2019. 08. 17. Jácint

A legjobb balatoni lángos nyomában: Széplaki lángos büfé

2013. május 29. 09:10 - Magyarósi Csaba
A legjobb balatoni lángos nyomában: Széplaki lángos büfé

Beleharapsz a lángosba, és mint egy hívő a papnak, úgy gyónod meg, hogy eddig csak értékelhetetlen szemetet ettél, de mostantól jó leszel, és csak rendes lángossal kezdesz. Tökéletes.

Sok jó lángos van a Balaton körül, de ilyen sztorija egynek sincs: Erzsi néni, a büfé tulajdonosa jó harminc évvel ezelőtt még iskolai tanítóként töltötte a napjait. Aztán az egyik konyhán dolgozó lány egy évadzáró rendezvényre olyan lángost hozott be, hogy attól az egész évfolyamnak spontán orgazmusa támadt Budától Pestig. Erzsi néni kinyomozta az íz forrását, és kiderült, hogy a konyhás lány anyukája egy legendás ecseri piacos lángossütő, a recept meg olyan titkos, hogy nincs az a pénz, amiért átadnák.

Kiderült, hogy van az a pénz. Erzsi néni akkora bizniszt látott a hibátlan lángosban, hogy százezer forintot ajánlott a receptért cserébe. Kérdeztük, hogy ez mennyinek felelne meg ma, de azt mondta, fogalma sincs. Szóval beütöttük az árat a Nemzeti Bank inflációkalkulátorába, és kiderült, hogy az 1984-es 100 ezer forint ma kábé 2,4 milliónak felelne meg. Szóval egy új autó árába került a titok, de megérte: Erzsi néni leköltözött a frissen megvásárolt Széplaki házba, ment vele a konyhás és anyukája, aztán nekiálltak az oktatásnak. Két hétig még csak a tésztához sem nyúlhatott hozzá, utána már ő végezte a munka nagyobbik részét, aztán egy hónap után magára hagyták, és azóta, 29 éve gyártja a Balaton egyik legjobb lángosát.

Voltak elképesztő évek, a közeli SZOT-üdülő miatt nyáron és télen is sorok álltak a büfé előtt, karácsonykor azért, mert kevés volt a szállóban a vacsora, szilveszterkor meg a virslis lángost vitték tonnaszámra.

A SZOT-korszaknak leáldozott, de vendégek még mindig bőven vannak, mert Erzsi néni nem változtatott a recepten és továbbra is csak jó alapanyagokkal dolgozik. És hát a végeredmény, az olyan, hogy beleharapsz a lángosba, és mint egy hívő a papnak, úgy gyónod meg, hogy eddig csak értékelhetetlen szemetet ettél, de mostantól jó leszel, és csak rendes lángossal kezdesz.

Elmondom, milyen: a kicsi adag is nagy. Laktató. Rakhatsz rá friss fokhagymából készített szószt, az is remek, de választhatod a pirított fokhagymás, olívaolajos verziót is, ha update-ben nyomod (haha).

Utána jön a tészta, a lényeg: sírsz. A külseje ropog. Miközben eszed, enyhe roppanásokat érzel csak a fogad alatt, de ettől lesz tökéletes a lángos. Mert belül meg jön a puha rész. Elképesztően puha a lángos belseje és szaftos, de egyáltalán nem olajos, ami olyan kontrasztban áll az olajban tocsogó de száraz lángosokkal, mint Danny DeVito Vin Diesellel. Értitek, na. Ez a tészta tényleg fokozhatatlanul tökéletes.

És akkor jönnek a feltétek, de nem ám spórolósan, vastagon került a lángosra sajt is, tejföl is, és egyik sem a legvállalhatatlanabb ipari szemét, rendes, ehető tejtermékek kerülnek a tésztára.

És ez így együtt alig hatszáz forint. Persze lehet, hogy kapsz valami mocskot már 450-500-ért is, de egyrészt azokkal nem laksz ennyire jól, másrészt meg nem érdemes filléreskedni, ha a közelben jársz, ezt a lángost KELL enned. Főleg, hogy 800-ért már nagyot kapsz, ami egy rendes, felnőtt emberrel simán elbánik.

Végül pár szóban, csak röviden a palacsintákról, elvégre másról szól a sorozat: ugyanaz igaz rájuk, mint a lángosokra. Hibátlan a tészta, van benne anyag, nem száraz, nem zsíros, nagy az adag, a töltelék meg tökéletes. A nutellás mondjuk nem jött be, de a túrós-balarckos olyan, hogy megkönnyezed az emlékét. Ki ne hagyjátok.

Széplaki lángos büfé
Siófok, Hungária U 27/B, .
06707794854

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Verseny utáni információk

2019. június 19. 09:13 - Kristóf Róbert
Verseny utáni információk

Összegyűjtöttünk pár fontos információt a verseny utáni kérdésekből.


Parkolás a verseny ideje alatt

2019. június 13. 10:28 - I love Balaton
Parkolás a verseny ideje alatt

Parkolók a versenyközpont környékén


Vasárnapi programok

2019. június 11. 15:12 - I love Balaton
Vasárnapi programok

Vasárnapi ingyenes sport programok


Ingyenes Alakreform edzés Rubint Rékával 2019

2019. június 11. 14:44 - I love Balaton
Ingyenes Alakreform edzés Rubint Rékával 2019

Idén, a keszthelyi versenyközpontban 60 percen át izzaszt meg minket Rubint Réka


Love Run

2019. június 6. 13:29 - I love Balaton
Love Run

4+4 km-es váltó futás pároknak


Nevezés átadás, átvétel a helyszínen és további információk

Témák: rajtcsomagátvétel, újdonságok, nevezés átadás


Középtáv és sprint rajtlista

2019. június 3. 14:25 - 575
Középtáv és sprint rajtlista

Középtáv és sprint táv rajtlista licensz státusszal


Liveok ideje és tervezett tartalma

2019. június 10. 12:02 - I love Balaton
Liveok ideje és tervezett tartalma

Igyekszünk minél több információt adni, hogy mosolyogva versenyezhess. tovább

Sprint nincs versenyengedélye lista

2019. május 20. 16:21 - I love Balaton

A versenyen csak olyan versenyzők indulhatnak el, akik rendelkeznek versenyengedéllyel.


Középtáv nincs versenyengedélye lista (licensz)

2019. május 20. 15:36 - I love Balaton
Középtáv nincs versenyengedélye lista (licensz)

A versenyen csak olyan versenyzők indulhatnak el, akik rendelkeznek versenyengedéllyel.


Az Enduraid gyerekfutás idén is ingyenes

2019. május 17. 14:56 - 575
Az Enduraid gyerekfutás idén is ingyenes

Május 18-tól - június 5-ig lehet nevezni a gyerekeket!