2020. 01. 23. Zelma

Fonyódon épül a leghosszabb homokos balatoni strand

2014. február 26. 08:42 - I love Balaton
Fonyódon épül a leghosszabb homokos balatoni strand

Kötve hisszük, hogy ilyesmire vetemedtél volna valaha, de ha esetleg csak azért kerülted eddig a Balatont, mert kevés a homokos strand, van egy remek hírünk. Az új divat a homokos partszakaszok építése, az a fizetős hely, amelyiknek ilyenje nincs, szinte le is húzhatja a rolót.

Az eddigi leghosszabb homokos szakasz ennek ellenére egy ingyenes strandon, Fonyódon készülhet el az idén, és talán most tényleg, mert a beruházás elkezdését tavalyra tervezték. Fonyód támogatást nyert a központi strand megújítására, elbontják a partvédőműveket, és mögötte homokkal lidót alakítanak ki a parti részen.

Aki most felszisszenne, hogy miért kell megint piszkálni a Balatont, annak a vízügyesek azt üzenik, hogy csak támogatni tudják az ilyen törekvéseket. Mert az ilyen átalakítások segítenek visszaállítani - ha csak csekély mértékben is - a tó eredeti állapotát, és minden újabb fövenyes partszakasz egy kicsit növeli a tó mederterületét, és segíti a víz öntisztulását.

Balatonlelle néhány éve úttörőnek számított azzal, hogy egy egész strandot lidósított homokkal, de ezt nem a szárazföldi részének, hanem a tó medrének terhére tette, ugyanis a partvédőmű előtti részt töltötte fel a Balaton mederanyagával. A lidós strandnak ezzel együtt ugrásszerűen nőtt a népszerűsége és a forgalma, mi is szerettük, bár a hiányosságait is kiemeltük.

Korábban kisebb, nem engedélyköteles nagyságú szakaszokon próbálkozott egy-egy település - köztük Balatonfenyves - lidósítással. Tavaly Balatonfüred, jelenleg pedig Balatonfűzfő és Balatonszepezd kapott engedélyt a strandjai egy részének fövenyessé alakítására, és most zajlik Balatonudvari és Vonyarcvashegy kérelmének elbírálása.

"Üdvözlendő ez a törekvés, de nem szabad elfelejteni, hogy nem mindenhol lehet vagy érdemes lidósítani, mindenhol kutatásnak kell megelőznie a beruházást" - mondta Csonki István, az illetékes vízügyi szervezet vezetője. Fontos megvizsgálni áramlástanilag, hogy az adott partszakasz erózióra vagy feltöltődésre hajlamos. Ott lehet kedvezően fövenyes partszakaszokat kialakítani, ahol egyensúlyi állapot van, vagy enyhén feltöltődésre hajlamos a mederszakasz. A feltöltéseket kizárólag bevizsgált mederanyaggal vagy bevizsgált tiszta homokkal lehet elvégezni.

Ami a Sándor-telepi strandot illeti, 440 millió forintot költenek a felújításra, a homokos partszakasz csaknem kétszáz méter hosszú lesz. Több évig folyt a tervezés, állítólag nem volt egyszerű meggyőzni a hatóságokat, de végül sikerült. A strandberuházás részeként játszóterek, sétányok, parkoló, közösségi épületek, sportpályák is épülnek, a lidósításhoz pedig csaknem kétezer köbméter bevizsgált homokot szállítanak majd a strandra.

Nyáron úgy leteszteljük a helyet, mint a pinty.

Hétfő éjfélig 10.000 Ft 575 Factory kedvezmény a nevezőknek

Most megéri nevezni!


5.000 Ft vagy 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon a november 10-ig nevezőknek

Kupon a Keszthely Triathlon nevezőinek


Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

2019. október 21. 09:38 - Khtri
Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

FB belépés nem működik


Nevezés tudnivalók 2020

2019. október 18. 12:17 - 575
Nevezés tudnivalók 2020

Fontos információk - klikkelj!


A regisztráció folyamata a 2020-as versenyre

2019. október 18. 11:49 - 575
A regisztráció folyamata a 2020-as versenyre

Kövesd útmutatásunkat és nem fogsz elakadni


Kona, női esélyesek

2019. október 10. 16:22 - Flander Marci
Kona, női esélyesek

Ironman VB


Férfi esélyesek elemzése az Ironman VB-n

2019. október 10. 14:43 - Flander Marci
Férfi esélyesek elemzése az Ironman VB-n

Hétvégén Hawaii Ironman Világbajnokság


Verseny utáni információk

2019. június 19. 09:13 - Kristóf Róbert
Verseny utáni információk

Összegyűjtöttünk pár fontos információt a verseny utáni kérdésekből. tovább

Parkolás a verseny ideje alatt

2019. június 13. 10:28 - I love Balaton
Parkolás a verseny ideje alatt

Parkolók a versenyközpont környékén


Vasárnapi programok

2019. június 11. 15:12 - I love Balaton
Vasárnapi programok

Vasárnapi ingyenes sport programok


Ingyenes Alakreform edzés Rubint Rékával 2019

2019. június 11. 14:44 - I love Balaton
Ingyenes Alakreform edzés Rubint Rékával 2019

Idén, a keszthelyi versenyközpontban 60 percen át izzaszt meg minket Rubint Réka