Az őszi Balatonnal egyszerűen nem bírunk betelni. Tömeg és sorban állás helyett nyugalom van, a levegőben mustillat terjeng, és szinte több a nyitva tartó borászat, mint élelmiszerbolt (legalábbis az északi parton biztosan.) Badacsony (vagyis közigazgatásilag most már Badacsonytomaj) és környéke ideális úti cél egy őszi hétvégére. Főleg, ha a pincéket nemcsak kívülről szeretnénk megnézni.
Bár a fénye kissé megfakult a kilencvenes években még jellemző kevésbé igényes borkiméréseknek köszönhetően, a borvidéken évről-évre számos csúcsbor születik, és már rég nem a kannás édes szürkebarátról és az olaszrizlingről szól. Meg fogsz lepődni, ha nem jártál itt az elmúlt évtizedben. Egyre több olyan borász van, ahol a családi tradíciók elszántsággal és komoly szakértelemmel találkoznak.
Az Istvándy Pincészet egyik legújabb ötlete, a Borműhely éppen a kannás szürkebarátok egykori Mekkája, a Római út badacsonyi részére esik. A helynek egy felújított,1900-as években épült villa pincéje ad otthont. Eredetileg csak egy borüzletet akartak nyitni, de aztán arra gondoltak, hogy legyen itt még valami egyedi, valami plusz is. Így született a műhely gondolata, ahol bárki, de tényleg bárki borász lehet egy kicsit, és elkészítheti a saját cuvée-jét, meséli Istvándy Gergő, borász, a Borműhely házigazdája.
Ehhez először is különféle illatmintákat kell felismerni, aztán meg kell kóstolni a cuvée alapjául szolgáló borokat - egy muskotályt, egy olaszrizlinget és egy félszáraz szürkebarátot. Aztán újra, egészen addig, amíg ki nem találjuk, mik legyenek az arányok. Ha elkészült a nagy mű, a palackozást is nekünk kell elvégezni egy dugózó szerkezettel, és nem marad más, mint egy retró írógéppel címkét készíteni a saját borunknak.
A borászkodás persze nem kötelező program, enélkül is megér egy sétát a hely. A terasz gyönyörű, és végig lehet kóstolni a pincészet összes borát. A Hárslevelűt, a Bizsergés nevű habzóbort és a könnyű Lazát mindenképp érdemes letesztelni, és ha már itt jársz, a kéknyelűt se hagyd ki, mivel a kéknyelű szőlő az egész világon csak a Badacsony lankáin és a Balaton-felvidéken terem.
Az Istvándy-család több mint kétszáz éve foglalkozik borkészítéssel. Káptalantóti és Badacsonytomaj között található borászatukban már jó ideje asztalt kell foglalnia annak, aki biztosra megy. Ott vannak a káptalantóti piacon és nyáron a révfülöpi mólón is, ahol bárzongorista adja a hangulatot az iváshoz.
Cuvée-t készíteni ősszel és télen is lehet, de előtte ne felejts el bejelentkezni.
Istvándy Borműhely
Villa Ria, 8261 Badacsony, Római út 155.
0036702304713
Ha még nem most vasárnap éjfélig nagyon megéri, mert mindenki aki vasárnap éjfélig benevez, kap egy 575 Factory vásárlási utalványt.Aki november 5 éjfélig nevezett már megkapta a regisztrációkor. tovább