2019. 08. 17. Jácint

Balatoni fogások felturbózva: megnyílt a Bock Bisztró Balaton

2014. február 24. 07:18 - kriszta
Balatoni fogások felturbózva: megnyílt a Bock Bisztró Balaton

Vonyarcvashegy ezentúl minden ínyenc számára kötelező célpont lesz. Megnyílt ugyanis a Bock Bisztró Balaton, ahová nem elmenni ciki lesz egy idő után. Mi szóltunk.

A Bock Bisztró a két budapesti és a koppenhágai étterem után most a Balatonnál terjeszkedik. A Bock József villányi borász és Bíró Lajos séf által fémjelzett étteremhálózat a magyaros konyha fogásait értelmezi újra.

A Bock Bisztró konyhájának egyik küldetése, hogy be- illetve visszahozza a köztudatba a külföldön elismert, itthon viszont kevésbé népszerű belsőségeket és nem mainstream húsrészeket, mint pl. a vesevelő, a kakashere vagy az ökörpofa. (Ez utóbbi amúgy "Ökörpofa retró" néven fut, és évek óta nem lehet levenni a fővárosi éttermek étlapjáról.) Persze, ez nem jelenti azt, hogy a szárnyasok és a halak kedvelői, valamint a vegák nagy ívben kerüljék a helyet. Az étlapra mindjárt visszatérünk.

Bock_3

A legújabb Bock Bisztrónak az általunk is tesztelt vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balaton ad otthont. A Bock Bisztró Balaton a szállodához tartozó Helikon Tavernában nyílt meg, ez volt a keszthelyi Festetics család szőlőbirtokának a központja a 19. század elejétől a II. világháborúig.

 Bock_2

Az étterem franchise-rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy nemcsak a kínálat jelentős része egyezik meg a budapesti Bock Bisztrókéval, hanem azt is, hogy Bíró Lajos ragaszkodik a Bock-színvonalhoz. A személyzetet a budapesti éttermekben képezték ki, és Varjú Viktor executive séf a Zenit konyháján tanította be a helyi szakácsokat. Bíró Lajos azt is elárulta, hogy a színvonalat folyamatosan ellenőrizni fogják: sokat tapasztalt törzsvendégeik és a fővárosi személyzet tagjai rendszeresen tesztelik majd a helyet.

Img_0411_jav_tott

Img_0414_jav_tott

A Bock Bisztró Balaton kínálatának kb. 70 százaléka egyezik meg a Bock Bisztrókéval, a többi 30 százalékot a régió hagyományos fogásai teszik ki, természetesen "Bock bisztrós" stílusban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Festetics halászléből egy fokkal előkelőbb halleves lett süllővel és rákfarokkal, a "Zalai totyogós palacsinta reloaded" pedig egy eredetileg túrókrémes, vaníliasodós palacsinta reinkarnációja vargabéles töltelékkel és angolkrémmel.

Img_0342_jav_tott

A "Tasziló" hagymás rostélyos egy sous vide technológiával készült bélszín. A névadója II. Festetics Tasziló gróf, aki miatt a monacói hercegné, Mary Hamilton képes volt elválni és lemondani a rangjáról és a vagyonáról. Bíró Lajosék belenyúltak a göcseji gombalevesbe is, de sajnos nem tudtuk meg, hogyan született újjá ez a fogás. A február 20-i hivatalos megnyitón rendezett borvacsorán sajnos az egyik emblematikus fogás sem szerepelt.

Bock1

Volt viszont több meglepő fordulat és fricska, a Bock Bisztrótól megszokott stílusban. A levest például az ötfogásos menü közepén szolgálták fel, a Bock pincészet egyik "nagy vöröse", a Cabernet Franc Selection után pedig egy könnyű rajnai rizlinget dobtak be. (Bíró Lajos a szerzője a Sok vagyok - Pofátlan ínyencségek, botrányos finomságok című szakácskönyvnek, rabul ejtő személyisége természetesen a borvacsorán is nyomot hagyott.)

Az előétel amúgy szajmóka (füstölt nyers szalámi) volt Szent Jakab kagylóval, ezt a Kocsonyázott bélszíntatár "érdekesen" nevű fogás követte. Szerencsére az étel fantáziadúsabb volt, mint az elnevezése:

Img_0426_jav_tott

A céklagombóccal tálalt tormakrémleves volt nálunk a befutó, aztán a negyedik fogásnál elkezdődött a durvulás. A "Vajas borjúszegy velős csonttal" méretéből és kalóriatartalmából adódóan viszont az öreg motorosokkal is kiszúrt. Hiába, a Bock Bisztró sose volt egy fogyókúrás műfaj.

Az étteremben egyébként kb. 70-féle bort tartanak, ebből 20 palack bontott. A balatoni borok mellett a Bock Pincészet borait is meg lehet kóstolni, akit pedig komolyabban érdekelnek a régió borai, menjen le a Taverna alatt található, októberben megnyílt interaktív borászati kiállítótérbe.

A Bock Bisztró Balaton izgalmas és hiánypótló kulináris célpont, reméljük, beváltja majd a hozzáfűzött reményeket. Az élesben üzemelő étterem teljesítményét majd egy másik alkalommal teszteljük.

A képek forrása: bockbisztrobalaton.hu és Zenit Hotel Balaton.

Verseny utáni információk

2019. június 19. 09:13 - Kristóf Róbert
Verseny utáni információk

Összegyűjtöttünk pár fontos információt a verseny utáni kérdésekből.


Parkolás a verseny ideje alatt

2019. június 13. 10:28 - I love Balaton
Parkolás a verseny ideje alatt

Parkolók a versenyközpont környékén


Vasárnapi programok

2019. június 11. 15:12 - I love Balaton
Vasárnapi programok

Vasárnapi ingyenes sport programok


Ingyenes Alakreform edzés Rubint Rékával 2019

2019. június 11. 14:44 - I love Balaton
Ingyenes Alakreform edzés Rubint Rékával 2019

Idén, a keszthelyi versenyközpontban 60 percen át izzaszt meg minket Rubint Réka


Love Run

2019. június 6. 13:29 - I love Balaton
Love Run

4+4 km-es váltó futás pároknak


Nevezés átadás, átvétel a helyszínen és további információk

Témák: rajtcsomagátvétel, újdonságok, nevezés átadás


Középtáv és sprint rajtlista

2019. június 3. 14:25 - 575
Középtáv és sprint rajtlista

Középtáv és sprint táv rajtlista licensz státusszal


Liveok ideje és tervezett tartalma

2019. június 10. 12:02 - I love Balaton
Liveok ideje és tervezett tartalma

Igyekszünk minél több információt adni, hogy mosolyogva versenyezhess. tovább

Sprint nincs versenyengedélye lista

2019. május 20. 16:21 - I love Balaton

A versenyen csak olyan versenyzők indulhatnak el, akik rendelkeznek versenyengedéllyel.


Középtáv nincs versenyengedélye lista (licensz)

2019. május 20. 15:36 - I love Balaton
Középtáv nincs versenyengedélye lista (licensz)

A versenyen csak olyan versenyzők indulhatnak el, akik rendelkeznek versenyengedéllyel.


Az Enduraid gyerekfutás idén is ingyenes

2019. május 17. 14:56 - 575
Az Enduraid gyerekfutás idén is ingyenes

Május 18-tól - június 5-ig lehet nevezni a gyerekeket!