2019. 09. 19. Vilhelmina

Ahol belesétálhatsz egy vulkánba - A tihanyi Belső-tó

2013. június 9. 09:00 - Koncz Dávid
Ahol belesétálhatsz egy vulkánba - A tihanyi Belső-tó

A kirándulás valakinek esőprogram, valakinek meg nagyon nem. Egy biztos, a tihanyi Belső-tó környékén, kellemes levendulaillatban muszáj járnod egyet. A gejzírmezőt se hagyd ki!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy csoda. Ezt csak azért szögezzük le már most, hogy mindenkinek világos legyen: ha elindulsz kirándulni a környéken, rossz helyre biztosan nem tévedsz. Pont. Persze, Tihanyba az apátság meg a gyönyörűen felújított óváros miatt úgyis elmész, és ha már itt vagy, tehetsz egy sétát a természetben is. Például a Belső-tónál.

Egy köpésre van a Balatontól, de sokan azt sem tudják, hogy létezik. Horgásztó, folyamatos haltelepítéssel. A kialakulásáról annyit érdemes tudnod, hogy igen aktív vulkáni tevékenység eredménye ("a vulkáni erupció lesüllyedt kalderájában fekszik"), pármillió évvel ezelőtt az egész Tihanyi-félsziget egy forrongó tűzhányó volt. Ennek emlékét gejzírkúpok is őrzik, ha csodát akarsz látni, ezeket sem hagyod ki a sétából.


Csak körülnézel a Belső-tónál, és megszáll a nyugalom. Békés és gyönyörű minden (még gémeskút is van), de ha igazi csöndet akarsz, a gejzírmezőhöz vezető turistaösvénynek is nekivágsz. Az Aranyház-gejzírkúp körülbelül húsz perc sétára van, kánikulában vagy zuhogó esőben ez elég nagy távolság, de Magyarországon nem sok helyen látni ilyesmit.


Ha nagyon ráérsz, a tó közepén is átadhatod magad a természetközeli élménynek, mert csónakot is bérelhetsz. Az árak korrektek, nem az egy órára elkért ezres fogja taccsra tenni a családi kasszát. Aztán ha meguntad a sétálgatást és csónakázást, a tó melletti Levendula Házba is beszabadulhatsz: itt a környék egész történetéről kiokosítanak egy interaktív kiállításon.


A felnőtt belépő 900 forint, és hát legyünk őszinték: ha csodára vársz, azt nem itt fogod megkapni. Nem rossz amúgy a kiállítás, a félsziget kialakulásáról vetített film például kifejezetten érdekes és informatív. Olyan dolgokat tudhatsz meg belőle, amilyenekről sose hallottál, igényesen lett megcsinálva.

Megismerkedhetsz a félsziget levendulaültetvényeinek történetével (nyilván nem véletlen a Levendula Ház elnevezés, ugye), végignyomkodhatsz egy csomó gombot, de az igazán nagy dobás, hogy egy folyamatosan morgó vulkán belsejébe is beleshetsz. Jó, ez csak showelem, de annak nagyon eredeti, ha sokat időzöl a teremben, még füstöt eregetni is láthatod a tűzhányót. Kisgyerekekkel óvatosan, lehet, hogy megijednek tőle, de a mocsárjárást szimuláló szivacsokkal gyorsan elterelheted a figyelmüket.


Aztán ha mindezekkel végeztél és kocsival érkeztél, akkor muszáj átautóznod a félsziget túloldalára, Sajkodra. Mint egy elnyomott testvér, úgy bújik meg a falu Tihany mellett, elsőre biztosan elrontod a 71-es útról való lekanyarodást is. A leágazástól pár száz méterre egy aprócska strand bújik meg, itt le kell tenned a kocsit, mert a Balaton felőli rész már a nemzeti park területe.

A parkoló fizetős, de néhány méterrel hátrébb van egy fagyizó, ahol ingyen megállhatsz. A strandon átvágva bátran sétálhatsz tovább az ösvényen, és ha nem ragad el valami erdei manó (nem fog), akkor megérkezel a Teázóhoz az erdő mélyén. Vigyázz, csak hétvégén van nyitva, mi lyukra futottunk, úgyhogy a képet a honlapról vettük kölcsön.


A hegy peremén haladva innen még három kilométert sétálhatsz a révig, hidd el, jó lesz! De arra is van ötletünk, ha a Levendula Háztól kocsival indulnál a komp felé: a Ferenc Pince Csárda táblájánál feltétlenül kanyarodj le jobbra a Cserhegyi dűlőre, amely a Balaton egyik legszebb panorámájú utcája, csodálatos kőházakkal és szőlővel. Rengeteg szőlővel.


Csak aztán ne irigykedj azokra, akik itt laknak!

Levendula Ház
8237 Tihany, Major utca 67. (a Belső-tó partján)
Parkolás: a gémeskútnál található parkolónál.
Tel.: +36 87 538 033
Fax: +36 87 538 034
GPS: 46.908901 17.888293
Nyitva: június 1.-augusztus 31.: minden nap 9-19 óráig
szeptember 1.-szeptember 30.: minden nap 10-17 óráig
október 1.-november 10.: minden nap 10-16 óráig (november 1-én zárva)

Csatlakozz az I love Balaton 410 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a tó körül, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményekről sem. Készülj fel a nyaralásra velünk!

Verseny utáni információk

2019. június 19. 09:13 - Kristóf Róbert
Verseny utáni információk

Összegyűjtöttünk pár fontos információt a verseny utáni kérdésekből.


Parkolás a verseny ideje alatt

2019. június 13. 10:28 - I love Balaton
Parkolás a verseny ideje alatt

Parkolók a versenyközpont környékén


Vasárnapi programok

2019. június 11. 15:12 - I love Balaton
Vasárnapi programok

Vasárnapi ingyenes sport programok


Ingyenes Alakreform edzés Rubint Rékával 2019

2019. június 11. 14:44 - I love Balaton
Ingyenes Alakreform edzés Rubint Rékával 2019

Idén, a keszthelyi versenyközpontban 60 percen át izzaszt meg minket Rubint Réka


Love Run

2019. június 6. 13:29 - I love Balaton
Love Run

4+4 km-es váltó futás pároknak


Nevezés átadás, átvétel a helyszínen és további információk

Témák: rajtcsomagátvétel, újdonságok, nevezés átadás


Középtáv és sprint rajtlista

2019. június 3. 14:25 - 575
Középtáv és sprint rajtlista

Középtáv és sprint táv rajtlista licensz státusszal


Liveok ideje és tervezett tartalma

2019. június 10. 12:02 - I love Balaton
Liveok ideje és tervezett tartalma

Igyekszünk minél több információt adni, hogy mosolyogva versenyezhess. tovább

Sprint nincs versenyengedélye lista

2019. május 20. 16:21 - I love Balaton

A versenyen csak olyan versenyzők indulhatnak el, akik rendelkeznek versenyengedéllyel.


Középtáv nincs versenyengedélye lista (licensz)

2019. május 20. 15:36 - I love Balaton
Középtáv nincs versenyengedélye lista (licensz)

A versenyen csak olyan versenyzők indulhatnak el, akik rendelkeznek versenyengedéllyel.


Az Enduraid gyerekfutás idén is ingyenes

2019. május 17. 14:56 - 575
Az Enduraid gyerekfutás idén is ingyenes

Május 18-tól - június 5-ig lehet nevezni a gyerekeket!