb családok 10 perces váltásban álltak sorba, volt, aki vett egy üveg bort, ami szépen el is fogyott, mire sorra került. És ami a legjobb az egészben, hogy ilyenkor beszélgetni kell a szomszéddal. A borokról, az időről, bármiről, a lényeg, hogy olyan emberek vegyülnek, barátkoznak, koccintanak, akik amúgy soha nem fordulnának elő egy helyen. Amikor pedig megkapjuk a halat, az maga a beteljesülés. Tény, hogy ritkán lát az ember ilyen jó étvággyal enni és ennyit mosolyogni ilyen sok embert.

A süllő amúgy nem kifejezetten szép állat, a feje bepanírozva különösen félelmetes, kicsit olyan érzésünk volt, mintha ebben az állapotban is figyelt volna minket. (A süllőről készült fotónk kommentelői többek között komodói sárkányhoz és „rántott goauld-hoz" hasonlították a halat. Ez utóbbi egy gonosz féregszerű lény a Csillagkapuból). A süllő viszont isteni, érdemes túltenni magunkat a látványon, mert ez nem egy mocsári szörny, a halnak csodálatos, tiszta, friss íze van. Akinek valamiért mégsem sikerült megbarátkoznia ezzel a hallal, kérhetett pontyot vagy harcsapaprikást, és akármilyen ciki egy ilyen helyen, még hekket is lehetett kapni. Aki nem vállalta be az ácsorgást, és inkább kompromisszumot kötött, vehetett langallót vagy sült kolbászt, de így sem úszta meg a hosszú várakozást.

A helyiek között egyébként olyan városi legendák keringenek, hogy a süllő nem is a Balatonból érkezik a fesztiválra, hanem külföldről. Ennek természetesen utánajártunk, és kiderült, van benne igazság. Oszi bácsiéknál azt az infót kaptuk, amire számítottunk: a süllő a Balatonból származik. Egy másik helyen elárulták, hogy Szlovákiában tenyésztett, Győrben beszerzett halat adnak a népnek, egy harmadik büfében pedig fogalmuk sem volt az alkalmazottaknak, hogy honnan is származik az áru. Ami azért szomorú, mert úgy gondoljuk, jogunk van tudni, mit is eszünk dekagrammonként 75 forintért.

A lakoma után a süllő természetesen inni kért. A szervezők szigligeti és környékbeli pincészeteket hívtak meg, így Güns, Szatmári és Szászi borokért állhattunk ismét sorba. Szászi Endrétől megtudtuk, hogy a süllőhöz a kéknyelű illik a legjobban, ez a bor ráadásul a borvidék különlegessége, igazi badacsonyi hungarikum, ami csak ezen a borvidéken és a Balaton-felvidéken terem. Az olaszrizling és szürkebarát is rendesen fogyott, ezenkívül kínáltak mustfröccsöt is, ami bio szőlőlét és szódát jelent. Végül nem maradt más, mint végignézni a kézművesek és sajtkészítők standjait, aztán egy pohár borral kiülni a partra, bámulni a vizet és elmerengeni az élet nagy kérdésein. Aki most kihagyta, jövőre mindenképp próbálja ki az élményt, már csak az őszi Balaton látványa miatt is. Mi biztos, hogy itt leszünk legközelebb is.

Chilembu Krisztina

Ajánlott cikkeink:

Degeszre ettük magunkat a Tapolcai Pisztrángfesztiválon

Kipróbáltuk a szüretet a Balaton mellett

Döntés a 2020-as versenyről

2020. június 5. 13:34 - Khtri
Döntés a 2020-as versenyről

A cikkben található időpontban lesz megrendezve a Keszthely Triatlon


2020 Keszthely Triathlon nevezési rendelkezés

2020. május 25. 10:47 - I love Balaton

Május 29-ig döntened kell a nevezésedről.


Közlemény a Sunset Run megrendezésével kapcsolatban

A szervezési feladatainkat elvégeztük.


Közlemény a verseny megrendezésével kapcsolatban

A kormány a járvány terjedésének lassítása miatt betiltotta a tömegrendezvényeket.


A 2020-as My 575 Challenge választható férfi futó mezei

2020. február 7. 12:08 - I love Balaton
A 2020-as My 575 Challenge választható férfi futó mezei

6 féle 575 Pro futómezből választhattok


A 2020-as My 575 Challenge választható Női futó mezei

2020. február 7. 11:54 - I love Balaton
A 2020-as My 575 Challenge választható Női futó mezei

Az alábbi mezekből választhatsz


Regisztráció & Nevezés a 2020-as Sunset Run-ra

2020. február 7. 11:14 - I love Balaton
Regisztráció & Nevezés a 2020-as Sunset Run-ra

My 575 Challenge sporthétvége rendezvényei


Hétfő éjfélig 10.000 Ft 575 Factory kedvezmény a nevezőknek

Ha még nem most vasárnap éjfélig nagyon megéri, mert mindenki aki vasárnap éjfélig benevez, kap egy 575 Factory vásárlási utalványt.Aki november 5 éjfélig nevezett már megkapta a regisztrációkor. tovább

5.000 Ft vagy 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon a november 10-ig nevezőknek

Kupon a Keszthely Triathlon nevezőinek


Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

2019. október 21. 09:38 - Khtri

FB belépés nem működik


Nevezés tudnivalók 2020

2019. október 18. 12:17 - 575
Nevezés tudnivalók 2020

Fontos információk - klikkelj!