2020. 03. 28. Hajnalka

Megmentettük a magyar Achilles várát

2012. november 1. 00:00 - I love Balaton
Megmentettük a magyar Achilles várát

Megmentettük a magyar Achilles várát

A négynapos hétvége elvileg a pihenésről szól, mi mégis fizikai munkát végeztünk, ráadásul teljesen ingyen: beálltunk a Csobánc várát csinosító önkéntesek közé. Volt halálfélelem, újbor és sok munka, de megérte.

Reggel 8-kor találkoztunk az önkéntesekkel a Csobánc lábánál fekvő Gyulakesziben. Nem volt egyszerű összeszedni magunkat a Süllőfesztivál után, de még elkaptuk a napfelkelte utolsó fázisát. Ez, meg a párába burkolózó tanúhegyek látványa mindent megért.

A „Vármentő hétvégéket" egy 2003-ban létrejött hosszú nevű szervezet, a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium - Csobánc Váráért Alapítvány hívta életre. A céljuk a vár rekonstrukciója, a régészeti feltárások segítése, illetve az itt és a környéken zajló középkori csaták és a korszakok megidézése. Ők szervezik a tömegeket vonzó nyári Gyulaffy-napokat is, aminek a bevételei szintén ezt az ügyet szolgálják. Az első ilyen hétvégére 2007 augusztusában került sor, azóta megtisztították a várhoz vezető utat, a várárkot és több mint 320 négyzetméternyi falazatot építettek fel az önkéntesek.

Már csak azért is érdemes volt időben odaérni, mert így megúsztuk a kora reggeli túrát a hegytetőre. Egy kisteherautó vitt fel minket a várba, és amíg sofőr láthatóan rendkívül élvezte a hajtűkanyarokat, mi csukott szemmel imákat mormoltunk és elhatároztunk, hogy lefelé a saját lábunkon fogunk jönni. (Útközben ezért nem készültek panorámaképek.)

A szervezők egyébként mindenről gondoskodtak, pazar reggelivel és kávéval várták a résztvevőket. Az „ellátmányhoz" rengeteg ásványvíz és több tálca sör is tartozott, és egy különítmény csak a bográcsos ebéd elkészítésén dolgozott. Az önkéntesektől csak azt kérték, hogy a lelkesedés mellett munkáskesztyűt és szerszámokat hozzanak magukkal. Persze előkerültek a bemelegítéshez nélkülözhetetlen házi pálinkák is – a Balaton-felvidéken úgy tűnik, semminek nem lehet nekiállni, amíg nem koccintunk.

Bevehetetlen vár, balhés várkapitány

A vár építését az 1250-es években kezdték, a 14. századtól pedig a Gyulaffy-család tulajdona volt a terület egészen a 17. század második feléig, mesélte Hangodi László történész és muzeológus, aki az Alapítvány történésze és kurátora is egyben. Csobánc vára 1541-ben, Buda török kézre kerülése után végvár lett, stratégiai szerepe pedig akkor vált igazán fontossá, amikor 1561-ben a törökök a szomszédos Hegyesd várát is elfoglalták. A Csobáncot soha nem vette be az ellenség, még a Rákóczi-szabadságharcban is túlélt egy hatalmas ostromot, végül a 18. század elején a császári udvar lerombolásra ítélte és felrobbantotta.

A legtöbb történet azonban a vár 16. századi urához, Gyulaffy László várkapitányhoz köthető, akit a törökök "magyar Achillesként" emlegettek. A végvári huszártiszt gyakran hívta párbajozni ellenfeleit a Balaton jegére, és soha nem vesztett, egyik legnagyobb sikere Bayazid török vajda legyőzése volt. Gyulaffy azonban rablólovag és önkényúr hírében is állt, ha nem kapott zsoldot, feldúlta a környék falvait, templomokat fosztogatott, és folyamatosan háborúzott Magyar Bálinttal, Szigliget kapitányával is. (Akit komolyabban is érdekel a vár története és kíváncsi Gyulaffy viselt dolgaira, az alapítvány honlapján és Hangodi László Csobánc vára és Gyulaffy László című könyvében talál még információt.)

Csákány a kézben

A legtöbben nem először vettek részt az önkéntes munkában, ilyen hétvégére évente többször is sor kerül. Aki tanácstalan volt, hogy mihez kezdjen, az csatlakozhatott valamelyik csapathoz. A munkát a jelenlegi „kapitány", Németh Gyula irányította. Mi először egy „vízzsák" kialakulását megelőző vízlevezető árkot ástunk, csákányoztunk és törmelékhalmokat takarítottunk el az útból. Ez azért fontos, mert ha a várfalnál kialakult mélyedésben összegyűlő víz megfagy, komoly károkat okoz az amúgy sem túl jó állapotban levő falban. Mások a tereprendezéssel foglalkoztak, cserjét irtottak és megtisztították az udvart. Késő délelőtt már csaknem 40 ember dolgozott a várban, előző nap állítólag ennél is többen voltak.

Van, aki ilyenkor hozza a családot, mások műanyag kannákkal vagy demizsonokkal érkeznek, hogy megkóstoltassák a többiekkel a félkész újborukat. A legtöbben Tapolcáról és a környékbeli falvakból jöttek, de az Alföldről is érkezik minden alkalommal egy kemény mag, ők az éjszakát is a hegytetőn töltik, az időjárási körülményektől függetlenül.

Természetesen nem az a cél, hogy újra felhúzzák a várat. Karbantartásról van szó, hogy a falak túléljenek még egy évszázadot, mesélte az egyik szünetben Hangodi László. Az omladékkupacokba temetkezett falakat részlegesen újraépítik, a várudvart övező a várfalat, amit most csak pillércsonkok jeleznek, újra felfalazzák. Felismerhetővé válnak majd a védőfalrészletek és az egyes épületek. Ez optimális esetben is 20 évig tart majd.

Közben rengeteg régészeti lelet – eszközmaradványok, pénzérmék, zöldmázas késő reneszánsz kályhacsempék, értékes faragott kövek, stb. - kerül elő a romok alól. Ezek egyelőre múzeumi raktárakban vannak, de az Alapítvány tervei között szerepel egy kőtár megnyitása az egyik toronyban.

A következő ilyen hétvégére tavasszal kerül majd sor. Aki erre jár, kösse össze a várlátogatást egy kis önkéntes munkával, a hangulat és a kaja miatt is megéri. Mi biztos, hogy megint csákányt ragadunk.

Chilembu Krisztina

A 2020-as My 575 Challenge választható férfi futó mezei

2020. február 7. 12:08 - I love Balaton
A 2020-as My 575 Challenge választható férfi futó mezei

6 féle 575 Pro futómezből választhattok


A 2020-as My 575 Challenge választható Női futó mezei

2020. február 7. 11:54 - I love Balaton
A 2020-as My 575 Challenge választható Női futó mezei

Az alábbi mezekből választhatsz


Regisztráció & Nevezés a 2020-as Sunset Run-ra

2020. február 7. 11:14 - I love Balaton
Regisztráció & Nevezés a 2020-as Sunset Run-ra

My 575 Challenge sporthétvége rendezvényei


Hétfő éjfélig 10.000 Ft 575 Factory kedvezmény a nevezőknek

Most megéri nevezni!


5.000 Ft vagy 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon a november 10-ig nevezőknek

Kupon a Keszthely Triathlon nevezőinek


Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

2019. október 21. 09:38 - Khtri
Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

FB belépés nem működik


Nevezés tudnivalók 2020

2019. október 18. 12:17 - 575
Nevezés tudnivalók 2020

Fontos információk - klikkelj!


A regisztráció folyamata a 2020-as versenyre

2019. október 18. 11:49 - 575
A regisztráció folyamata a 2020-as versenyre

Kérünk, hogy figyelmesen olvassátok végig az írásunkat, hogy minden rendben menjen a regisztráció, illetve a nevezés során. tovább

Kona, női esélyesek

2019. október 10. 16:22 - Flander Marci
Kona, női esélyesek

Ironman VB


Férfi esélyesek elemzése az Ironman VB-n

2019. október 10. 14:43 - Flander Marci

Hétvégén Hawaii Ironman Világbajnokság


Verseny utáni információk

2019. június 19. 09:13 - Kristóf Róbert
Verseny utáni információk

Összegyűjtöttünk pár fontos információt a verseny utáni kérdésekből.