2019. 12. 15. Valér

Kiderült valami nagyon fontos a balatoni halakról, amire korábban senki sem gondolt

2017. október 16. 11:59 - I love Balaton
Kiderült valami nagyon fontos a balatoni halakról, amire korábban senki sem gondolt

A kutatók is most jöttek rá, hogy valami nagyon zavarhatja őket.

Kevesebbszer esik, de akkor sokkal intenzívebben, és a hőmérsékletet tekintve egy észak-mediterránabb éghajlathoz közelítünk. A Balaton haleltartó-képessége erősen megváltozott; ritkul a halállomány, a meglévő fajok azonban jobban érzik magukat – hangzott el a Hidrobiológus Napokon Tihanyban.

Bozó László akadémikus, az Országos Meteorológiai Szolgálat főtanácsadója, a Szent István Egyetem professzora az időjárási szélsőségek számának és intenzitásának a változását emelte ki, ami nem csak balatoni vagy magyarországi jelenség, hanem globális jellemző.

"Magyarországon is elmondható, hogy míg a csapadékesemények darabszáma csökkent az elmúlt évtizedekben, az ezekben megjelenő csapadéknak az intenzitása (a lehullás hirtelensége) növekedett, s ennek a tendenciának a folytatása valószínűsíthető. Európa északi része csapadékosabb, a déli, mediterrán régiók szárazabbak, aszályosabbak lesznek. A középső rész, a Kárpát-medence, ezen belül is Magyarország egy átmeneti tartományban helyezkedik el, tehát a két szélsőség között. Ez azt is jelenti, hogy valamennyi szélsőség – a jelentős csapadékok, és a hosszabb száraz, aszályos szakaszok – száma megnövekedhet" – tette hozzá Bozó László.

Bíró Péter akadémikus, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet kutatóprofesszora 1967 óta kíséri figyelemmel a Balaton változásait. "Amikor nagyon kritikus helyzetben volt a tó, akkor ez a halállományon is nyomot hagyott. Az egyre inkább szaporodó, tömeges halpusztulások jelezték, hogy baj van a tóval. A tihanyi kutatások lettek az alapjai annak a biológiai és művi beavatkozásnak, ami helyrehozta a tó vízminőségét. Most is kristálytiszta, átlátszó a víz. Ennek azonban olyan biológiai hatásai vannak, hogy kevesebb a haltáplálék-szervezet, és ez magával vonja, hogy ritkul a halállomány. A meglévő fajok azonban jobban érzik magukat."

A horgászok érdeke, hogy minél több halat fogjanak, de a Balaton haleltartó-képessége erősen megváltozott – hívja fel a figyelmet Bíró Péter. "Az állomány már csak mesterséges, tömeges telepítések révén tartható fenn. Ez napjainkban is folyik, az elmúlt hetekben is jelentős mennyiségű, különböző faj került a tóba, ami elsősorban horgászcélokat szolgál. A hal mennyisége kevesebb, de ha abból indulunk ki, hogy a Balaton elsődlegesen üdülőtó, akkor a víznek tisztának kell lenni, kevesebb haltáplálékkal. Az a kutatótevékenység, ami az elmúlt évtizedekben folyt, alapvetően hozzájárult a mai állapothoz, amit sikertörténetként lehet elkönyvelni: ilyen kevés pénzből, ilyen rövid idő alatt ilyen vizet még sehol a világon nem sikerült megtisztítani."

S vajon hall-e a hal, s ha igen, akkor mennyire zavarja a Balaton környékén egyre szaporodó számú, túlhangosított zenei fesztivál? – kérdezte a Hirbalaton.hu az akadémikust. "Ezt konkrétan nem vizsgáltuk, de egészen biztos vagyok benne, hogy igen. A külső hangforrásokból származó, óriási hangerővel szóló zene-dübörgést az úszó oldalvonalakon keresztül érzékelik a halak, és egészen biztos, hogy nyugtalanná teszi őket, s megváltoztatja a viselkedésüket."

A Balaton állapotát tekintve jó hírekkel szolgált Tóth Viktor, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet főmunkatársa: "Az utóbbi két-három évben a Balaton vízminősége visszatért arra a szintre, amilyen a kutatások legelején volt, a negyvenes-ötvenes években. A nagy veszélyt okozó kék algák lassacskán visszaszorulnak, és teret engednek a sokkal barátságosabb zöld algáknak, amik hozzátartoznak a Balaton természetes állapotához."

Lehetünk-e bizakodóak, és várhatjuk-e a Balaton életének újabb aranykorát? – erre a kérdésre Tóth Viktor úgy fogalmazott: "abban reménykedünk, hogy a kék algák mennyisége nem fog visszatérni a nem kívánt állapotba. Azonban ehhez a természetnek még rengeteg hozzáfűznivalója lesz. Elsősorban a klímaváltozás – ami egyelőre túlságosan számottevően még nem érezteti a hatását Magyarországon és a Balatonon – egy idő után nyomatékosan fog megnyilvánulni a környékünkön is. Gondoljunk bele, hogy az elmúlt száz évben Magyarország és a régió hőmérséklete 0,8 fokkal emelkedett. Létezik egy olyan megközelítés, ami szerint egy fok klímaváltozás egy adott területen körülbelül azt jelenti, hogy a környező fauna és flóra közel kétszáz kilométerrel délebbi állapotot fog felvenni. Ha csak a hőmérsékletet vesszük figyelembe, akkor mi egy észak-mediterránabb állapothoz nagyon közelítünk."

"A Balaton minden tekintetben nemzeti kincsünk" – szögezte le Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Főigazgatója. Az akadémikus beszámolójában elmondta, hogy a tihanyi rendezvényen felvonult a hidrobiológusok színe-java, és más szakterületekről is hívtak meg kiválóságokat. "Előadóink felvetették, hogy hogyan lehet közös kutatásokat végezni, és ezáltal jobban megérteni a Balatont. Hisz úgy sosem fogjuk megismerni, ha valaki csak egy élőlénycsoportot vizsgál, a meteorológusok csak a hullámzás és a szél hatásait elemzik, a hidrológusok pedig a víz áramlástani viszonyait. Mindezeket meg kell próbálni egybegyúrni, és ezt a célt szolgálja a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Víztudományi Programja" – fogalmazott Báldi András.

(via hirbalaton.hu)

Hétfő éjfélig 10.000 Ft 575 Factory kedvezmény a nevezőknek

Most megéri nevezni!


5.000 Ft vagy 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon a november 10-ig nevezőknek

Kupon a Keszthely Triathlon nevezőinek


Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

2019. október 21. 09:38 - Khtri
Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

FB belépés nem működik


Nevezés tudnivalók 2020

2019. október 18. 12:17 - 575
Nevezés tudnivalók 2020

Fontos információk - klikkelj!


A regisztráció folyamata a 2020-as versenyre

2019. október 18. 11:49 - 575
A regisztráció folyamata a 2020-as versenyre

Kövesd útmutatásunkat és nem fogsz elakadni


Kona, női esélyesek

2019. október 10. 16:22 - Flander Marci
Kona, női esélyesek

Ironman VB


Férfi esélyesek elemzése az Ironman VB-n

2019. október 10. 14:43 - Flander Marci
Férfi esélyesek elemzése az Ironman VB-n

Hétvégén Hawaii Ironman Világbajnokság


Verseny utáni információk

2019. június 19. 09:13 - Kristóf Róbert
Verseny utáni információk

Összegyűjtöttünk pár fontos információt a verseny utáni kérdésekből. tovább

Parkolás a verseny ideje alatt

2019. június 13. 10:28 - I love Balaton
Parkolás a verseny ideje alatt

Parkolók a versenyközpont környékén


Vasárnapi programok

2019. június 11. 15:12 - I love Balaton
Vasárnapi programok

Vasárnapi ingyenes sport programok


Ingyenes Alakreform edzés Rubint Rékával 2019

2019. június 11. 14:44 - I love Balaton
Ingyenes Alakreform edzés Rubint Rékával 2019

Idén, a keszthelyi versenyközpontban 60 percen át izzaszt meg minket Rubint Réka