2020. 10. 24. Salamon

Felpörög ősszel a Káli-medence: Miakő Étterem és Borház, Köveskál

2013. szeptember 21. 08:42 - kriszta
Felpörög ősszel a Káli-medence: Miakő Étterem és Borház, Köveskál

Most már biztos, hogy ősszel és télen is lesz élet a Káli-medencében: végre működik a köveskáli Miakő, amely egyszerre étterem, borház és kulturális sziget. A tulajdonos Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész és borász.

Miako5

Miako4

Nyár közepe óta vártuk, hogy végre megnyíljon Köveskál legújabb ígéretes vendéglátóhelye. A dolgok azonban nem mentek simán és gyorsan, így csak a nyár utolsó napjaiban indult el a próbaüzem. Ami a tulajdonos, Trombitás Tamás szerint nem is baj, mert a főszezonban reggeltől estig jöttek volna a vendégek, és akármilyen hihetetlen, nem ez volt a cél. Nem lettek volna felkészülve a nagy forgalomra, és ez a minőség rovására ment volna.

Trombitás Tamás csaknem három évtizede költözött a Káli-medencébe. A világlátott festőművész, szobrász és egyetemi tanár a helyi szőlősgazdák borait kóstolgatva határozta el annak idején, hogy a borászat lesz az új szenvedélye, nemrég pedig úgy döntött, hogy a gasztronómia területén is kipróbálja magát.

Az étteremnek eredetileg a művész-borász pincészete, a szomszédos Szentbékkállán található Trombitás Borház adott volna helyet, de az kicsit messzebb esik a Káli-medence „főútjától”, a Tapolcát Zánkával összekötő úttól. Az a Köveskál központjában található épület azonban, amelyben a nyerőgépek korszakának végéig kocsma üzemelt, ideálisnak tűnt.

Miako1

Persze felmerült bennünk a kérdés, hogy van-e helye egy olyan kis településen, mint Köveskál, egy újabb borháznak és étteremnek. A kevésbé kiemelkedő vendéglátóhelyeken kívül itt található az általunk is tesztelt Kali Art Inn és a Kővirág – igaz, ez utóbbi ősszel és tavasszal csak korlátozott nyitva tartással üzemel, télen pedig bezár. Trombitás Tamás szerint a Miakőnek igenis van létjogosultsága itt, mert egészen mást képvisel, mint az előző két étterem.

Miako9

Miako7

Igényes, hagyományos, egyszerű konyha Káli-medencei borokkal, vagyis nekünk ez jött le, amikor meglátogattuk a helyet. A teszt szót szándékosan nem használjuk, még alakul, fejlődik a hely. Majd egyszer talán az étteremkriktikusok szigorával is szemügyre vesszük. Saját kenyeret sütnek, a konyhát egy helyi, de sok éttermet megjárt szakács viszi.

A napi ajánlat már az utcáról olvasható, a rövid, rugalmasan kezelt étlapon négy előétel, három leves, hét főétel és két desszert szerepel. (A rövid étlap ugye jó jel, arra utal, hogy az alapanyagok frissen érkeznek). Lehet indítani padlizsánkrémmel vagy kacsamájassal, de a legizgalmasabb előétel az olívaolajos, balzsamecetes marinádban úszó kecsketúrós sült cukkini volt. Meg is lehet nézni a pultban, ha valaki nem tudná esetleg elképzelni a kompozíciót.

Miako6

Miako7

A hideg kapros, tárkonyos tökfőzelék merész húzás volt, de bejött. A tulajdonos bevallása szerint először „mindenki hülyének nézte” a fogás miatt, aztán ez lett az egyik legsikeresebb tétel. Volt olyan vendég, aki Pestről hozott magával még egy embert, csak a tökfőzelék miatt.

Kacsacombot kértünk gyümölcsös raguval, és nem csalódtunk. A rácponty sajnos elfogyott, ezen kívül volt még lencsesaláta fasírttal, marhafarok pörkölt tarhonyával és sült szűzérme hagymás krumplisalátával. A palacsinta túróval és kétféle házi lekvárral készül, a rétesek pedig tényleg olyanok, mint egy vidéki nagymamánál. Az étterem indulásában és a konyha megtervezésében a Kistücsök csapata is segített.

Miako10

Miako3

A Miakőbe persze nemcsak az ételek miatt érdemes bemenni. Egyben borház is, a különleges mikroklímájú Káli-medence borainak legjavát találod a polcokon. A Trombitás Borház palackjai mellett olyan pincészetek képviselik magukat, mint a Liszkay, Pálffy, Fodorvin, Ódor, Kőróka, Kaal Villa, Scheller, és a Káli Kövek, a legtöbbet egy-egy pohárral is lehet kérni. Trombitás Tamás szerint a régió kiemelkedő borai nem kapnak elég figyelmet, egyelőre kevesen ismerik és keresik őket. A Miakő ezen is szeretne változtatni.

Miako11

Miako8

Egy másik küldetés a helyi kulturális élet fellendítése. Tény, hogy a téli időszakban szinte semmi nem történik errefelé. A Miakő télen is nyitva tart (lehet, hogy januárban azért bezár egy kis időre), kiállításoknak, felolvasóesteknek is helyet ad, a pincében pedig borkóstolók és borkluboknak is lesznek.

Kíváncsian várjuk, mennyire sikerült felpörgetni ezt az év hidegebb időszakában elfelejtett vidéket, és szurkolunk. Mert továbbra is úgy gondoljuk, hogy a Balaton és környéke nemcsak nyáron lehet izgalmas.

Miakő Borház és Étterem
Köveskál, Fő u. 25.
36 20 331 5089
Nyitva: 12-21h, kedd szünnap

Döntés a 2020-as versenyről

2020. június 5. 13:34 - Khtri
Döntés a 2020-as versenyről

A cikkben található időpontban lesz megrendezve a Keszthely Triatlon


2020 Keszthely Triathlon nevezési rendelkezés

2020. május 25. 10:47 - I love Balaton

Május 29-ig döntened kell a nevezésedről.


Közlemény a Sunset Run megrendezésével kapcsolatban

A szervezési feladatainkat elvégeztük.


Közlemény a verseny megrendezésével kapcsolatban

A kormány a járvány terjedésének lassítása miatt betiltotta a tömegrendezvényeket.


A 2020-as My 575 Challenge választható férfi futó mezei

2020. február 7. 12:08 - I love Balaton
A 2020-as My 575 Challenge választható férfi futó mezei

6 féle 575 Pro futómezből választhattok


A 2020-as My 575 Challenge választható Női futó mezei

2020. február 7. 11:54 - I love Balaton
A 2020-as My 575 Challenge választható Női futó mezei

Az alábbi mezekből választhatsz


Regisztráció & Nevezés a 2020-as Sunset Run-ra

2020. február 7. 11:14 - I love Balaton
Regisztráció & Nevezés a 2020-as Sunset Run-ra

My 575 Challenge sporthétvége rendezvényei


Hétfő éjfélig 10.000 Ft 575 Factory kedvezmény a nevezőknek

Ha még nem most vasárnap éjfélig nagyon megéri, mert mindenki aki vasárnap éjfélig benevez, kap egy 575 Factory vásárlási utalványt.Aki november 5 éjfélig nevezett már megkapta a regisztrációkor. tovább

5.000 Ft vagy 10.000 Ft-os garantált 575 Factory kupon a november 10-ig nevezőknek

Kupon a Keszthely Triathlon nevezőinek


Ma 19:30-kor nyit a nevezés a Középtávra

2019. október 21. 09:38 - Khtri

FB belépés nem működik


Nevezés tudnivalók 2020

2019. október 18. 12:17 - 575
Nevezés tudnivalók 2020

Fontos információk - klikkelj!